Ανοιχτή επιστολή στον Φούσεκ

Ανοιχτή επιστολή προς τον ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα της FIFA και της UEFA και επιτηρητή στην ΕΠΟ Πετρ Φούσεκ, για τις σκέψης διακοπής της επιτήρησης στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Εξεπλάγην ακούγοντας τον εκπρόσωπο της ΦΙΦΑ στην ΕΠΟ Πετρ Φούσεκ να δηλώνει ότι το καλοκαίρι, κατά πάσα πιθανότητα, θα σταματήσει η εποπτεία του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς ομοσπονδίες.

Μολονότι μέχρι το καλοκαίρι υπάρχει αρκετός καιρός για να δοθούν νέα δείγματα γραφής από το ελληνικό ποδόσφαιρο, η αναφορά και μόνο της επικείμενης αυτής απόφασης φαίνεται άστοχη.

Θα ήθελα να τον ρωτήσω, καθώς και τον κ. Χούμπελ και τον κ. Περέιρα και τους προϊσταμένους τους στις διεθνείς ομοσπονδίες ποιος από τους λόγους οι οποίοι προκάλεσαν την εποπτεία έχει εκλείψει ή έστω έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο;

Για παράδειγμα, έχει εξιχνιαστεί η μοναδική στα ποδοσφαιρικά χρονικά περίπτωση του ξυλοδαρμού του διαιτητή Τζήλου, για την οποία, ο κύριος φυσικός αυτουργός εκμεταλλευόμενος, την καθυστέρηση, διέφυγε στο εξωτερικό, αν και υπήρχε ένταλμα απαγόρευσης της εξόδου του από τη χώρα από άλλη υπόθεση;

Άλλη περίπτωση ο VAR. Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που το ξεφτίλισε κι αυτό. Μόλις σε ενάμιση μήνα λειτουργίας. Το σύστημα είναι ελλιπές,  χωρίς τη γραμμή του οφ σάιντ για λόγους κόστους. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχουμε πάρει την πιστοποίηση από τη διεθνή ομοσπονδία. Και το ελληνικό δαιμόνιο εμφανίστηκε κι εδώ. Οι διαιτητές του VAR. Αυτοί κρίνουν πια τα πάντα. Αυτούς προσπαθούν πια να επηρεάσουν οι ομάδες. Μοιραία, από τα πολλά λάθη, άρθηκε η εμπιστοσύνη σ’ αυτούς και εμφανίστηκαν αιτήματα για ξένους διαιτητές και στο καμαράκι του VAR.

Η πρώτη δίκη για ένα τεράστιο κύκλωμα στησίματος αγώνων αναβάλλεται διαρκώς. Κύκλωμα 25 ανθρώπων το οποίο περιλαμβάνει τη μισή τότε ΕΠΟ, τον πρόεδρο της κατά τεκμήριο μεγαλύτερης ομάδας της χώρας και αρκετούς άλλους προέδρους και παράγοντες ομάδων. Αναβάλλεται επειδή οι υπόδικοι απουσιάζουν πάντα με διάφορες δικαιολογίες. Σε συνδυασμό με την αρχική καθυστέρηση τα αδικήματα παραγράφονται σε λίγους μήνες. Νομικά θα υπάρξει έτσι νόμιμη ατιμωρησία αλλά για τους υπεύθυνους των FIFA και UEFA, η ύπαρξη αυτού του κυκλώματος δεν θα έπρεπε να είναι αρκετό στοιχείο για της αποφάσεις τους;

Υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία θα μπορούσε να τον ρωτήσει κανείς, εγκαλώντας τον για τη σκέψη και μόνο να αποσυρθεί η εποπτεία από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ένα ποδόσφαιρο το οποίο για να προσπαθήσει να καθαρθεί διέγραψε σχεδόν διψήφιο αριθμό διαιτητών. Όλοι ξέρουν στην Ελλάδα ποια ομάδα ευνοούσαν αυτοί. Την ίδια στιγμή οι νέοι διαιτητές δεν δείχνουν για την ώρα να μπορούν να αναλάβουν το βάρος. Η ελληνική διαιτησία στο σύνολό της είναι παντελώς ανυπόληπτη γεγονός που αποδεικνύεται και από την απουσία διεθνών διαιτητών.

Ένα ποδόσφαιρο στο οποίο σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους λειτούργησε κύκλωμα ελέγχου της ομοσπονδίας και αρκετών διαιτητών για λογαριασμό της ίδιας πάντα ομάδας με την ονομασία: ‘Παράγκα’.

Ένα ποδόσφαιρο βυθισμένο στη βία και την ανυποληψία το οποίο αδυνατεί, μαζί με την πολιτεία, να εξασφαλίσει μετακινήσεις φιλάθλων εκτός έδρας. Αυτό όπως ξέρετε είναι νοθεία του αθλήματος καθώς όχι μόνο στερείται η χαρά της παρακολούθησης του αγώνα εκτός έδρας από τους φιλάθλους αλλά μετατρέπει τις έδρες των ομάδων σε ρωμαϊκές αρένες. Ειδικά στα μεγάλα ντέρμπi. Χιλιάδες εναντίον 25 μαρτύρων, όση είναι η αποστολή της φιλοξενούμενης ομάδας. Οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν έστω 50 δικούς τους ανθρώπους με δύο σημαίες σε μια άκρη του γηπέδου, όπως γίνεται σε όλα τα γήπεδα του κόσμου.

Αλήθεια κ. Φούσεκ, πιστεύετε ότι στην Ελλάδα επέστρεψαν οι Κυριακές των φίλων του ποδοσφαίρου, όπως πολύ εύστοχα έγραφε το πανό των φιλάθλων στα Γιάννενα; Ότι μπορούν δηλαδή οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος και του Κυπέλλου διεξάγονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπως δηλώσατε το καλοκαίρι;

Και ποιος έκλεβε για χρόνια τις Κυριακές των φιλάθλων, τη χαρά τους και τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών; Τη χαρά και της τελευταίας μικρής επαρχιακής ομάδας η οποία με ικανότητα και τύχη ήταν για μια φορά άξια να κατακτήσει ένα Κύπελλο; Την έκλεβε αυτή η συγκεκριμένη ‘συμμορία’, όπως από τα παραπάνω μπορεί να την αντιληφθεί κανείς, με βάση τα συμφέροντα μιας συγκεκριμένης ομάδας.

Αλήθεια κ. Φούσεκ πιστεύετε ότι στην Ελλάδα εξουδετερώθηκε οριστικά αυτή η ‘Παράγκα’, με την έννοια ότι εξέλιπαν εντελώς οι πιθανότητες αναβίωσής της μόλις εσείς αποχωρήσετε; Γνωρίζετε ότι η Παράγκα ξηλώθηκε άλλη μια φορά από την ελληνική Πολιτεία, πριν από 15 περίπου χρόνια και μετά από λίγο, σαν μια καρκινική μετάσταση, επανεμφανίστηκε; Αλήθεια πιστεύετε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο απαλλάχτηκε οριστικά από τον δυνάστη του ο οποίος δημιούργησε και συντήρησε όλο αυτό το κύκλωμα και τη συμμορία που ονομάστηκε ‘Παράγκα’;

Την ομάδα-δυνάστη εννοώ, παράγοντες και υπάλληλοι της οποίας, πέραν όλων των παραπάνω, έφτασαν στο σημείο να βιαιοπραγήσουν εν ψυχρώ κατά φιλοξενούμενων αθλητών και παραγόντων στο ημίχρονο ενός αγώνα κατά τον οποία έχαναν; Και η οποία απαλλάχτηκε, παρά τις καθολικές μαρτυρίες των ποδοσφαιριστών της φιλοξενούμενης ομάδας, επειδή ένας και μόνο από αυτούς διέψευσε το γεγονός. Ένα γεγονός το οποίο για να πιστοποιηθεί δεν χρειαζόταν καν μαρτυρίες καθώς υπήρχαν οι κάμερες συνδεδεμένες απ’ ευθείας με την αστυνομία. Οι οποίες όμως, όλως τυχαίως, είχαν χαλάσει…

Την ίδια ομάδα η οποία ευθύνεται – πριν αρκετά χρόνια βέβαια – για τη μεγαλύτερη βιαιοπραγία που έγινε ποτέ, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο, εναντίον παικτών της φιλοξενούμενης ομάδας πριν από έναν αγώνα που θα έκρινε το πρωτάθλημα.

Την ομάδα η οποία, και πάλι όλως τυχαίως, είναι η μόνη που δεν ήθελε το VAR, η μόνη που κάνει τα πάντα για να το υποβαθμίσει, η οποία στον πρώτο αγώνα εφαρμογής του στο γήπεδό της υποδέχτηκε εχθρικά τα στελέχη του VAR και παρεμπόδισε το έργο τους. Η οποία, και πάλι όλως τυχαίως, είναι εκείνη που δεν ήθελε την επιτήρησή σας, η οποία κάνει τα πάντα για να δυσκολέψει και να απαξιώσει το έργο σας και η οποία και μόνον επιθυμεί την αποχώρησή σας.

Οι παράγοντες της οποίας προβαίνουν συστηματικά σε εμπρηστικές δηλώσεις κάθε Κυριακή μετά τον αγώνα και ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια συνεννόησης στα διοικητικά συμβούλια της ομοσπονδίας, στρεφόμενοι κατά αντιπάλων, για ασήμαντες αφορμές, βίαια και ατεκμηρίωτα, φθάνοντας μέχρι το σημείο ασκήσεως σωματικής βίας από μπράβους συνοδούς των παραγόντων της. Νομίζω ότι έχετε ιδία πείρα κι εσείς από αυτή τη συμπεριφορά, την είδατε.

Οι παράγοντες της οποίας διαδίδουν διαρκώς ότι τους κλέψατε δύο πρωταθλήματα -ναι εσείς από τότε που ήρθατε να βάλετε μια τάξη στα ανομήματα της – μολονότι οι οπαδοί της εκφράζουν δυσαρέσκεια για το ποδόσφαιρο που παίζει, αλλάζει παίκτες και προπονητές σαν τα πουκάμισα και υπάρχει δυσαρέσκεια ακόμη και για τον πρόεδρό της γι’ αυτό. Τη στιγμή που μια άλλη ομάδα έπαιξε κατά γενική ομολογία τουλάχιστον στα 3 τελευταία χρόνια το καλύτερο ποδόσφαιρο, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ, ενώ όλοι οι άλλοι αναγνωρίζουν ότι επιτέλους το κύκλωμα χτυπήθηκε και μια στοιχειώδης ισονομία αποκαταστάθηκε.

Την ομάδα που είναι έτοιμη να εφορμήσει και πάλι κατά θεσμών, ομοσπονδιών, διαιτητών, αντιπάλων μόλις αποχωρήσετε και μάλιστα καθόλου δεν το κρύβει.

Σκέφτεστε λοιπόν να πραγματοποιήσετε αυτή την επιθυμία, τα καπρίτσια και τους στόχους αυτής της ομάδας; Δεν θα είναι αυτό μια μεγάλη ήττα και για τις διεθνείς ομοσπονδίες τις οποίες εκπροσωπείτε; Σκέφτεστε να φυγομαχήσετε;

Δεν ξέρουμε αν τα έχετε λάβει υπ’ όψη όλα αυτά κ. Φούσεκ. Δεν ξέρουμε καν αν τα γνωρίζετε όλα. Υπάρχει όμως μια Σολομώντεια λύση. Ρωτήστε τους φιλάθλους. Χρηματοδοτείστε μια έρευνα της κοινής γνώμης, σε όλη τη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό και ρωτήστε τους απλούς φιλάθλους και τους απλούς πολίτες, σταθμίζοντας την απάντησή τους με την ομάδα την οποία υποστηρίζουν. Θα σας δείξει τι πρέπει να κάνετε.

Όλοι οι φίλαθλοι, πλην εκείνων της εν λόγω ομάδας και όλοι οι ουδέτεροι πολίτες αυτή τη στιγμή επιθυμούν την επ’ άπειρον παραμονή σας και μπορείτε να το διαπιστώσετε.

Με τιμή