ΠΑΟΚ Vs Άγιαξ : Μια σύγκριση των ρόστερ

Πολλή συζήτηση έγινε όλο το καλοκαίρι για την πιθανότητα ή μάλλον για την αποφυγή της πιθανότητας να κληρωθεί ο ΠΑΟΚ με τον Αγιαξ και σαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία έγινε.

Ωστόσο μετά από το αρχικό μούδιασμα υπάρχει μια αισιοδοξία η οποία βασίζεται σε κάποια σημεία. Δεν είναι δηλαδή απλά μια ΠΑΟΚ τσήδικη τρέλα.

Στο μεταξύ οι αναλύσεις και οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες δίνουν και παίρνουν.

Θα επιχειρήσω παρακάτω μια σύγκριση ανάμεσα στον Αγιαξ και τον ΠΑΟΚ, με κριτήρια, την ηλικία του ρόστερ και των εκτιμώμενων σήμερα βασικών 11άδων, την προέλευση των παικτών τους και τα χρόνια που παίζουν στις δύο ομάδες, καθώς και τις εθνικότητες των παικτών τους.

Πίνακας 1

Στον πίνακα 1 βλέπουμε ότι ως προς το συνολικό ρόστερ των δύο ομάδων, ο ΠΑΟΚ με τους τρείς πιτσιρικάδες που ανέβασε φέτος (εφ’ όσον παραμείνουν) έχει περισσότερους παίκτες U20. Ωστόσο ο Άγιαξ υπερτερεί στην κατηγορία 21-24 όπου ανήκουν οι μισοί σχεδόν παίκτες του. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά του Άγιαξ, χρόνια τώρα. Σ’  αυτό βασίζονται και οι εκπληκτικές του πωλήσεις οι οποίες στηρίζουν οικονομικά τον σύλλογο.

Λέμε ότι η πιο κρίσιμη ηλικία είναι η επομένη, 25-29, από την οποία χρησιμοποιεί αρκετούς παίκτες ο Αγιαξ για να δένει το σύνολο, αλλά η δύναμή του είναι η προηγούμενη κατηγορία. Στην κρίσιμη κατηγορία λοιπόν έχει ίδιο αριθμό παικτών με τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ όμως έχει πολλούς παίκτες, σχεδόν το 25% από 30 και πάνω, σε αντίθεση με τον Αγιαξ ο οποίος έχει ελάχιστους και πολύ καλά επιλεγμένους παίκτες σ’ αυτή την κατηγορία για να δίνει και λίγη πείρα.

Πίνακας 2

Ως προς τις εκτιμούμενες σήμερα αρχικές 11άδες οι δύο ομάδες έχουν ίσο αριθμό παικτών στην κρίσιμη κατηγορία 25-29 αλλά ο Άγιαξ υπερτερεί στην κατηγορία 21-25 και ο ΠΑΟΚ στους άνω των 30 χρόνων παίκτες.

Πίνακας 3 

Βλέπουμε εδώ ότι ο Άγιαξ έχει μεγάλο ποσοστό παικτών οι οποίποι προέρχονται από τις περίφημες ακαδημίες του, ωστόσο ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλο ποσοστό παικτ΄’ων τους οποιους αγόρασε πολύ νέους. Γιαννούλης, Λημνιός, Άκμπομ, Σφιντρέρσκι, Ζαμπά, Λάμπρου και Μιχάει αποτελούν αυτή την πολύ ελπιδοφόρα κατηγορία, στην οποία βεβαίως ανήκει και ο Βιειρίνια, ο οποίος όμως χρεώνεται πια ως παλιός. Είναι πολύ θετικό για τον ΠΑΟΚ ότι στο σημείο αυτό συναγωνίζεται τον Άγιαξ τουλάχιστον σε νοοτροπία και πρακτική.

Πίνακας 4

Πίνακας 5

Και στους πίνακες 4 κ 5 προκύπτουν θετικά μηνύματα για τον ΠΑΟΚ από τη σύγκριση. Μολονότι οι γηγενείς παίκτες του είναι λιγότεροι από τους αντίστοιχους του Άγιαξ, έχει μια πολύ καλή βάση αν υπολογίσουμε τους Έλληνες, τους Βραζιλιάνους, τον Πορτογάλο Βιειρίνια και τον έναν από τους δύο Αλβανούς, τον Κάτσε, οι οποίοι μάλιστα είναι και από τους πιο παλιούς στην ομάδα. Έτσι συνολικά είναι καλύτερος από τον Άγιαξ, ως προς μια βάση γηγενών συν δύο εθνοτήτων. Πέρα από αυτό , ο Άγιαξ έχει επτά παίκτες οι οποίοι ανήκουν ο καθένας σε διαφορετική εθνότητα ενώ ο ΠΑΟΚ 11. Αυτό δεν είναι πολύ καλό για τον ΠΑΟΚ.