«Ζούμε μία πολιορκία της πόλης»

Είναι ένα θέμα, για το οποίο λίγοι μιλάνε. Το νέο ρυθμιστικό δίνει την δυνατότητα στην ΑΕΚ να «φάει» ένα μέρος του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, προκειμένου να φτιάξει γήπεδο της κατηγορίας ΕΛΙΤ.

Αυτή η «πρωτοβουλία» της κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας είναι αντίθετοι στην «απαλλοτρίωση» του δάσους.

Τον τελευταίο καιρό πέφτει ξύλο στη Νέα Φιλαδέλφεια, ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και σε δημότες που αντιδρούν, την Πέμπτης 8 πολίτες κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Γι΄ αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις, που ζει η Νέα Φιλαδέλφεια, μίλησε σήμερα στην αθλητική εκπομπή του «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο νέος Δήμαρχος της πόλης, Άρης Βασιλόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής :

Για το πρόβλημα, που υπάρχει :

«Το βασικό πρόβλημα είναι ο αποχαρακτηρισμός του δάσους. Το δάσος φεύγει από τον Δήμο και πηγαίνει σε έναν άγνωστο νέο φορέα.

Το νέο ρυθμιστικό προβλέπει ότι στο 5% της δασικής έκτασης μπορούν να αναπτυχθούν αθλητικές εγκαταστάσεις με μια απλή άδεια της Γ.Γ.Α. Με μια απλή άδεια της Γ.Γ.Α. μπορούν να κοπούν τα δέντρα από ένα δάσος.

Το άλσος ανήκει στους δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας κι εμείς οφείλουμε να το προστατεύσουμε.

Θέλουν να δώσουν έξι στρέματα από ένα δάσος για να χτιστεί ένα γήπεδο. Έτσι ανοίγει η κερκόπορτα για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων. Αυτό συνταγματικά, δεν γίνεται»

Για τη θέση του Δήμου για το γήπεδο της ΑΕΚ :

«Έχει διαστρεβλωθεί και συκοφαντηθεί η θέση μας, για να φέρουν τον κόσμο της ΑΕΚ απέναντί μας. Η ΑΕΚ δικαιούται και πρέπει να φτιάξει το γήπεδό της στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είναι η ιστορική της έδρα. Η ΑΕΚ είναι ταυτισμένη με την πόλη μας και είναι κομμάτι της, είναι κομμάτι της προσφυγικής μας ιστορίας. Σ΄ αυτό είμαστε αδιαπραγμάτευτοι.

Η ΑΕΚ εχει ένα οικόπεδο 26.621 τ.μ., και εκεί μέσα, σ΄ αυτά όρια μπορεί και πρέπει να κάνει ότι θέλει, με βάση τον νόμο. Αυτό που λέμε εμείς, είναι να γίνει το γήπεδο και να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε κι εμείς σαν Δήμος να βοηθήσουμε.

Το νέο γήπεδο να γίνει στα όριά του. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που βάζουν όρους. Λένε ότι ο Δήμαρχος λέει «ναι, αλλά». Το «ναι, αλλά» το λένε αυτοί που έχουν γκρεμίσει το σπίτι τους και μετά θελουν να πάρουν και λίγο από το οικόπεδο του γείτονα.

Πρέπει να εξηγηθεί στον κόσμο της ΑΕΚ και δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να το εξηγήσουμε. Το ότι δηλαδή η ΑΕΚ θέλει να φτιάξει ένα γήπεδο κατηγορίας ΕΛΙΤ και να για να το κάνει αυτό πρέπει να πάρει και χώρο από το άλσος»

Σχετικά τα επεισόδια της Πέμπτης :

«Αυτό είναι το πιο σοβαρό. Το θέμα έχει ξεφύγει αρκετά από το γήπεδο. Υπάρχει ένα θέμα δημοκρατίας, που δεν αφορά μόνο τη Νέα Φιλαδέλφεια. Μιλάμε για ανθρώπους, τους οποίους και το αίσθημα υποστήριξης της ομάδας τους, εκμεταλλεύονται κάποιοι.

Τους διαχέουν ψεύτικες πληροφορίες, ότι ο Δήμαρχος είναι πουλημένος στον τάδε, ότι ο Δήμαρχος είναι φανατικός Ολυμπιακός κι έχει διαρκείας στο Καραϊσκάκη! Αυτά γράφονται και είναι αστειότητες. Όλο αυτό είναι υποκινούμενο από τον αθλητικό τύπο της ΑΕΚ. Εδώ αυτό που ζούμε, είναι μία πολιορκία της πόλης. Μια πολιορκία πραγματική. Δεν μπορεί να γίνει δημοκρατική συζήτηση έτσι, δεν μπορεί να γίνει διάλογος.

Μια ομάδα πολιτών διοργάνωσε την Πέμπτη μια συζήτηση για το ρυθμιστικό και την ανέβαλε για την Παρασκευή, επειδή αναγγέλθηκε αντισυγκέντρωση. Έγινε μακελειό στην πόλη και κράτησε ώρες. Μιάμιση ώρα πριν, κατέλαβαν το χώρο της συγκέντρωσης οργανωμένοι οπαδοί. Μου είπαν ότι άνοιξαν τρία κεφάλια κι όταν πήγα το διαπίστωσα με τα ίδια μου τα μάτια.

Είδα την κεντρική λεωφόρο κλειστή, με τα ΜΑΤ στη μέση. Ήταν 50-60 πολίτες που αντιδρούν στο νέο ρυθμιστικό, όχι στο γήπεδο της ΑΕΚ, όπως λένε. Στοχεύουν στην προστασια του δάσους.

Ακολούθησαν στιγμές τρόμου που κράτησαν 8 ώρες. Με ρίψεις μολότοφ, είδα να χτυπούν γυναίκες με πυροσβεστήρες στο κεφάλι. Τελικά κατέληξαν στο ΚΑΤ 8 άτομα με σπασμένα κεφάλια και χέρια.

Θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Η πολιτεία, η αστυνομία και η διοίκηση της ΑΕΚ».