Κινηθείτε στον ΠΑΟΚ, διότι δεν ‘τους έχουμε’ πια

Ο Ολυμπιακός κινείται έξυπνα στις μεταγραφές και με δεδομένο ότι η ποιοτική διαφορά με τον ΠΑΟΚ δεν ήταν μεγάλη στο τελευταίο πρωτάθλημα, ότι έχει παίκτες οι οποίοι εξελίσσονται, κράτησε τον βασικό κορμό, κάνει υπολογισμένες προσθήκες, έχει τον ίδιο και καλό προπονητή, τείνει να φθάσει σε ένα σημείο στο οποίο ο ΠΑΟΚ δεν θα ‘τον έχει’.

Αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βιαστεί και να κάνει τα σωστά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός έχει καλό τερματοφύλακα, μια πολύ δυνατή στα πλάγια άμυνα, με Ομαρ και Κούτρη, δύο πολύ καλά χαφ δοκιμασμένα από πέρσι, αθλητικά και σε καλή ηλικία, όπως ο Γκιγιάρμε και ο Καμαρά, τον Φορτούνη, ένα πολύ καλό εξτρέμ τον Ποντένσε. Του μένει ένας καλός σέντερ μπακ και ένας σέντερ φορ τους οποίους ψάχνει. Αν βρει τους κατάλληλους υπάρχει μια πολύ ισχυρή 11άδα και ποιοτικές επιλογές από πίσω, όπως ο Μασούρας, ο Τσιμίκας. Όλοι τους σε καλές ηλικίες. Και δεν ξέρουμε πόσο θα αποδώσει ο Βαλμπουενά. Αυτοί οι παίκτες μπορούν να βγουν από τίποτε μέχρι πολύ καλοί.

Όχι ότι μπορεί να φοβίσει έναν καλό ΠΑΟΚ, αλλά μέχρι στιγμής στον ΠΑΟΚ υπάρχουν προβλήματα. Και άλλα προβλήματα, πέρα από τους τρείς τραυματισμούς. Με το πιο βασικό ότι δεν υπάρχει καν κέντρο.

Ποια είναι αυτά προβλήματα;

Πρώτα – πρώτα εμφανίστηκε και πάλι η γνωστή δυσκοιλιότητα σε σχέση με τις μεταγραφές του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια, για δεύτερη χρονιά εξαγγέλλεται ότι θα υλοποιηθούν απόλυτα οι θέσεις του προπονητή, χωρίς αυτό να γίνεται. Για μια ακόμη φορά ο προπονητής ζήτησε να μείνουν όλοι οι παίκτες και να γίνουν μόνο τρείς ποιοτικές προσθήκες, σε συγκεκριμένες θέσεις. Τόσο ποιοτικές ώστε να ανεβάζουν το επίπεδο ποιότητας αλλά και αθλητικών προσόντων της ομάδας. Και να τους έχει από την αρχή της προετοιμασίας. Νομίζω ότι είναι σαφής: ‘Κάνετέ μου αυτά και θα πάμε για CHL και Repeat’. Τόσο απλό. Μα φαίνεται και τόσο δύσκολο για τον ΠΑΟΚ.

Ξέρουμε ότι ο Λουτσέσκου παίζει ένα στρατηγικό ποδόσφαιρο και ποντάρει πολύ στους παίκτες οι οποίοι γνωρίζουν καλά πώς θα το παίξουν. Δηλαδή στους παλιούς. Ποντάρει πολύ σε όλους τους παίκτες. Να παίζουν δηλαδή απολύτως συμβατά με το σύστημά του όχι μόνο οι βασικοί, αλλά όλοι, όταν χρειαστούν. Ποντάρει δε πολύ και στην ποιότητα των προπονήσεων, την οποία εξασφαλίζουν και πάλι οι παλιοί παίκτες. Έτσι, δεν επιθυμεί βελτίωση της ομάδας ας πούμε, με 8-10 νέους και καλύτερους παίκτες. Θα πρέπει να τα ξαναστήσει όλα από την αρχή. Γι’  αυτό προτιμά να έχει την ίδια ομάδα και μόνο τρείς παίκτες, αλλά σημαντικά καλύτερους, ώστε να φθάσει στο απαιτούμενο για τις φετινές απαιτήσεις επίπεδο.

Δεν φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο.

Έτσι έφυγαν σημαντικοί παίκτες τους οποίους ο προπονητής ζήτησε να μείνουν και αυτό οδηγεί σε πολλές προσθήκες και πάλι. Πιθανότατα προς οκτώ. Οι οποίες θα παραβιάσουν τον δεύτερο απαράβατο κανόνα του Λουτσέσκου και κάθε σοβαρού προπονητή. Να έχει όλη την ομάδα από την αρχή στην προετοιμασία. Για άλλη μια χρονιά δεν θα την έχει.

Θα μπορούσε να  ρωτήσει κανείς: ‘Και τι να κάνει η ομάδα όταν παίκτες  τους οποίους ναι μεν επιθυμεί ο προπονητής, ψάχνουν για καλύτερα συμβόλαια; Να υποκύπτει σε όλες τις απαιτήσεις. Να βάζει σε κίνδυνο τις ισορροπίες;’.

Πολύ σωστά. Το κλειδί όμως βρίσκεται στην έγκαιρη ανανέωση των συμβολαίων, πριν να λήξουν αυτά. Άλλη μια πρακτική των μεγάλων και σοβαρών ομάδων. Διότι, όταν φτάνεις σ’  αυτό το σημείο αυτά θα έχεις. Έτσι χάθηκε πέρσι ο Τζάλμα, τον οποίοι επίσης επιθυμούσε ο Λουτσέσκου, έτσι χάνονται φέτος ο Σάκχοφ και ο Κάνιας και πήγε να χαθεί και ο Βαρέλα.

Πολλοί θα πουν ότι θα βρούμε καλύτερους. Αν δεν έχουν καταλάβει τη νοοτροπία του προπονητή και τη σημασία της λέξης ‘ομάδα’, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο γι’ αυτούς.

Επίσης, η αίσθησή μου είναι ότι η ομάδα παζαρεύει πολύ σκληρά, με αποτέλεσμα μερικές φορές να γίνεται φτηνή στο λάδι και ακριβή στο ξύδι. Δεν εννοώ να δίνει με τη μία ότι ζητήσουν, ειδικά οι άπληστοι μανάνατζερ, αλλά καμιά φορά αυτή την αίσθηση έχω. Το αέναο και χρονοβόρο αυτό παζάρι θέτει σε κίνδυνο τις στρατηγικές και τους στόχους. Το κόστος μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος εκ των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν. Δεν αναφέρομαι σε τεράστια ποσά αλλά σε λίγες εκατοντάδες χιλιάδες, οι οποίες ούτε οικονομικά πλήττουν την ομάδα ούτε τις ισορροπίες ταράσσουν.

Ας ελπίσουμε να εκλείψουν όλα αυτά, να γίνουν οι σωστές κινήσεις και έγκαιρα και να αποδειχτούν λανθασμένοι όλοι οι φόβοι που εξέφρασα.