Μία από τις τοποθεσίες του πλανήτη όπου το χρήμα είναι πολύ και η διάθεση για θέαμα, καινοτομία και δράση μεγάλη, είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το Εκθεσιακό Κέντρο Αθλητικής Νοημοσύνης του Ντουμπάι αποφάσισε να επενδύσει σε μία τεχνολογία που θα φέρει επανάσταση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος Φόρμουλα Ε με τη συμμετοχή οχημάτων που δεν θα έχουν οδηγό!
Πρόκειται, φυσικά, για το πρώτο σχετικό εγχείρημα, που δείχνει το μέλλον των αγώνων με οχήματα. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες και οι λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού αναρωτιούνται ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη του σπορ. Ένα σημαντικό δείγμα γραφής δείχνει η προσπάθεια που γίνεται στη Μέση Ανατολή, καθώς βρισκόμαστε κοντά σε ένα γεγονός χωρίς προηγούμενο.
Στη Φόρμουλα 1, η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια κυρίως για λόγους ανάλυσης, αλλά σταδιακά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί η εν λόγω τεχνολογία να ενσωματωθεί στο σπορ και να αποτελέσει βοηθό των οδηγών. Σε αυτό το ενδεχόμενο βασίζεται και το Εκθεσιακό Κέντρο Αθλητικής Νοημοσύνης του Ντουμπάι, αλλά με στόχο να πάει την κατάσταση ένα ακόμα βήμα πιο μακριά: να τη χρησιμοποιήσει προκειμένου να «εξαφανίσει» τους οδηγούς και να παρουσιάσει αυτοκινούμενα οχήματα, τα οποία θα καθοδηγούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Η νέα αυτή τεχνολογία θεωρείται για άλλους πανάκεια λόγω των εφαρμογών της στην καθημερινή ζωή και για άλλους απειλή αφού αποτελεί «αχαρτογράφητη περιοχή». Μπορεί να γίνει ένα τεράστιο όπλο για την ανθρωπότητα, όμως οι φωνές για το αντίθετο πληθαίνουν με το πέρασμα του χρόνου. Ανάμεσά τους διάσημοι, όπως ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο διάσημος συγγραφέας Τζέιμς Μπάρατ, ο επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα Ιγκόρ Κουργκάνοφ, η σύντροφός του –επίσης επαγγελματίας των παιχνιδιών με τράπουλα- και απόφοιτη Αστροφυσικός Λιβ Μπορί, ο αείμνηστος κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ ή ο ιδρυτής του OpenAI Έλον Μασκ. Όλοι αυτοί και πολλοί ακόμη έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες και τον προβληματισμό τους σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην ανθρωπότητα.
Για το Ντουμπάι όμως είναι σαφές ότι δεν υπάρχει τέτοιος προβληματισμός. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει την εικόνα της Φόρμουλα και ο σεΐχης Χαμντάν Μπιν Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ έχει αναλάβει προσωπικά την επίβλεψη όλων των κινήσεων που απαιτούνται για μία καινοτομία χωρίς προηγούμενο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Η εκδήλωση που έλαβε χώρα πριν από δέκα περίπου ημέρες στο Ντουμπάι είχε στόχο να αναδείξει τα οφέλη των τεράστιων αλλαγών που επιχειρούνται. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Φόρμουλα Ε, Αλεχάντρο Ταρίκ Αζάζ, υποστήριξε ότι πλέον μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον των μηχανοκίνητων. Ο Αζάζ είναι ισπανός επιχειρηματίας, γεννημένος στη Μαδρίτη αλλά με ρίζες στην Αλγερία. Στην Ιβηρική έχει ασχοληθεί με την πολιτική και αποτέλεσε σύμβουλο του πρωθυπουργικού γραφείου, πριν μετακομίσει στο πλευρό του αφεντικού της Φόρμουλα 1, Φλάβιο Μπριατόρε, με τον οποίο επενδύουν από κοινού. Ασχολήθηκε με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Φόρμουλα 1 στην Ισπανία, μεταπήδησε στον κόσμο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και είναι ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών που ασχολούνται με τα σπορ ή τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
Οι διοργανωτές της εκδήλωσης εστίασαν στις επιλογές που πρόκειται να υπάρξουν, καθώς και στο θέαμα που μπορεί να προσφέρει η παρακολούθηση αγώνων με οχήματα που δεν έχουν οδηγό, είτε από τις εξέδρες είτε από τον δέκτη κάποιας τηλεόρασης. Η διοργάνωση της Φόρμουλα Ε έχει βρει υποστηρικτές σε διάφορες πόλεις και σκοπεύει να προσφέρει συνδυασμό ανταγωνισμού, οδηγικής ικανότητας από μη-επανδρωμένα οχήματα και μοντέρνα τεχνολογία. Όλα αυτά με γνώμονα την αγάπη προς το περιβάλλον, με την έλλειψη εκπομπής τοξικών αερίων και την ελάττωση του θορύβου –ειδικά αν οι αγώνες διεξάγονται εντός πόλεων.
Ένα νέο πρωτάθλημα είναι έτοιμο να γεννηθεί, γεμάτο ταχύτητα, ένταση, τεχνολογία, ακρίβεια και ικανότητα. Τα μοντέρνα μηχανοκίνητα σπορ έφτασαν και οι εμπνευστές τους δείχνουν αποφασισμένοι να τα κάνουν να μπουν μια για πάντα στη ζωή των θεατών. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μπήκε στην καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια και η Τεχνητή Νοημοσύνη, ανεξάρτητα από το αν είναι αποδεκτή από όλους ή όχι.