Επιτρέπεται να πέσεις επιβάλλεται να σηκωθείς  – Ο ΠΑΟΚ το κάνει πράξη

Τη φράση τη μάθαμε από τον Γκαρσία.

Και ο ΠΑΟΚ, με την επιλογή που έκανε στον προπονητή, έδειξε, αν μη τι άλλο, ότι εφαρμόζει τη φράση. Πριν καν πέσει στο πάτωμα έκανε την κατάλληλη κίνηση για να σηκωθεί.

Αναμφίβολα λοιπόν, η αντίδραση της ομάδας ήταν άμεση και η καλύτερη δυνατή για να ξεπεράσει την κρίση μετά από την αποχώρηση Λουτσέσκου.

Αναμφίβολα επίσης, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Σήμερα οι αλλαγές στους προπονητές δεν είναι όπως παλιά.  Υπάρχει ολόκληρη ομάδα συνεργατών που τους ακολουθεί. Αυτό κάνει τις αλλαγές ακόμη πιο δύσκολες. Έχουμε στην περίπτωσή μας αλλαγή 7-8 ατόμων. Επιπρόσθετα, αυτό που μετρούσε στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου ήταν η ομάδα-οικογένεια. Η οποία ήταν αποκλειστικό δημιούργημά του. Κατά συνέπεια πρέπει να ξαναχτιστεί κάτι από την αρχή.

Επιπλέον, με τον νέο προπονητή έχουμε πιθανότατα και αλλαγή συστήματος, ενώ θα χρειαστεί ιδιαίτερη υποστήριξη από την ομάδα καθώς όχι μόνο δεν ξέρει το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά δεν έχει δουλέψει ποτέ εκτός Πορτογαλίας.

Ωστόσο υπάρχουν και πολλά θετικά στην όλη περίπτωση. 

  • Το πρώτο είναι οι πολύ καλές συστάσεις και μάλιστα ανθρώπων οι οποίοι αγαπούν τον ΠΑΟΚ και η γνώμη τους έχει βαρύτητα, όπως ο Σάντος.
  • Δεύτερον, προέρχεται από μια σχολή προπονητών, ίσως και την καλύτερη του κόσμου και κατέχει ήδη εξέχουσα θέση ανάμεσά τους.
  • Τρίτον, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και στην πιο δύσκολη, υπάρχουν πάντοτε ‘παράθυρα ευκαιρίας’. Αρκεί να τα αξιοποιήσει κανείς. Σίγουρα ο ΠΑΟΚ χάνει πράγματα από την αποχώρηση Λουτσέσκου αλλά σίγουρα έχει και να κερδίσει πράγματα, τα οποία δεν θα τα είχε με τον πρώην προπονητή του.
  • Αν μελετήσουμε παραδείγματα μεγάλων επιτυχιών όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, θα δούμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις όλα τα καλά προήλθαν μέσα από κάτι απροσδόκητο. Συχνά και οδυνηρό. Άρα ο ΠΑΟΚ πρέπει να ξεχάσει άμεσα και να πάψει να ασχολείται με το τι άσχημο δημιουργεί η αποχώρησης Λουτσέσκου και να αρχίσει να κυνηγάει αυτή την προοπτική. Η ανάδειξη ενός παίκτη από εκείνους που τους είχε ξεγραμμένους ο Λουτσέσκου θα ήταν για παράδειγμα ένα μεγάλο κέρδος. Είναι πολύ πιθανό.
  • Επίσης, η όλη εξέλιξη της περίπτωσης μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάτι είχε στραβώσει. Είναι καλύτερα λοιπόν ότι, παρά την ψυχρολουσία, δόθηκε άμεσα μια λύση. Όπως και ο ίδιος επισήμανε, ίσως να ήμασταν σε μια κατάσταση που από εδώ και στο εξής όλοι θα στενοχωρούσαν όλους και όλοι θα στενοχωριόνταν από όλους. Και στο τέος θα κλαίγαμε όλοι μαζί, λέω εγώ.
  • Αλλά και ως προς τη λειτουργία της ομάδας, αν υπήρχαν κάποιες ανορθογραφίες η καθυστερήσεις, φαίνεται ότι αυτές πια αρχίζουν να διορθώνονται. Σίγουρα θα υπάρξουν οφέλη. Προφανώς το μάθημα έγινε κατανοητό. Μένει να δούμε το αποτέλεσμα.

Ο Ολυμπιακός από πίσω;

Διάβασα ότι πιθανόν ο Ολυμπιακός, μέσω ενός μάνατζερ, να ήταν πίσω από την πρόταση της Αλ Χιλάλ προς τον Λουτσέσκου.

Καθόλου δεν με εκπλήσσει. Διότι είμαι σίγουρος ότι είναι πίσω και από την αποχώρηση Ίβιτς. Κάθε φορά που ΠΑΟΚ τους προσπερνά κάτι κάνουν για να τον πλήξουν. Ευτυχώς πέρσι δεν πέτυχαν κάτι τέτοιο, αλλά ήταν πίσω από την κλοπή του τίτλου. Όλα ξεκίνησαν από αυτούς.

Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το δει ο ΠΑΟΚ. Και για άμυνα αλλά και για επίθεση. Δεν είναι μάγκες μόνον αυτοί.

Βέβαια, αν ο ΠΑΟΚ είχε την πληροφορία και προετοιμάστηκε, όπως γράφηκε, ίσως θα μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα και να προβεί σε κάποιες κινήσεις ικανοποίησης του προηγούμενου προπονητικού του τημ, ώστε να εξουδετερώσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Αυτό που έχει όμως σημασία είναι ότι με την πρόσληψη Φερέιρα, φαίνεται ότι του Ολυμπιακού θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Ο λόγος είναι ότι ο ΠΑΟΚ πήρε έναν προπονητή ο οποίος θεωρείται πολύ μεγαλύτερης αξίας από τον δικό του στην Πορτογαλία.

Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχει φέτος ο ΠΑΟΚ και για τον λόγο αυτό. Για την τιμωρία εκείνων που με ατιμία μπερδεύονται στα πόδια μας.