Όλα όσα θέλετε και πρέπει να γνωρίζετε για το FFP, για τον οικονομικό εξορθολογισμό που επιδιώκουν να πετύχουν στον ΠΑΟΚ και τις οικονομικές ισορροπίες «τρόμου» στο ποδόσφαιρο
Σε… προσεκτική φάση βρίσκεται ο ΠΑΟΚ σ’ ότι αφορά το περίφημο Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ, που εδώ και μια δεκαετία περίπου έχει μπει στη ζωή των περισσότερων ευρωπαϊκών ομάδων.
Με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον αποκλεισμό της Μίλαν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις επιβεβαιώνονται οι αυστηρές διαθέσεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ενώ παράλληλα «φωνάζουν» στους ανθρώπους του «Δικεφάλου», ότι θα πρέπει να προσέξουν τα έξοδά τους προκειμένου να μην μπλέξει η ομάδα με την οικονομική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ.
Όποια ομάδα αγωνίζεται στην Ευρώπη ελέγχεται από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Τι ορίζει το FFP; Ένα άνοιγμα ενός συλλόγου σε βάθος τριετίας μέχρι 25.000.000 ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από τους μετόχους (πχ. με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) έως το ποσό των 5.000.000 ευρώ (που είναι το πρώτο όριο και κατά συνέπεια ο σύλλογος περνάει το τεστ του FFP). Στο σύνολο οδηγούμαστε ένα ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τριετίας.
Ουσιαστικά, δεν μπορεί ένας σύλλογος να στηρίζεται μόνο στα λεφτά που βάζουν οι μέτοχοι, ούτε μπορεί να έχει πολλές ζημίες. Οι ζημίες άνω των 30 εκατομμυρίων ετών στην τριετία θα δημιουργήσουν πρόβλημα ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας επιλέξει και μπορεί να βάζει χρήματα. Στον ΠΑΟΚ, ο Ιβάν Σαββίδης αποδεδειγμένα μπορεί να βάλει όσα χρήματα θέλει και χρειάζονται, όμως όταν θα έρθει η ώρα για το… ταμείο του FFP αυτά δεν πρόκειται να υπολογιστούν από την ΟΥΕΦΑ.
Οι δυο αποκλεισμοί από το Γιουρόπα Λιγκ, από την Έστερσουντ και πέρσι από τη φάση των «32», στέρησαν από το «Δικέφαλο» την δυνατότητα να έχει εξτρά έσοδα που θα μπορούσε να διαθέσει στις μεταγραφές, αφού τα χρήματα που προέρχονται από τις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ δεν λογίζονται ως «επένδυση», μέσω των ΑΜΚ, του μεγαλομετόχου. Γι’ αυτό η πρόκριση σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ και πιθανές πωλήσεις ποδοσφαιριστών θα συντελέσουν αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ…
Από πέρσι το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ έχει διαφοροποιήσει τη φιλοσοφία του γύρω από τις μεταγραφές και αυτό φανερώνουν όλες οι τελευταίες κινήσεις του, όπου η ηλικιακή ανανέωση του ρόστερ, σε συνδυασμό με τη συμμόρφωση στις επιταγές του Financial Fair Play, είναι οι δύο βασικοί άξονες της μεταγραφικής πολιτικής του.
Οι αποχωρήσεις 13 ποδοσφαιριστών, με κυριότερη αυτή του Εβγέν Χατσερίντι, η πώληση του Κουλούρη στην Τουλούζ, ο δανεισμός του Ροντρίγκο Ρέι στη μεξικάνικη Πατσούκα, έχουν ελαφρύνει με αρκετά εκατομμύρια ευρώ (μαζί με την εφορία) το ταμείο της ομάδας. Χωρίς να συνυπολογιστεί το ενδεχόμενο νέας πώλησης, το ποσό που «ελαφρύνεται» από τα ταμεία του συλλόγου είναι σημαντικό, όχι όμως αρκετό για να γίνουν νέες «υπερβάσεις» στο μπάτζετ της ομάδας σε επίπεδα μεγαλύτερα των αναμενόμενων εσόδων και έτσι να διογκωθεί η ανισομέρεια που είχε καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, αναφορικά με την τήρηση του Financial Fair Play.
Πάντως στην τελευταία τοποθέτηση του ο φοροτεχνικός της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, Δημήτρης Πανοζάχος ήταν καθησυχαστικός: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν είχε ποτέ τέτοια θέματα. Δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ΠΑΟΚ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΟ FFP
H «καμπάνα» του 2012
Το Μάιο του 2012 ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί πρωτόδικα με ποινή αποκλεισμού με αναστολή λόγω παραβίασης του FFP, το διάστημα Ιούνιος 2011-Σεπτέμβριος 2011, ωστόσο η υπόθεση του εκδικάστηκε εκ νέου τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, λίγες μέρες αφότου η ΠΑΕ είχε περάσει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, ενώ εκκρεμούσε και η απόφασή της για τα όσα είχαν γίνει στο ΠΑΟΚ – Ραπίντ Βιέννης. Τελικά οι «ασπρόμαυροι» πήραν το «πράσινο φως» από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική Αρχή και βγήκαν εκτός κάδρου ΟΥΕΦΑ το Νοέμβριο, ενώ ακολούθησε και νέος έλεγχος στα τέλη Δεκεμβρίου.
ΓΙΑΤΙ Η ΟΥΕΦΑ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΣΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ FFP
Ποδοσφαιρικό «μνημόνιο» και η υγεία στα ταμεία
Με το Financial Fair Play η ΟΥΕΦΑ φιλοδοξεί σε βάθος χρόνου θα εξαφανιστούν από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο οι επενδυτές σκοπιμότητας!
Ουσιαστικά, η ΟΥΕΦΑ θέλει να προφυλάξει τις ομάδες, βάζοντας τα δικά της όρια στο θέμα της χρηματοοικονομικής «ζωής» των συλλόγων, που αγωνίζονται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Πολλές ομάδες και τα ταμεία τους μπήκαν στο μικροσκόπιο της ΟΥΕΦΑ και το καλοκαίρι του 2012, η κάτοχος του Europa League και του Σούπερ Καπ Ευρώπης, Ατλέτικο Μαδρίτης, ήταν μία από τις πρώτες 23 ομάδες που τιμωρήθηκαν με βάση τις διατάξεις του FFP. Η ποινή της ήταν παρακράτηση των πριμ, μέχρι να επιλύσει το ζήτημα των οφειλών στην Εφορία της Ισπανίας. Οι «ροχιμπλάνκος» είχαν οφειλές ύψους 175.000.000 ευρώ και εκπόνησαν ένα πλάνο αποπληρωμής σε πάνω από μία δεκαετία, με ετήσιο τόκο 4,5%. Παρουσιάζοντας τη συμφωνία πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 στην UEFA, απέφυγαν περαιτέρω κυρώσεις και εισέπραξαν τα πριμ.
Το 2013 η Μάλαγα τιμωρήθηκε καθώς υπήρχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 8.450.000 ευρώ στην εφορία της Ισπανίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα η τιμωρία Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν αποτελούσε την πιο σημαντική πράξη (μέχρι την επόμενη…) στην περίοδο ισχύος του Financial Fair Play. Ακολούθησε το 2015 η βαριά «καμπάνα» στη Ντιναμό Μόσχας για οικονομικές ατασθαλίες.
Στα περίφημα «Football Leaks», αποκαλύφθηκε πως Σίτι και ΠΣΖ λάμβαναν χρήματα μέσω χορηγιών, ενώ η στο FFP απαγορεύει τους συλλόγους να λαμβάνουν απεριόριστα χρηματικά ποσά μέσω διογκωμένων συμφωνιών χορηγίας με οργανώσεις που σχετίζονται με τους ιδιοκτήτες.
Η Μάντσεστερ Σίτι διαθέτει στενές χορηγικές σχέσεις με την «Etihad Airways», εταιρία του Εμιράτου Αμπού Ντάμπι, του οποίου ο σεΐχης Χαλίφα είναι ετεροθαλής αδερφός του ιδιοκτήτη των “πολιτών”, σεΐχη Μανσούρ. Η 10ετής συμφωνία που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι του 2011 μεταξύ εταιρίας και συλλόγου προβλέπει χορηγία με διάφορες μορφές (ονοματοδοσία γηπέδου, διαφημίσεις στο προπονητικό κέντρο, κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ.) έναντι 400.000.000 λιρών συνολικά.
Η ΜΙΛΑΝ
Η Μίλαν δεν θα συμμετάσχει φέτος στο Γιουρόπα Λιγκ παρότι εξασφάλισε αγωνιστικά την συμμετοχή της. Η ίδια η ιταλική ομάδα ανακίνησε το θέμα και ζήτησε από την ΟΥΕΦΑ να… αποκλειστεί για τη σεζόν 2019-2020, στην προσπάθειά της να εξορθολογήσει τα οικονομικά της ζητήματα.
Μέχρι τώρα η κάτοχος επτά Τσάμπιονς Λιγκ είχε συμφωνήσει με την ΟΥΕΦΑ να αγωνίζεται στην Ευρώπη και παράλληλα να πληρώνει τα πρόστιμα λόγω της παραβίασης του Financial Fair Play. Θέλοντας ωστόσο να συμμαζέψει την κατάσταση πιο γρήγορα, αλλά και να σταματά να πληρώνει τις «καμπάνες», πήρε την απόφαση να… αυτοαποκλειστεί.
«Υπό έλεγχο…»
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσής της ΠΑΕ, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Χρυσόστομος Γκαγκάτσης, αναφέρθηκε στο FFP και πιθανά προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν στο συγκεκριμένο κομμάτι. «Δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πουλάει και αγόραζε κανονικά ποδοσφαιριστές, μας δημιούργησε ένα πρόβλημα ο αποκλεισμός από την Έστερσουντ πριν από δύο χρόνια, όμως τα καταφέραμε και όλα είναι υπό έλεγχο σ’ ότι αφορά του Financial Fair Play», είχε υποστηρίξει ο κ. Γκαγκάτσης.
Πηγή : FORZA