Για την πιθανότητα επιστροφής του στον Άρη, αλλά και την επιλογή του να κατέβει στις περιφερειακές εκλογές, μίλησε μεταξύ άλλων ο Άγγελος Χαριστέας, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
«Είναι για εμένα το κομμάτι που με αφορά, πάνω στον αθλητισμό. Όταν μίλησα με τον κ. Τζιτζικώστα, του είπα ότι μπορώ να προσφέρω στον τομεά του αθλητισμού, με τις εμπειρίες, τις εικόνες και τις γνώσεις που έχω. Πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιούνται άτομα ικανά στον δικό τους τον τομέα. Αλλιώς, νομίζω πως χάνεται η μπάλα. Ζητάω την ψήφο του κόσμου γιατί νομίζω πως μπορώ να βοηθήσω με τις γνώσεις και τις εμπειρίες που έχω. Δεν υπόσχομαι να τα αλλάξω όλα… τούμπα. Ενώ μπορούμε να κάνουμε πράγματα -δεν λέω ότι θα φτάσουμε σε επίπεδο Άγιαξ-, χρειάζεται δουλειά και να γίνει σταδιακά. Ο Άρης έχει ένα βασικό συστατικό: την δυναμική του κόσμου. Η βάση του κόσμου είναι ένα θεμέλιο για να χτίσεις πάνω σε αυτή».
Για την Αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία:
«Παλαιότερα ζούσα στο Άμστερνταμ, μια μικρή πόλη με εξαιρετική οργάνωση και 27 εκ. τουρισμό του χρόνου. Μίλησα με τον Δήμο για αυτά τα ζητήματα. Όταν έχεις συνεργασία, μπορείς να κάνεις πράγματα. Χρειάζονται ικανά άτομα να τρέξουν αυτά τα ζητήματα. Είναι μια παιδεία η οποία χτίζεται σιγά-σιγά. Όλα εξαρτιούνται από αυτά που θα δημιουργήσεις. Ο κόσμος θα ακολουθήσει. Ο κόσμος πάντα ακολουθεί το καλό».
Για το αν υπάρχουν υποδομές στην Ελλάδα:
«Τα ΑΜΕΑ, σε πόσα γήπεδα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα; Στο εξωτερικό είναι το πιο εύκολο πράγμα. Τα γήπεδα πρέπει να είναι για όλους. Εμείς έχουμε κάποια γήπεδα, τα οποία δεν είναι σωστά δομημένα. Η ασφάλεια δεν υπάρχει. Είναι πολύ εύκολο ο άλλος να πετάξει κάτι. Δεν είναι όλα στραβά. Στο 90% που πήγα στο “Κλ. Βικελίδης” φέτος, δεν είδα ούτε άνθρωπο να πετάει χαρτοπετσέτα. Στην Ελλάδα πρώτα γίνεται κάποιο συμβάν και μετά πάμε να το λύσουμε».
Για τον αθλητικό τουρισμό που δεν υπάρχει στην Ελλάδα:
«Η ομάδα θα πρέπει να βγάζει χρήματα σε καθημερινή βάση από κάθε γήπεδο. Πρέπει να αξιοποιούνται, με εκδρομές, μπουτίκ και αγώνες, καθημερινά. Στο γήπεδο του Άγιαξ, πάνω από 2000 παιδιά -καθημερινά- μπαίνουν απλά να πατήσουν το χόρτο. Έρχεται ο τουρίστας και πρέπει να ξέρει ότι υπάρχουν 2-3 χρόνια ώστε να αγοράσει κάποια φανέλα για το παιδί του, να επισκεφτεί ένα μουσείου. Τα παιδιά που παίξαμε σε Αρη και ΠΑΟΚ, είμαστε αναγνωρίσιμοι στο εξωτερικό. Είμαι πιο αισιόδοξος για τη νέα σεζόν, γιατί Αρης και ΠΑΟΚ αγωνίζονται στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Θα έρθει ξένος κόσμος στο γήπεδο. Είναι διαφήμιση για τις ομάδες.
Εγώ είμαι άνθρωπος που είχα την τύχη -πέρα από τον Αρη- να αγωνιστώ και στο εξωτερικό σε ομάδες με πολύ κόσμο. Έχω δει τόσα πράγματα που είναι τόσο εύκολα να πραγματοποιηθούν. Ο κόσμος είναι πεινασμένος. Περιμένει ήδη το πρώτο αγώνα και την προετοιμασία. Ο ρόλος για εμένα είναι θέματα κύρους και προφίλ, πάνω στο brand που λέγεται Άρης. Η ομάδα του Άρη χρειάζεται ανθρώπους για να διαφημίσουν το brand. Μιλούσα με τον Γιάννη Αναστασίου, που είναι κολλητός του Maxwell στη Παρί Σεν Ζερμέν. Είπε στον Γιάννη ότι ο ρόλος του είναι να ξεναγεί, να καλωσορίζει και να βάζει στην ομάδα κάθε νέο ποδοσφαιριστή. Μπορείτε να καταλάβετε μόνο από αυτό, πόσο σημαντικό είναι να τον υποδέχεται κάποιος που έχει κύρος και πόσο θα τον βοηθήσει στη συνέχεια».
Για το ότι το όνειρο κάθε νέου ποδοσφαιριστή του Άρη, είναι να γίνει Χαριστέας:
«Ενώ είχαν περάσει περίεργες στιγμές με τον Άρη, δεν μπορώ να μην πω ότι ένα μεγάλο ποσοστό της καριέρας μου οφείλεται στον Άρη. Όχι μόνο στην ΠΑΕ, αλλά και στον κόσμο της ομάδας. Όλοι ξέρουν την ιστορία που ήρθαν οι οργανωμένοι και με κράτησαν. Εγώ αυτά δεν τα ξεχνάω. Άσκησαν βέτο μαζί με τον Γιώργο τον Θεοδωρίδη».
Για την μη αξιοποίηση αθλητών από τις ομοσπονδίες:
«Πάντα σε όποιον γνωρίζω, τους λέω αξιοποιήστε μας πριν να είναι αργά. Εμείς του EURO, αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τους εαυτούς μας. Μας χρηματοδότησε το ίδρυμα Νιάρχος. Μας είπε ελάτε εδώ γιατί σας γνωρίζει η Ευρώπη. 180 χιλιάδες άτομα την ημέρα θα περνούν καθημερινά να μας βλέπουν το καλοκαίρι. Δώσαμε υποψηφιότητα για το EURO και το Mundial. Είναι δυνατόν να μην υπήρχαν παίκτες-οντότητες δίπλα στους υπουργούς που ζήτησαν κάτι από την FIFA; Το συζητούσαμε με τον Γιώργο Καραγκούνη.
Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό. Εγώ είμαι άνθρωπος που θέλω να προσφέρω. Πρεσβεύω την χώρα μου όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι πρεσβευτής στην UEFA μαζί με τον Αντώνη Νικοπολίδη και ακόμη 32 ποδοσφαιριστές-θρύλους. Αυτό που έχω να αποροφήσω από αυτούς τους ανθρώπους, δεν το φαντάζομαι. Ο Νταβιντ Τρεζεγκέ είναι πρεσβευτής της Γιουβέντους για παράδειγμα. Μερικά πράγματα είναι πιο εύκολα για εμένα, γιατί έχω τις συνδέσεις».
Για το αν έχει συμφωνήσει με τον Άρη:
«Δεν είναι τελειωμένο το θέμα με τον Άρη γιατί δεν θέλω να μπλέκω τα πράγματα. Μέχρι την Κυριακή είμαι σε προεκλογική περίοδο. Είμαι άνθρωπος υπεύθυνος γιατί δεν θέλω να μπλέκονται πράγματα. Αλλά, πιστεύω ότι αυτό που λέω είναι κάτι απλό και το χρειάζεται η ομάδα. Θέλω να είμαι υπεύθυνος και πάντα σωστός απέναντι στον κόσμο. Αυτό που προσφέρω είναι πολύ απλό και το χρειάζεται και η ομάδα. Δεν εξαρτάται μόνο εμένα. Σίγουρα, 100%, αργά ή γρήγορα θα είμαι μέσα στην ομάδα. Αυτό είναι σίγουρο. Τυπικά και πρακτικά, πρέπει να βρεθεί η σωστή τομή».
Για τον Θόδωρο Καρυπίδη αλλά και τα όσα έζησε με πρώην προέδρους:
«Ετοιμάζεται το βιβλίο μου. Σκέφτομαι να το παρουσιάσω στο Euro του 2020. Εμπεριέχει σελίδες για τους Ζαχουδάνη και Αντριά. Είναι παράδειγμα προς αποφυγή για όλους. Δεν θέλω να πω πολλά, για να διαβάσετε το βιβλίο (σ.σ. γέλια.). Τον Θόδωρο Καρυπίδη τον γνώρισα φέτος. Μου είπε πως είχε βάλει κόσμο να με προσεγγίσουν, αλλά αυτό δεν έγινε με ωραίο τρόπο από την πλευρά τους. Έχω ακούσει πολλά για αυτόν. Όταν ήμουν στο εξωτερικό, ο πρόεδρος αλλάζει κάθε τόσο ανάλογα με τις επιδόσεις που έχει η ομάδα. Εμένα με ενδιαφέρει μια σταθερότητα για τον Άρη. Δεν μου αρέσουν οι μεγάλες αποκλίσεις. Αν αποδειχθεί ότι η ομάδα έχει σταθερή πορεία, θα είμαι ο πρώτος που θα δώσω τα εύσημα. Δεν πρέπει να βρεθούμε ξανά σε “μνημόνια” ή σε καταστάσεις όπως ο Ηρακλής, για τον οποίο στεναχωριέμαι. Είναι λυπηρό. Δεν υπάρχουν πολλοί Σαββίδηδες. Ήρθε, έβαλε ένα κάρο λεφτά. Δεν υπάρχουν πολλοί. Πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε. Οι μεγαλοπαράγοντες που ακούν τα πάντα, είναι αυτοί που κρατούν τα ηνία. Πρέπει να έρθουν σε συμφωνία για καλύτερο ποδόσφαιρο. Εγώ για τον Άρη θέλω ισορροπία και να πρωταγωνιστεί, χωρίς μεγάλα ανοίγματα. Ο κόσμος θέλει το καλύτερο για την ομάδα. Βρέθηκαν οι σύνδεσμοι με την διοίκηση σε μια μεγάλη αίθουσα και ερωτήθηκαν αν θέλουν ένα μεγάλο οικονομικό άνοιγμα για μεταγραφές ή την ίδια πολιτική και καθαρή ομάδα».
Για την παραγωγή ποδοσφαιριστών:
«Η παραγωγή ποδοσφαιριστών είναι το Α και το Ω για ομάδες που δεν έχουν μεγάλη χρηματοδότηση. Κάθε χρονιά πρέπει να πουλάς έναν, ακόμη και αν είναι στα βασικά πλάνα. Ξέρετε τι ωραίο παράδειγμα είναι όταν ψάχνεις παίκτες από το εξωτερικό, να τους λες έχουμε πουλήσει τους τάδε τα τελευταία χρόνια; Έχω ζήσει να ακούνε Ελλάδα και να γυρίζουν την πλάτη. Ποια ομάδα θα σου δώσει παίκτη όταν δεν ξέρει αν θα τον χρησιμοποιήσεις. Ο Ματέο Γκαρσία φέτος του βγήκε. Ο Άρης διαφημίστηκε. Ο κόσμος λέει την άποψη του και είναι σεβαστή, αλλά η ομάδα πρέπει να παίρνει ψυχρές αποφάσεις».
Για το πως κατάφερε και γύρισε την κατάσταση ο Παντελίδης:
“Το πιο κρίσιμο παιχνίδι της φετινής σεζόν, είναι το παιχνίδι μετά τον αποκλεισμό με τον Εργοτέλη. Αν δεν υπήρχε η διακοπή και έπαιζε ο Άρης με την Ξάνθη, θα υπήρχαν άλλα σκηνικά. Το έχω συζητήσει με τον Σάββα και μου είπε πόσο σημαντικό ήταν που δούλεψαν εκείνο το διάστημα».
Για το αν η νίκη με την Ξάνθη ή με την Λαμία ήταν πιο σημαντική:
«Με την Ξάνθη και θα σου πω τον λόγο. Στο Χαριλάου, έχω την αίσθηση πάντα ότι κάπως και με κάποιο τρόπο θα κερδίσεις. Η ομάδα μου δίνει την αίσθηση. Με την Λαμία, μέχρι το 90′ καθόμουν και ο κόσμος έλεγε τώρα θα το βάλει ο Ματίγια».
Για το ξεκίνημα της σεζόν:
«Με λίγα λόγια, το είχα πει από το δεύτερο παιχνίδι του Άρη, ότι η ομάδα δεν έτρεχε. Περπατούσε. Δεν υπήρχε φυσική κατάσταση για δεύτερο σπριντ. Κρατούσαν την μπάλα πολύ καλά αλλά δεν δημιουργούσαν γιατί δεν είχαν τρεξίματα. Όταν έχεις κατοχή και αποτέλεσμα, καταλαβαίνεις ότι η ομάδα έχει τρεξίματα. Χάνει την μπάλα πλέον και την κερδίζει σε 30”. Ο Σάββας δούλεψε στη φυσική κατάσταση, έκανε μια “κοιλιά” η ομάδα αλλά δικαιώθηκε».
Για την περίπτωση του Ματίγια, που υπήρχε η σκέψη να αποχωρήσει τον χειμώνα:
«Το ποδόσφαιρο είναι εβδομάδα παρά εβδομάδα. Αν κάνεις κοιλιά, υπάρχει ερωτηματικό τι γίνεται με τον παίκτη. Ο Ματίγια έχει τρομερό άγγιγμα της μπάλας. Παίζει και παράλληλα αλλά κοιτάζει τον επιθετικό και τις κινήσεις που κάνει. Είναι το αντίθετο με τον Σιώπη, έναν ποδοσφαιριστή που τρέχει συνεχώς».
Για τον Μάρτιν Τόνσο:
«Ο Τόνσο εμένα μου αρέσει. Στο λίγο που αγωνίστηκε, είδα ωραία πράγματα. Αγωνίστηκε στο διάστημα που ο Άρης είχε κοιλιά, όχι στους αγώνες που έμπαιναν όλοι και έβαζαν γκολ γιατί η ομάδα είχε “ανέβει”. Τον έχει ανάγκη η ομάδα».
Για τον Νικολά Ντιγκινί:
«Επειδή έχω παίξει σε αυτή τη θέση και ο ρόλος του ήταν άχαρος πολλές φορές, για εμένα είναι ο πιο πολύτιμος παίκτης φέτος. Είναι σταθερός όλη την χρονιά. Μοναδικό πρόβλημα όταν έπαιζε μαζί με τον Γιουνές, δεν είχε τον χώρο δράσης του. Δεν ήξερε που να πάει. Πιστεύω ότι του αρέσει να παίζει μόνος του μπροστά. Δεν είναι ο καθαρός σκόρερ. Γιουνές, Ντιγκινί και Ματέο Γκαρσία που “κουβάλησαν” στο σκοράρισμα, χρησιμοοποιήθηκαν με πολύ καλό τρόπο».
Για τον Ντάνιελ Λάρσον:
«Είναι ποδοσφαιριστές που θα σου δώσουν το 100%. Έκανε πάρα πολύ καλή χρονιά ο Λάρσον, από τον ερχομό του στον Άρη και μετά. Θα δείτε και του χρόνου ότι ο Λάρσον θα είναι πολύτιμος στα εκτός έδρας παιχνίδια, που δεν θα έχεις την δυνατότητα να κάνεις 100 φάσεις. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να κόβει και να σουτάρει».
Για την κλίση του Άρη προς τις σκανδιναβικές χώρες:
«Επειδή έχω παίξει με ποδοσφαιριστές από Βόρεια Ευρώπη, είναι χώρες που βγάζουν ποδοσφαιριστές-επαγγελματίες, που δίνουν το 100%».
Για την λειτουργία της άμυνας και αν το πρόβλημα ήταν τα μπακ:
«Θα έλεγα ότι γενικά μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή στην λειτουργία της άμυνας, ήταν η μεγάλη αλλαγή στα στόπερ που δημιουργούσε θέμα. Είχες έναν ποδοσφαιριστή που ήξερε πολύ μπάλα (Βέλεθ) και δύο πιο δυναμικούς (Δεληζήση-Ρόουζ). Όταν έπαιζε ο Βέλεθ, υπήρχε πιο ορθολογικός τρόπος να βγει η μπάλα από την περιοχή. Αυτό βοηθούσε τον Τζανακάκη και τον Κόρχουτ να ενσωματωθούν στην υπόλοιπη αμυντική γραμμή. Τον Τζανακάκη, αν τον βάλεις 200 φορές να τρέξει πάνω κάτω θα το κάνει. Ρώτησα τα παιδιά αν δούλεψαν όσο ήταν ο Ραούλ Μπράβο, τις τοποθετήσεις των μπακ, γιατί ήταν παγκοσμίου κλάσης».
Για την περίπτωση του Μάβραϊ:
«Είναι ένα φαινόμενο, δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής. Παλιά ο ΠΑΟΚ πχ είχε αγοράσει τον Μαντούρο και λέω στον Παντελή τον Κωνσταντινίδη γιατί δεν με πήρε να με ρωτήσει. Ο Μάβραϊ δεν ταίριαζε στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Οι αμυντικοί της Bundesliga παίζουν πιο τακτικό ποδόσφαιρο. Δεν ήταν έτοιμος για τα ελληνικά δεδομένα. Ήθελε να κάνει αυτό που έκανε στη Γερμανία. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη τακτική για όλες τις ομάδες. Ήρθε και τα βρήκε λίγο σκούρα. Ήταν πολύ καλό που αντικαταστάθηκε γρήγορα και σωστά. Ωφείλουμε πολλά στον Ρόουζ φέτος. Ο Μπίσκαν δεν έπιασε στον Παναθηναϊκό ενώ έπαιζε στη Λίβερπουλ. Ο Μαντούρο έπαιζε Τσάμπιονς Λιγκ με την Βαλένθια».
Για τον Μίτζεν Μπάσα και την αυξομείωση στην απόδοση του:
«Ο Μπάσα είναι ένα πολύ καλός τεχνίτης ποδοσφαιριστής. Πλήρωσε την φυσική κατάσταση της ομάδας στην αρχή. Αν δεν είχε τον τραυματισμό θα πήγαινε καλύτερα. Ήταν θετικός μέσα στην ομάδα αλλά τον πήρε η μπάλα από την ομάδα. Όταν ένα καθαρόαιμο αμυντικό χαφ το βάζει ως στόπερ σε κρίσιμα παιχνίδια, ο ποδοσφαιριστής επηρεάζεται».
Για το ότι αγωνίστηκε ως σέντερ μπακ, στα παιχνίδια με τον Λεβαδειακό και την ΑΕΚ:
«Εγώ είμαι της σχολής ότι ο καθένας παίζει στη θέση του. Ο προπονητής αν δεν είχε στόπερ, θα έβαζε το στόπερ της 3ης ομάδας. Μετά αλλάζεις όλα τα δεδομένα, αν βάλεις παίκτη σε άλλη θέση».
Για τον Γιώργο Βαλεριάνο:
«Βλέπω έναν ποδοσφαιριστή με αρκετό potential. Ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει και την ευφυια να λύσει κάποια προβλήματα μέσα στο γήπεδο. Με την ΑΕΚ τα κατάφερε. Ο Σάββας Παντελίδης τον πίστευε».
Για το τι είδους επιθετικό χρειάζεται ο Άρης:
«Δεν χρειάζεται έναν επιθετικό ο οποίος θα είναι σταθερός. Ο επιθετικός θα πρέπει να είναι πολύ ευέλικτος. Να πηγαίνει στο πρώτο δοκάρι, να πηγαίνει στα πλάγια και να πηδήξει ψηλά για κεφαλιά. Ο Ντιγκινί τα έκανε όλα αυτά φέτος. Έχανε βέβαια λίγο στο γκολ. Δεν μπορεί ο Άρης να πάρει τον Σουάρεζ της Μπαρτσελόνα. Θα σου πω το παράδειγμα του Γιόχαν Μιχού, που Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που πρώτα πρέπει να τους ψήσεις για την ομάδα. Για να πω την αλήθεια, είμαι υπερευχαριστημένος με την δουλειά του κ. Διαμαντόπουλου. Θέλει και πολύ δουλειά αλλά και τύχη για αυτή τη δουλειά. Μπορεί την τελευταία στιγμή να έρθει μια ομάδα και να σου κλείσει τον παίκτη».
Για το ότι δεν συνέχισε τη δουλειά του μάνατζερ:
«Υπάρχουν παιδιά που έχω βοηθήσει. Η αλήθεια είναι ότι πήγα έναν ποδοσφαιριστή στον Αγιαξ μαζί με τον Μιχάλη Παναγόπουλο. Πήγα στα γραφεία με τον Όβερμαρς και πέτυχα καλύτερο συμβόλαιο για τον παίκτη, επειδή τον γνωρίζω και γνωρίζω και την γλώσσα. Δεν είναι ότι δεν μου αρέσει το “μανατζεριλίκι”, αλλά δεν τρελάθηκα για να το πετύχω κιόλας. Ίσως να είναι και το οικονομικό κομμάτι. Εγώ κοιτάζω το καλό του ποδοσφαιριστή, οι μάνατζερ το οικονομικό σκέλος».
Για το αν ο πρόεδρος πρέπει να γνωρίζει από ποδόσφαιρο:
«Ο Πρόεδρος πρέπει να ξέρει μπάλα αλλά να αφήνει τους ειδικούς να παίρνουν τις αποφάσεις. Αν εμπλέκεσαι στις αποφάσεις, κάποια στιγμή θα έρθει η τριβή».
Για την πίκρα που ένιωθε παλαιότερα, με συγκεκριμένα άτομα στον Άρη:
«Δεν ήμουν στεναχωρημένος με τον Άρη. Είχα πίκρα με άτομα που είχαν μια θέση στον Άρη και έπαιρναν τραγικές αποφάσεις για την ομάδα. Μια από αυτές, ήταν που πήγα στο Ρύσιο να κάνω προπόνηση και μου είπαν να μην ξανακάνω. Άφησα εκεί τρία ζευγάρια παπούτσια για τα παιδιά γιατί δεν ξαναπήγα ποτέ. Εμένα με στεναχώρησε αυτό».
Για τον Γιάννη Μιχαλήτσο:
«Ο Γιάννης ο Μιχαλήτσος λέει ότι ήταν η μοναδική στα χρονικά απόφαση που όλοι οι διοικούντες είπαν κάτι όλοι μαζί: Να μην προπονηθεί ο Χαριστέας. Ο Γιάννης, ότι έχει πει για την φετινή ομάδα έχει βγει».
Για τον ερχομό του στον Άρη:
«Κόστισα 1 εκ. δραχμές και 20 μπάλες, άρα φαντάζεσαι τι μπορείς να φέρεις με 200 χιλιάδες ευρώ (σ.σ. γελάει)».