Ο ΠΑΟΚ του νταμπλ

Αξιοποίησε τις ευκαιρίες εξουδετέρωσε τις όλες απειλές

Σε άρθρο μου στην αρχή του πρωταθλήματος είχα επιχειρήσει μια τεχνοκρατική ανάλυση (SWOT), απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, τις ευκαιρίες και τις απειλές που θα έχει ο ΠΑΟΚ στην προσπάθεια να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Τα πλεονεκτήματα που είχε αυτή η ομάδα στην αρχή της χρονιάς ήταν λίγο ως πολύ γνωστά, ίδιος και καλός προπονητής και παίκτες, ομοιογένεια, καλό οικογενειακό κλίμα, υγιής οικονομική κατάσταση.

Τα μειονεκτήματα ήταν κι αυτά γνωστά όπως οι μείον δύο βαθμοί, ότι δεν είχαν γίνει στις μεταγραφές ακριβώς αυτά που είχε ζητήσει ο προπονητής, ότι ήρθαν και πάλι κάποιοι παίκτες αργά κλπ.

Δεν ασχολούμαι άλλο μ’  αυτά διότι το ζουμί είναι παρακάτω.

Ως ευκαιρίες είχα επισημάνει:

 1. Η πιθανή βελτίωση του πρωταθλήματος και της διαιτησίας λόγω της κηδεμόνευσης από την ΟΥΕΦΑ και του προβληματισμού που υπάρχει ότι ‘δεν πάει άλλο’
 2. Το VAR, αν προλάβει την τελική τουλάχιστον φάση του πρωταθλήματος
 3. Να βγουν εξαιρετικά κάποιοι παίκτες όπως έγινε πέρσι με την πρόοδο του Πέλκα (από πρόπερσι ξεκίνησε) και του Πασχαλάκη.
 4. Να ‘βγάλει μάτια’ ο Ουάρντα και να συνεχίσει κι άλλο την περσινή του ανοδική πορεία, εφ’ όσον βέβαια προσαρμοστεί
 5. Να αποδειχτεί κάτι εξαιρετικό και να δέσει με την ομάδα κάποιος από τις νέες μεταγραφές Ζαμπά, Άκμπομ, Τόσκα, Καρέλης.
 6. Ενδεχόμενη πώληση παικτών σε πολύ υψηλή τιμή και επάξια αντικατάστασή τους με λιγότερα χρήματα

Βγήκαν όλες εκτός από το 2 και το 4

Tο VAR ίσχυσε μόνο στον τελικό και όντως συνέβαλε διότι χωρίς αυτό θα μπορούσε να ακυρωθεί το γκολ ή να δοθεί πέναλτι στην ΑΕΚ

Ως απειλές είχα επισημάνει:

 1. Να υπάρξουν ποινές από επεισόδια οπαδών και το χειρότερο, νέα αφαίρεση βαθμών και να μην μπεί προστατευτικό δίχτυ στις κερκίδες και στο κόρνερ της Θ4.
 2. Να μην βγεί καθόλου ο Βέρνμπλουμ
 3. Να πάει κάτι άσχημα κάποια στιγμή και να γυρίσει το κλίμα αρνητικά με βάση τις προσδοκίες του κόσμου και τη μικρή υπομονή που θα δείξει
 4. Να ξαναγίνουν τα περσινά λάθη, τα οποία καλύφθηκαν πίσω από την αδικία εναντίον της ομάδας που ακολούθησε κι έτσι δεν έγινε καμιά κουβέντα γι’ αυτά.
 5. Να μην βελτιωθεί τελικά ως προς την αξιοπιστία το πρωτάθλημα και να δεχτεί η ομάδα πάλι χτυπήματα κάτω από τη μέση, κακές διαιτησίες, εύνοια αντιπάλων κλπ. – Όπως και γίνεται
 6. Να πάει απροσδόκητα πολύ καλά κάποιος ανταγωνιστής
 7. Ενδεχόμενες δυσμενείς εξελίξεις σε σχέση με την επιχειρηματική δραστηριότητα της ιδιοκτησίας

Ευτυχώς πέρα από τον τραυματισμό του Βέρνμπλουμ δεν εκδηλώθηκε καμία.

Έτσι φτάσαμε στο ευτυχές αποτέλεσμα. Σημαντικότερο όμως από όλα ήταν κατά τη γνώμη μου ο έλεγχος των οπαδών και των επεισοδίων. Ήταν το πιο δύσκολο και μπράβο στην εταιρία που το κατάφερε. Ειδικά στα εκτός έδρας όπου οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι και η πιθανότητα προβοκάτσιας μεγάλη. Έτσι η ομάδα μετά από χρόνια ολοκληρώνει το πρωτάθλημα και αρχίζει το επόμενο χωρίς μείον στους βαθμούς.

Είναι σπάνιο για μια εταιρία να αξιοποιηθούν σχεδόν όλες οι ευκαιρίες και να μην εκδηλωθούν οι απειλές. Μακάρι και του χρόνου να συμβεί το ίδιο.