Τα πεπραγμένα της διοίκησης Σαββίδη το καλοκαίρι του 1986
Το καλοκαίρι του 1986 η διοίκηση του Χάρη Σαββίδη επιχειρούσε επανεκκίνηση της ομάδας, μετά από μια σεζόν, στην οποία ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ είχε εμπλακεί ακόμη και σε σενάρια υποβιβασμού!
Η προηγούμενη σεζόν είχε ολοκληρωθεί με προπονητή τον Μιχάλη Μπέλλη, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Βάλτερ Σκότσικ. Ο Σαββίδης δεν χρειάστηκε να ψάξει μακριά για τον άνθρωπο, που θα έβαζε στον πάγκο. Ο Τάις Λίμπρεχτς είχε παρουσιάσει έργο στον Άρη, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ τον προσέγγισε και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπογράψουν διετές συμβόλαιο συνεργασίας αντί 18 εκ. δρχ. Ο Ολλανδός προπονητής έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στον ΠΑΟΚ, βελτιώνοντας το αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη σεζόν.
ΤΟ «ΜΠΑΜ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Στην τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου (15 Ιουλίου 1986) έγινε το «μπαμ» με την απόκτηση του Λάκη Παπαϊωάννου από τον Ηρακλή. Περίπου 300 οπαδοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, περιμένοντας να πληροφορηθούν την αίσια για την ομάδα τους έκβαση των διαπραγματεύσεων. Τελικά, η χρυσή τομή μεταξύ των δύο ομάδων είχε βρεθεί στα 32 εκ. δρχ. «Είμαι χαρούμενος. Μου φαίνεται απίστευτο, που αυτή η μεταγραφή επιτέλους έχει ολοκληρωθεί» ήταν τα πρώτα λόγια του Παπαϊωάννου μετά την μετακίνηση του από το Καυτανζόγλειο στην Τούμπα.
ΣΕ ΚΑΛΟΧΩΡΙ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ, ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
Πριν την αναχώρηση της αποστολής στο εξωτερικό (σε Γερμανία και Ολλανδία) για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, οι παίκτες ήταν υποχρεωμένοι να περιφέρονται σε γήπεδα του νομού της Θεσσαλονίκης για τις καθημερινές προπονήσεις. Έτσι, εκτός από την Τούμπα και το βοηθητικό του Καυτανζογλείου και το Φιλίππειο, έκαναν προπονήσεις στο Καλοχώρι, στη… Μεσήμβρια, ακόμη και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας!
Την αποστολή στο εξωτερικό είχαν ακολουθήσει οι Τερζής, Γκιτσιούδης, Στεργιούδας, Τσουρέλας, Μπανιώτης, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Μαλιούφας, Σπανοσωτηρόπουλος, Λιάκος, Σκαρτάδος, Μαυρομάτης, Βασιλάκος, Παπαϊωάννου, Σκούρας, Αλεξανδρίδης, Καραγεωργίου, Ιορδανίδης, Καρασαββίδης, Ορφανός, Ρουσομάνης και Μπορμπόκης. Απόντες ήταν οι στρατευμένοι Μήτογλου και Μαλιούφας, καθώς κι ο Γιούρισιτς, ο οποίος είχε υποβληθεί σε επέμβαση μηνίσκου. Επιπλέον, ο Γκιτσιούδης είχε επιστρέψει από τις πρώτες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, μια και δεν είχε ξεπεράσει τον τραυματισμό του στο πρόσωπο σε φιλικό που είχε προηγηθεί στο γήπεδο της Χαλκηδόνας.
Οσο για το πρώτο φιλικό μετά την επιστροφή από την Ολλανδία; Αυτό έγινε στις 18 Αυγούστου 1986 εναντίον του Άρη στην Τούμπα (είχαν διατεθεί 15.481 εισιτήρια), όταν η ομάδα του Λίμπρεχτς επιβλήθηκε 1-0 χάρη σε γκολ του Μπανιώτη.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΣΑΒΒΙΔΗ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ
Ο Σαββίδης είχε να αντιμετωπίσει και την εσωτερική αντιπολίτευση. Στις 9 Ιουλίου 1986 οι Πανελούδης, Δούμτσος και Μαντάς του πρότειναν να καταβάλλουν τα χρήματα, που είχε βάλει τους προηγούμενους μήνες στην ομάδα και να αποχωρήσει από την προεδρία. Ακολούθησε τις επόμενες ημέρες συνάντηση του Μαντά με τον Σαββίδη. «Σου δίνουμε άμεσα το 20% από το ποσό των 75 εκ. δρχ., που έχεις βάλεις στην ομάδα και τα υπόλοιπα σε δόσεις, σε βάθος διετίας» ήταν η τελική πρόταση στον Σαββίδη, ο οποίος την απέρριψε. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, μάλιστα, προχώρησε και σε… αντεπίθεση. Στις 22 Ιουλίου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κατηγορώντας την προηγούμενη διοίκηση, προεδρίας Πέτρου Καλαφάτη, ότι τα χρέη που παρέλαβε, ήταν της τάξης των 77 εκ. δρχ. κι όχι 17 εκ. δρχ., όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό. Κι ότι εξαιτίας εκείνου του ανοίγματος, δεν μπορούσε να κινηθεί, όπως θα επιθυμούσε, στο μεταγραφικό παζάρι.
Ο Καλαφάτης δεν είχε αφήσει αναπάντητες τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας ανακριβή τα όσα είχε δηλώσει ο Σαββίδης.
*** Ελάχιστοι, πάλι, θα θυμούνται έναν Ελληνοαμερικανό παίκτη, τον Πιτ Σκούρα, ο οποίος είχε επιστρέψει για λογαριασμό του ΠΑΟΚ από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
*** Είχε προηγηθεί, ένα χρόνο νωρίτερα, η επίσης τυπική του παρουσία στον Ολυμπιακό. Τελικά ο Σκούρας έπαιξε σε μόλις δύο ματς πρωταθλήματος με τη φανέλα του Δικεφάλου
Τέλος εποχής με τον Κωστίκο
Το καλοκαίρι του 1986 έπεφταν και τυπικά οι τίτλοι (του άκρως επεισοδιακού) τέλους στην πολύχρονη συνεργασία του Δικεφάλου με τον Γιώργο Κωστίκο
Ουσιαστικά, οι δρόμοι των δύο πλευρών είχα χωρίσει, οριστικά και αμετάκλητα, τρεις μήνες πριν την ολοκλήρωση της περιόδου 1985-86.
Η ιστορία κατέγραψε ότι στον Σαββίδη είχε χρεωθεί και η τελεσίδικη αρνητική εξέλιξη με τον Γιώργο Κωστίκο, που είχε μείνει ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ, μετά από προσφυγή στην αθλητική δικαιοσύνη. Στις 2 Μαρτίου 1986 ο Δικέφαλος έφευγε από το ΟΑΚΑ με το σε βάρος του 5-0 από τον Παναθηναϊκό (απόλυση Βάλτερ Σκότσικ) κι ο Σαββίδης είχε κατηγορήσει τον Κωστίκο ότι στο ημίχρονο είχε αντιμιλήσει στον προπονητή. Μέχρι το τέλος της σεζόν ο παίκτης έκανε προπονήσεις με την ερασιτεχνική ομάδα του Δικεφάλου, μέχρι που το καλοκαίρι κέρδισε την ελευθερία του, μεταπηδώντας στον Ολυμπιακό.
Με προσφυγή σε βάρος του ΠΑΟΚ είχε αποχωρήσει κι ο Δημήτρης Πήττας, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, είχε απογοητεύσει με την παρουσία του στην Τούμπα στη μια και μοναδική χρονιά, που φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα.
Η ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΜΠΑΝΙΩΤΗ
Ο Σαββίδης είχε να διευθετήσει τις πενταετίες των Χάρη Μπανιώτη και Τάκη Παντέλη, όπως και την οχταετία του Θωμά Σίγγα. Στον μεν Μπανιώτη πρόσφερε οχτώ εκ. δρχ. για πέντε χρόνια, στον δε Σίγγα το ποσό των δέκα εκ. δρχ. για τέσσερα χρόνια. Και οι δύο είχαν συμφωνήσει να συνεχίσουν στο Δικέφαλο, σε αντίθεση με τον Παντέλη, ο οποίος απέρριψε την προσφορά των δύο εκ. δρχ. για πέντε χρόνια.
ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ
Πήρε Καραγεωργίου και Μήτογλου
Από την Καβάλα είχε αποκτηθεί ο Νίκος Καραγεωργίου (συμπλήρωνε πενταετία στην ομάδα της ανατολικής Μακεδονίας), τον οποίο διεκδικούσε και η ΑΕΚ.
Επιπλέον, από τη Δόξα Δράμας είχε αποκτηθεί ο Δημήτρης Μήτογλου (φωτογραφία). Το κόστος της μεταγραφής του είχε φθάσει συνολικά στα 8,5 εκ. δρχ. (7,5 εκ. δρχ. δόθηκαν στην ομάδα της Δράμας και ένα εκ. δρχ. στον παίκτη). Και οι δύο παίκτες συνέδεσαν ουσιαστικά την καριέρα τους με το Δικέφαλο.
Από τα νέα πρόσωπα στον ΠΑΟΚ εκείνο το καλοκαίρι ήταν και ο Παναγιώτης Τσολακίδης, ο οποίος αναλάμβανε καθήκοντα γενικού αρχηγού.
Ναυάγιο με Λούκοφτσαν
Το μεταγραφικό σίριαλ του καλοκαιριού του 1986 είχε ως πρωταγωνιστή τον Ζίβαν Λούκοφτσαν (φωτογραφία). Ο Χάρης Σαββίδης είχε προαναγγείλει την απόκτηση του 31χρονου Γιουγκοσλάβου τερματοφύλακα από τον Ερυθρό Αστέρα, ωστόσο εκείνη η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ. Οι δύο ομάδες τα είχαν βρει μεταξύ τους, ο Λούκοφτσαν είχε επίσης συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ, ωστόσο ο παίκτης άλλαξε γνώμη, όταν μπήκε σφήνα η Φενερμπαχτσέ, που του πρόσφερε 135 χιλ. δολάρια για διετές συμβόλαιο συνεργασίας.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μέσω της οποίας διαβεβαίωνε ότι «ο λόγος αναβολής της άφιξης του παίκτη στη Θεσσαλονίκη οφείλεται στις μεταγραφικές κινήσεις, που κάνει ο Ερυθρός Αστέρας και οι οποίες δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση του προέδρου και του γενικού γραμματέα της ομάδας από το Βελιγράδι». Συμπλήρωνε δε ότι «υπάρχουν υπογεγραμμένα συμβόλαια, και με τον Ερυθρό Αστέρα, και με τον παίκτη και ότι η μεταγραφή θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».
Αλλά και οι Σέρβοι επιβεβαίωναν τη συμφωνία, μέσω του γενικού γραμματέα Βλάνταν Ζβέτκοβιτς και του τεχνικού διευθυντή Ντράγκαν Τζάιτς, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη. Διαβεβαίωναν, μάλιστα, τον ΠΑΟΚ ότι αν ο Λούκοφτσαν αθετούσε τη συμφωνία, θα παρέμενε στον Ερυθρό Αστέρα, με τον οποίο είχε συμβόλαιο για άλλα δύο χρόνια. Τελικά, ο Λούκοφτσαν συνέχισε στη Φενερμπαχτσέ, αφού προηγουμένως είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη για να πάρει τη συγκατάθεση του ΠΑΟΚ αντί 100 χιλ. δολαρίων.
ΓΙΑΤΙ ΧΑΛΑΣΕ ΤΟΥ ΚΟΥΗ…
Ο Σαββίδης είχε πέσει έξω και στην περίπτωση του Ντίνου Κούη. «Ο Κούης θα παίξει στον ΠΑΟΚ» έλεγε με σιγουριά, όταν αναφέρονταν στον διεθνή μεσοεπιθετικό του Άρη, ο οποίος συμπλήρωνε 12ετία. Τελικά, ο Κούης δεν άλλαξε στρατόπεδο, προχωρώντας στην ανανέωση του συμβολαίου του με τους «κίτρινους». Ο Σαββίδης έδινε 15 εκ. δρχ. στον Κούη, αλλά, όπως είχε πει ο πρόεδρος της ΠΑΕ, δεν ήθελε να χαλάσει τις σχέσεις με τον Άρη, «παγώνοντας» την προσπάθεια απόκτησης του διεθνή παίκτη.
…ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΓΓΕΛΙΔΗ
Ακόμη και ο Πέτρος Τεγγελίδης, που σε ηλικία 18 ετών είχε υπογράψει συμβόλαιο ημιεπαγγελματία, δεν αγωνίστηκε ποτέ στον ΠΑΟΚ. Προερχόμενος από ερασιτεχνική ομάδα, που είχε έδρα στη Στουτγκάρδη, δεν εντάχθηκε τελικά στο ρόστερ, μια και η προηγούμενη ομάδα του δεν του είχε δώσει την ελευθέρας. Πέρασαν έξι χρόνια κι ο παίκτης επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Ξάνθης.
Είχαν ακουστεί (και γραφτεί) επίσης τα ονόματα του φορ της εθνικής Καναδά, Ιγκός Βράμπλιτς (έξι μήνες αργότερα αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό), του Βούλγαρου αμυντικού της ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Μλαντένοφ, του Πεχλιβανίδη, ομογενή από την πρώην Σοβιετική Ένωση, των Καστανού (από τον Απόλλωνα Αθηνών μετακινήθηκε στο Διαγόρα Ρόδου) και Χαρδαλιά (από την Παναχαϊκή πήγε στον Ολυμπιακό), ακόμη και των Γρηγόρη Χαραλαμπίδη και Βαγγέλη Κουσουλάκη, που αποχωρούσαν από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό αντίστοιχα, συνεχίζοντας τελικά την καριέρα τους σε ΟΦΗ και Απόλλωνα Καλαμαριάς.
Πηγή : FORZA