Μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν φέτος οι Ελληνες παίκτες που βρέθηκαν στο τοπ 20 σε συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις για τον ΠΑΟΚ.
Στα ρεπορτάζ περασμένων ετών, γινόταν συχνά καταγραφές για τις «παροικίες» που δημιουργούταν σε ομάδες ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους, κάτι που πλέον ισχύει για τους γηγενείς ποδοσφαιριστές, και δεν αποτελεί «φαινόμενο» για τον ΠΑΟΚ.
Το πλέον χαρακτηριστικό για τον ΠΑΟΚ των τριών τελευταίων ετών, στα οποία ο Δικέφαλος πανηγύρισε τέσσερις τίτλους, δεν είναι άλλο από την μείωση του αριθμού των Ελλήνων που παίρνουν επίσημα παιχνίδια στα πόδια τους με τη φανέλα των ασπρόμαυρων.
Τη σεζόν 2016-17, συμμετοχή σε αναμέτρηση πρωταθλήματος κυπέλλου ή Γιουρόπα Λιγκ γράψανε συνολικά 17 Ελληνες ποδοσφαιριστές.
Η χρονιά βέβαια ήταν σε ένα βαθμό και μεταβατική, καθώς αρκετοί γηγενείς αποχώρησαν είτε λίγο πριν το φινάλε της μεταγραφικής περιόδου του καλοκαιριού έχοντας γράψει συμμετοχή σε Ευρωπαϊκή αναμέτρηση, είτε στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έχοντας μετρήσει ελάχιστες συμμετοχές σε αγώνες κυπέλλου.
Αναλυτικά, οι Ελληνες που έγραψαν συμμετοχή εκείνη τη σεζόν (έστω και μια) ήταν οι: Γλύκος, Μαλεζάς, Αθανασιάδης, Κουλούρης, Μυστακίδης, Κίτσιου, Πέλκας, Χαρίσης, Τζαβέλλας, Πούγγουρας, Δεληγιαννίδης, Γιαννούλης, Κοροβέσης, Βελλίδης, Τζιόλης.
Στη σεζόν που τελείωσε, οι Ελληνες που έγραψαν έστω και μια συμμετοχή σε επίσημη αναμέτρηση μειώθηκαν σχεδόν στους μισούς, και συγκεκριμένα ήταν εννιά: Πασχαλάκης, Πέλκας, Λημνιός, Γιαννούλης, Καρέλης, Κίτσιου, Μαλεζάς, Λύρατζης, Μπαλογιάννης.
Παλαιότερα, η ατάκα που ακουγόταν περισσότερο από κάθε άλλη αφορούσε τη προτίμηση στους Ελληνες, και ειδικά στους νεαρούς «από το να αποκτιούνται αμφιβόλου ποιότητας ξένοι, μόνο και μόνο επειδή έρχονται από το εξωτερικό». Τα οικονομικά δεδομένα στον ΠΑΟΚ έχουν αλλάξει. Ο Δικέφαλος, με τον Ιβάν Σαββίδη επικεφαλής, δεν είναι η ομάδα των «αμφιβόλου ποιότητας ξένων». Αντιθέτως αποκτά ποδοσφαιριστές που αποδεδειγμένα αποτελούν «επενδύσεις» από τη στιγμή που είναι σε θέση να φέρουν χρήματα στα ταμεία του συλλόγου.
Την ίδια στιγμή, ο ΠΑΟΚ προσπαθήσει να στήσει ένα μηχανισμό προστασίας και εξέλιξης των Ελληνων νεαρών ποδοσφαιριστών, προκειμένου εκείνοι να πηγαίνουν δανεικοί σε ομάδες που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν και μέσω αυτών, να επιστρέψουν στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ. Οι πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές των Γιαννούλη, Μελίσσα και Λάμπρου που αναδείχθηκαν εντός και εκτός συνόρων αντίστοιχα.
ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΟ
Ο Παναγιώτης Γλύκος ήταν πρώτος Ελληνας σε συμμετοχές τη σεζόν 2016-17 όταν και είχες αναδειχθεί και MVP, όμως έκτοτε δεν έχει αγωνιστεί και η θητεία του στον ΠΑΟΚ ολοκληρώνεται.
ΒΛΕΠΕΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ο Ευθύμης Κουλούρης των 5 γκολ σε 21 συμμετοχές τη σεζόν 2017-18 στον ΠΑΟΚ, έκανε βήματα προόδου στον Ατρόμητο, και το σενάριο πώλησής του μοιάζει το πλέον πιθανό προς υλοποίηση μέσα στο καλοκαίρι.
ΒΛΕΠΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Ο Νίκος Μελίσσας στάθηκε αξιοπρεπώς στη Λαμία, στη καλύτερη σεζόν της επαρχιακής ομάδας στην ιστορία της, και πλέον ο 26χρονος κίπερ αναμένεται να πλαισιώσει τη τριάδα των ασπρόμαυρων τη νέα σεζόν.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
Οι πρωτιές Ελλήνων και ξένων
Τη σεζόν 2016-17, πρώτος σε συμμετοχές ήταν ο Γκόικο Τσίμιροτ, ο οποίος αγωνίστηκε σε 49 αναμετρήσεις από τις συνολικά 53 στις οποίες βρέθηκε στην 18άδα. Πρώτος Ελληνας ήταν ο Παναγιώτης Γλύκος, που είχε μετρήσει 47 συμμετοχές σε 50 παρουσίες στην 18άδα. Τη σεζόν 2017-18, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς μέτρησε 39 συμμετοχές σε 40 παρουσίες στην 18άδα ενώ πρώτος Ελληνας ήταν ο Δημήτρης Πέλκας με 36 συμμετοχές σε 37 παρουσίες στην 18άδα. Τη σεζόν που μας πέρασε, στη πρώτη θέση βρέθηκαν οι Αλέξανδρος Πασχαλάκης και Χοσέ Κρέσπο, που μέτρησαν από 49 συμμέτοχες σε 49 και 51 παρουσίες στην 18αδα αντίστοιχα.
Οι υπάρχοντες, οι προσθήκες και οι δανεικοί που επιστρέφουν
Οι ελληνικές βάσεις της νέας χρονιάς
Η διαχείριση των γηγενών του ρόστερ αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για τον Ραζβάν Λουτσέσκου, μέρος του οποίου θα επιλυθεί πριν την έναρξη της προετοιμασίας.
Ο σχεδιασμός της νέας σεζόν ξεκινά με τους Πασχαλάκη, Λημνιό, Πέλκα και Γιαννούλη να έχουν θέση στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ εκτός αν προκύψει πρόταση.
Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης προέρχεται από τη καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ο Δημήτρης Λημνιός αρχίζει να κάνει σταθερά βήματα, ενώ ο ΠΑΟΚ απέρριψε προτάσεις για τους Δημήτρη Πέλκα και Δημήτρη Γιαννούλη τον Αυγουστο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 αντίστοιχα. Η λογική των ανθρώπων του ΠΑΟΚ κινείται με βάση τις ρήτρες που υπάρχουν στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών και αν μια ομάδα πλησιάσει αυτές, αναμένεται να ανοίξει εσωτερική συζήτηση για να παρθεί η καλύτερη δυνατή απόφαση για όλες τις πλευρές. Σε αυτές τις τέσσερις περιπτώσεις, αυτό που αναμένεται να είναι μια συζήτηση με τον Πέλκα για αναπροσαρμογή του συμβολαίου του, σε επίπεδο απολαβών και ρήτρας.
Αναφορικά με τους δανεικούς ποδοσφαιριστές που επιστρέφουν στις τάξεις του ΠΑΟΚ, ο μόνος που γνωρίζει πως θα βρίσκεται στη προετοιμασία δεν είναι άλλος από τον Λάζαρο Λάμπρου, που με αυτό το τρόπο «εξαργυρώνει» τη σεζόν που έκανε με την Φορτούνα Σιτάρντ, που μάλιστα ίσως αντιμετωπίσει καθώς ο Δικέφαλος θα αναμετρηθεί μαζί της στα τέλη Ιουλίου. Η λίστα με ποδοσφαιριστές που είχε στην αρχή της περασμένης σεζόν είτε στα μισά της πήραν φύλλο πορείας για άλλες ομάδες είναι μεγάλη, και περιλαμβάνει παίκτες που κατά καιρούς πήραν την ευκαιρίας του εντός ΠΑΟΚ, όπως για παράδειγμα οι Χατζηισαΐας, Χαρίσης, Μυστακίδης, και πλέον στις θέσεις που αγωνίζονται ο ΠΑΟΚ έχει καλυφθεί με τέτοιο τρόπο ώστε τα αγωνιστικά πεπραγμένα τους να μην καλύπτουν τις αγωνιστικές ανάγκες που έχει θέσει ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Βέβαια, δεν αποκλείεται κάποιοι εξ’ αυτών να βρεθούν στη προετοιμασία που θα γίνει επι Ολλανδικού εδάφους καθώς κάτι τέτοιο έχει συμβεί και προηγούμενες χρονιές, όταν υπήρχαν παίκτες που ουσιαστικά «έμεναν μέχρι να φύγουν». Ξεχωριστή φαίνεται να είναι η περίπτωση του Ευθύμη Κουλούρη. Ο Σκυδραίος επιθετικός αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και το προσεχές διάστημα θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τον ΠΑΟΚ αναφορικά με το μέλλον της καριέρας του. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι η παραχώρησή του σε ομάδα του εξωτερικού, εφόσον καλυφθούν τόσο οι δικές του φιλοδοξίες όσο και οι οικονομικές απαιτήσεις του Δικεφάλου.
ΟΙ ΝΕΑΡΟΙ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Οι ευκαιρίες με τους «μεγάλους»
Τις τελευταίες ημέρες, ένα ποστάρισμα του Γιώργη Σαββίδη γέμισε με μεγάλη χαρά, και άλλες τόσες ευθύνες, τον Γιάννη Μιχαηλίδη, που ετοιμάζει βαλίτσες για Ολλανδία.
Ο γεννημένος τον Φεβρουάριο του 2000, κεντρικός αμυντικός της αήττητης πρωταθλήματος Κ19 του ΠΑΟΚ, αναμένεται να βρεθεί στην Ολλανδία για να ακολουθήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ως μέλος της ανδρικής ομάδας, συμπληρώνοντας τη τετράδα των κεντρικών αμυντικών. Οι Λευτέρης Λύρατζης και Κώστας Μπαλογιάννης βρέθηκαν πέρυσι μεταξύ Κ19 και ανδρικής ομάδας και το προσεχές διάστημα θα ξεκαθαρίσει η παραμονή τους στο ρόστερ των «μεγάλων». Θέμα θα προκύψει και με τον Δημήτρη Μελιόπουλο, που αποκτήθηκε από την Ξάνθη. Το πλεονέκτημα του Μελιόπουλου δεν είναι άλλο από τη «προϋπηρεσία» του στη Σούπερ Λιγκ με τους ακρίτες, χωρίς αυτό να προεξοφλεί τη παραμονή του, ειδικά από τη στιγμή που το τοπίο στη θέση που αγωνίζεται είναι ακόμα θολό και καταγράφεται έντονη μεταγραφική δραστηριότητα.
Πηγή : FORZA