«Ωδή στον αρχηγό» από τη L’ Equipe

Ο Γάλλος δημοσιογράφος της εφημερίδας «L’ Equipe», Νταβίντ Φιου, αποθεώνει τον Γιώργο Καραγκούνη σ’ ένα κείμενο αφιερωμένο στον Ελληνα αρχηγό. «Ο Καραγκούνης θα μπορούσε να είχε ζήσει τα πάντα» είναι ο τίτλος του κομματιού.

«Ο Φερνάντο Σάντος ούτε καν τον αντικατέστησε. Στα 37 του χρόνια η λογική λέει ότι θα είχε πρόβλημα να διαχειριστεί τέτοιο παιχνίδι και μάλιστα στον χώρο του κέντρου. Αλλά ο αρχηγός της Ελλάδας είναι τόσο σημαντικός που ο προπονητής του δεν ασχολήθηκε καν μαζί του. Και αυτός περιπλανήθηκε με τη σταχτιά γενειάδα του μέσα στο γήπεδο μέχρι στο τέλος.

Για να έχει ζήσει τις πιο μεγάλες στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου με κορυφαία την απίθανη κατάκτηση του Euro 2004, ο Καραγκούνης ενσάρκωσε καλύτερα από τον καθένα την ψυχή του μαχητή αυτής της ομάδας με το μινιμαλιστικό ποδόσφαιρο αλλά και την αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα. Είναι αυτός που πριν από δέκα χρόνια πέτυχε το πρώτο γκολ στο τουρνουά απέναντι στην παρέα του Φίγκο και αυτός που πριν από δύο χρόνια έστειλε τους Ελληνες στους 8 του Euro 2012 με το γκολ του απέναντι στη Ρωσία.

Χθες δεν έλαμψε με τον ίδιον τρόπο, αλλά έκανε αξιοσημείωτη δουλειά ως ηγέτης του παιχνιδιού. Είναι πιθανότατα χωρίς την μπάλα που ο ρέκορντμαν συμμετοχών της ελληνικής ομάδας ήταν ο καλύτερος. Παρών στο πρέσινγκ, αμύνθηκε, κέρδισε φάουλ και οδήγησε τους συμπαίκτες του για την ανατροπή. Μέχρι το τέλος πάλεψε για να οδηγήσει την Ελλάδα σε άγνωστα μονοπάτια μέχρι τους 8 του Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου»…