«Ιδανική χρονιά η φετινή για να φύγω γεμάτος από τη θέση μου»

Στο Metropolis 95.5 μίλησε ο Κυριάκος Κυριάκος ο οποίος τόνισε ότι είναι ιδανική στιγμή και χρονιά για ννα αποχωρήσει.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το αν περίμενε όταν ξεκίνησε να εργάζεται στον ΠΑΟΚ πώς επί των ημερών του η ομάδα θα κατακτήσει νταμπλ: «Δεν μπορώ να πω ότι το περίμενα. Κατ’ αρχήν, δεν περίμενα ότι θα δουλέψω στον ΠΑΟΚ. Όταν με ρωτούσαν πιτσιρικά αυτό έλεγα, ότι ήθελα να δουλέψω στον ΠΑΟΚ. Το κατάφερα και αυτό ήταν αρκετό από μόνο του. Από εκεί και πέρα, όσο αισιόδοξος κι αν είσαι, όσο ευνοϊκά κι αν σου έρχονται τα πράγματα, δεν θες να είσαι αχάριστος, δεν θες να κάνεις μεγάλα όνειρα. Μετά την έλευση του Ιβάν Σαββίδη, όμως, φάνηκε ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή κάποτε».

 

Για το αν πίστευε στην αρχή της χρονιάς πως ο ΠΑΟΚ θα κατακτήσει το νταμπλ: «Πίστευα ότι θα είναι μια καλή και πετυχημένη χρονιά. Από πριν ξεκινήσει η προετοιμασία, έβλεπα ότι η ομάδα ήταν αποφασισμένη να πάρει μια αγωνιστική εκδίκηση για τα περσινά. Ήμουν πολύ αισιόδοξος από την αρχή της χρονιάς και δεν το λέω ως μετά Χριστόν προφήτης».

 

Για την συνταγή της επιτυχίας του φετινού ΠΑΟΚ: «Πάντα στον ΠΑΟΚ η συνταγή της επιτυχίας είναι η ομάδα να μην επηρεάζεται από ό,τι γίνεται γύρω της. Αυτό είναι που φέρνει πάντα επιτυχίες. Και όσα χρόνια υπήρξαν, τηρουμένων των αναλογιών, πετυχημένες σεζόν το έκανε επειδή η ομάδα δεν επηρεάστηκε και ακολούθησε το σχέδιό της. Τα ποδοσφαιρικά σχέδια θέλουν χρόνο για να ωριμάσουν, δύσκολα αποδίδουν από την πρώτη χρονιά. Φέτος ήταν η τρίτη χρονιά του πρότζεκτ του ΠΑΟΚ και έφτασε στο πικ του. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας στο ποδόσφαιρο γενικά. Να πιστεύεις σε ένα σχέδιο, να το ακολουθείς πιστά και στο τέλος αυτό σε δικαιώνει».

 

Για το αν πιστεύει ότι αυτός ο τίτλος άργησε για τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη: «Έτσι όπως ήρθαν οι συνθήκες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μπορώ να πω ότι πολύ γρήγορα έγιναν όλα. Όταν ο Σαββίδης πήρε τον ΠΑΟΚ ήμασταν σε μια εποχή σκληρής παράγκας, και όπως είχε πει και τότε, και τη Μπαρτσελόνα να έφερνε στην Ελλάδα δεύτερη θα έβγαινε. Πρώτος του στόχος έπρεπε να είναι η κάθαρση του ποδοσφαίρου και σε ένα καθαρό γήπεδο να παίρνει τους τίτλους η καλύτερη ομάδα. Αυτό νομοτελειακά για έναν άνθρωπο που θέλει να επενδύσει είναι προς το συμφέρον του, γιατί είναι βέβαιος για τις δικές του δυνάμεις. Πρώτος στόχος ήταν να αλλάξουν οι συνθήκες και άλλαξαν κατά πολύ. Δεν είμαστε στο τέλειο επίπεδο, όμως, δεν υπάρχει παράγκα. Υπάρχουν προσπάθειες επιρροής διαιτητών, υπάρχουν αυτά τα άσχημα φαινόμενα πιέσεων και βιοπραγιών σε διαιτητές. Όλες οι ομάδες, ενδεχομένως, κάνουν τις προσπάθειές τους και στο παρασκήνιο για να κερδίσουν πράγματα, όμως, δεν είναι η κατάσταση της σκληρής 20ετίας της παράγκας. Όταν μέσα σε επτά χρόνια, επί της ουσίας έξι, διότι τον πρώτο χρόνο η ομάδα ήταν ήδη διαμορφωμένη, παίρνει τρία Κύπελλα, ένα Πρωτάθλημα, υπάρχει ένας χαμένος τελικός Κυπέλλου και έγιναν όλα όσα είχε εξαγγείλει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η αλλαγή στην ΕΠΟ, σε θεσμικά ζητήματα, στους τακτικούς δικαστές, οι ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι, το VAR, είναι μια καλή συγκομιδή».

 

Για το αν ο φετινός τίτλος αποτελεί την αρχή ανάλογων επιτυχιών τα επόμενα χρόνια: «Επειδή οι τίτλοι του ΠΑΟΚ δεν ήρθαν συγκυριακά, αλλά μέσα από συνεχή πρόοδο, γι’ αυτό λέω ότι το φετινό είναι το πρώτο Πρωτάθλημα της νέας εποχής του ΠΑΟΚ. Δεν θα παίρνει ο ΠΑΟΚ Πρωτάθλημα κάθε 34 χρόνια, πλέον. Συμβόλαιο με την επιτυχία δεν μπορείς να κάνεις. Με τον πρωταθλητισμό, όμως, κάνεις. Και όταν κάνεις πρωταθλητισμό και έχεις ως στόχο να κατακτήσεις το Πρωτάθλημα, το κατακτάς και περισσότερες φορές. Θα χάσουμε τίτλους κιόλας, ο κόσμος πρέπει να προετοιμάζεται και γι’ αυτό. Ο ΠΑΟΚ ξεκινά ως το φαβορί και για τη νέα χρονιά, όμως, και οι μεγαλύτερες ομάδες κάποια στιγμή χάνουν. Αυτή τη στιγμή φοβάμαι, διότι ο κόσμος ξεσυνήθισε στην ιδέα μιας ήττας, μιας κακής περιόδου. Καλό είναι να προετοιμαζόμαστε όλοι μας στο πώς θα στηρίξουμε μια ομάδα που μπορεί να στραβοπατήσει κάπου».

 

Για το αν η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα χρονιά σε σχέση με ένα δεύτερο νταμπλ: «Η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ δεν αναιρεί τον στόχο ενός νέου νταμπλ. Οι όμιλοι είναι η πρώτη προτεραιότητα χρονικά. Είτε μπεις, όμως, είτε δεν μπεις, δεν μπορεί να σταματήσει αυτός ο στόχος να υπάρχει. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να συνεχίσει να παίρνει πρωταθλήματα, να βρίσκεται σε θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ, να συνεχίσει να γράφει ιστορία, διότι έχει πολλή ιστορία να γράψει μπροστά του. Χρονικά θα πρέπει να οργανωθεί για να εξαντλήσει τις πιθανότητες εισόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Αν το δούμε και λίγο μεταφυσικά, επειδή αυτή η φουρνιά γράφει ιστορία, σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, θα είναι και η φουρνιά που θα φέρει για πρώτη φορά τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ».

 

Για το πρότζεκτ της νέας Τούμπας: «Τρέχει αρκετά γρήγορα αυτό το πρότζεκτ. Γρηγορότερα από όσο το έχουν τρέξει αλλες ομάδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Εμείς προετοιμαζόμαστε ώστε ανά πάσα στιγμή που θα γίνουν οι απαραίτητες εγκρίσεις και θα ψηφιστούν οι απαραίτητες τροπολογίες να προχωρήσουμε στην κατασκευή του. Είναι θέμα μηνών το να βγουν οι άδειες. Εδώ υπάρχει, όμως, ένα πρακτικό πρόβλημα. Εφόσον ξεκινήσει η σεζόν, είτε οι άδειες βγουν τον Δεκέμβριο είτε τον Μάρτιο δεν έχει τόσο μεγάλη διαφορά. Θα είναι δύσκολο αφού ξεκινήσουμε τη σεζόν στην Τούμπα, να αλλάξουμε γήπεδο μεσούσης της περιόδου. Δεν είναι απίθανο, όμως, να προλάβουμε να το κάνουμε κι αυτό».

 

Για το πότε θα μπουν οι μπουλντόζες στην Τούμπα και πότε θα είναι έτοιμο το γήπεδο: «Το ρεαλιστικότερο σενάριο είναι να μπουν οι μπουλντόζες στο τέλος της επόμενης σεζόν. Εκεί το βλέπω εγώ. Οσο για την ολοκλήρωση του γηπέδου; Δεν χρειάζονται παραπάνω από 18-24 μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσει».

 

Για το αν θα κατέβει στις εκλογές με το Κίνημα Αλλαγής: «Γίνεται πολύ κουβέντα γι’ αυτό. Πιστεύω ότι 20 χρόνια είναι αρκετά για κάποιον άνθρωπο ώστε να δείξει το έργο του σε μια οποιαδήποτε θέση. Στην πραγματικότητα, χρειάζονται πολύ λιγότερα. Ο ΠΑΟΚ ήταν ειδικών συνθηκών για πολλά χρόνια από αυτά που εργάζομαι εδώ. Η φετινή χρονιά είναι η ιδανική χρονιά για να είναι η τελευταία μου. Για να φύγω χαρούμενος και χορτάτος από τη θέση μου. Αυτή είναι η σκέψη μου, δεν το έχουμε συζητήσει οριστικά με τον κ. Σαββίδη. Το ξέρει, το σέβεται και το δέχεται».

 

Για την αντίδραση του Ιβάν Σαββίδη: «Ο Ιβάν είναι ένας άνθρωπος που δεν θέλει να αλλάξει κάτι όταν πάει καλά. Είναι και λίγο προληπτικός. Το καταλαβαίνει, όμως, και είναι άνθρωπος που του αρέσει να εξελίσσονται οι άνθρωποί του και να μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα. Έχει και ο ίδιος πολλά media, έχει ανάγκες ανθρώπων να του τρέξουν διάφορα πρότζεκτ. Σήμερα αισθάνομαι ότι είναι η ιδανική στιγμή για να φύγω από τον ΠΑΟΚ. Έφτιαξα έναν πήχη επικοινωνίας συγκεκριμένο, ένα ήθος συγκεκριμένο, μια αισθητική, με την οποία άλλοι συμφωνούν άλλοι όχι. Άφησα ένα αποτύπωμα. Είναι, πλέον, μια καλή στιγμή ένας άλλος άνθρωπος με άλλες ιδέες, με περισσότερη όρεξη και φρεσκάδα να το πάει παραπέρα».

 

Για το αν είναι οριστική η αποχώρησή του από τον ΠΑΟΚ και το προσωπικό του στυλ: «Εκκρεμούν οι συζητήσεις με τον κ. Σαββίδη. Ό,τι είναι να αναγγελθεί θα το αναγγείλει ο ίδιος. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει το δικό του ύφος και αισθητική. Άλλες φορές αυτό πετυχαίνει και άλλες όχι. Πολλές φορές ίσως ο κόσμος να ήθελε κάτι πιο δυναμικό, όμως, χάνουμε την ουσία όταν μπαίνουμε σε κοκορομαχίες. Όλοι πρέπει πρώτα να αγαπάμε το ποδόσφαιρο και κατά δεύτερο να προασπίζουμε τα συμφέροντα της ομάδας. Θα μπορούσα κι εγώ να υιοθετήσω το στυλ του Καραπαπά, αλλά δεν ήθελα. Έχει να κάνει και με τις ομάδες τι στυλ θέλουν να υιοθετήσουν. Στον Ιβάν Σαββίδη ταίριαξε το στυλ μου. Ήθελε να προχωρήσουμε έτσι και θεωρώ ότι ήταν και το σωστό. Τόσα χρόνια η πιο πετυχημένη ομάδα της Ελλάδας ήταν ο Ολυμπιακός, οπότε ό,τι έκανε για τους οπαδούς των άλλων ομάδων φαινόταν ως το σωστό. Τώρα επειδή πετύχαμε εμείς, ελπίζω οι άλλοι να ακολουθήσουν εμάς».