Απρόσμενο, είναι η αλήθεια, το ζευγάρι του τελικού στο Copa America: Βραζιλία εναντίον Περού, πρώτη φορά στην ιστορία τους ανταμώνουν σε τελικό. Η παράδοση είναι 31-9-4 για τη «σελεσάο», έσχατη νίκη προ ολίγων ημερών, στον όμιλο και, δη, με 5-0. Επιμέρους σε Copa America είναι 12-3-3, έσχατη νίκη του Περού το 2016 στις ΗΠΑ αφήνοντας πρόωρα εκτός τη Βραζιλία.
Φυσικά δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που δύο χώρες, σε διεθνές τουρνουά, ανταμώνουν δύο φορές: σε ομίλους και στον τελικό. Και οι δύο νίκες είναι σπάνιες. Να θυμίσω… εμάς στην Πορτογαλία το 2004; Από την άλλη, υπάρχει το… θαύμα της Βέρνης, το 1954 στο Μουντιάλ της Ελβετίας όταν η πανίσχυρη Ουγγαρία είχε διαλύσει με 8-3 τη Δυτική Γερμανία στον όμιλο αλλά ηττήθηκε με 3-2 στον τελικό.
Αν μάλιστα η «βερντεόρο» κατακτήσει απόψε το τρόπαιο δίχως να δεχθεί γκολ, θα κλείσει το τουρνουά με μηδέν παθητικό, κάτι που μόνο η Αργεντινή το 1921 και η Κολομβία το 2001 πέτυχαν στον θεσμό ενώ, παράλληλα, θα κάνει και το… 6/6 σε Copa America ως διοργανώτρια (πάντως και η Ουρουγουάη έχει το απόλυτο, με 7/7!). Το δε Περού είναι σε τελικό για πρώτη φορά από το 1975, σε τουρνουά με διπλά ματς και δίχως διοργανώτρια τότε, άλλη μια φορά είχε πάει τελικό και πάλι το πήρε, το 1939 διοργανώνοντάς το.
Σε δε 15 μονούς τελικούς στην ιστορία του Copa America, πέντε κρίθηκαν μετά το 90λεπτο. Οι τέσσερις στα πέναλτι (εκ των οποίων, οι τελευταίοι δύο) κι ένας στην παράταση, κι αυτός το μακρινό 1919. Η Βραζιλία είχε επιβληθεί τότε με 1-0 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Ουρουγουάης με γκολ του (Πελέ της εποχής) Αρτούρ Φρίντενραϊχ στο 122ο λεπτό και σε ματς που διήρκησε… 150 λεπτά. Αιτία ότι το κάθε ημίχρονο της παράταξης διαρκούσε 30, και όχι 15, λεπτά! Πρόκειται για το ματς με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία των διεθνών διοργανώσεων.
Κι αν μη τι άλλο, μια ψιλή να κριθεί κι απόψε στην παράταση, έτσι όπως παίζει η Βραζιλία, το… σηκώνει το ρίσκο. Εκατό χρόνια έχει να συμβεί, άλλωστε!
Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τις προτάσεις του Νίκου Μποζιονέλου εδώ