Όχι παιδιά, δε θα σας κάνουμε τη χάρη…

Αν γυρίσει κανείς το χρόνο περίπου τέσσερα χρόνια πίσω, τι θα βρει;

Θα βρει ένα ποδόσφαιρο απαξιωμένο, βαριά τραυματισμένο, έρμαιο στα χέρια, αυτών που το οδήγησαν στην ανυποληψία, με την κοινή γνώμη σχεδόν εξαγριωμένη, μ΄ αυτά που συνέβαιναν.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνη τη βραδιά της 2ας Μαρτίου 2016, τον ημιτελικό του κυπέλλου, ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στην Τούμπα, όπου ο διαιτητής Ανδρέας Παπάς έδινε τη δυνατότητα σε κάθε… κακοπροαίρετο (εμείς δεν είμαστε κακοπροαίρετοι…) να πιστεύει ότι μπήκε στο γήπεδο με σκοπό να βγάλει με κάθε τρόπο το διπλό;

Εκείνο το παιχνίδι, ήταν το σημείο μηδέν.

Εκείνο το βράδυ, πάνω στα αποκαΐδια της Τούμπας, ο Ιβάν Σαββίδης, με τη σύμπραξη και των υπολοίπων, που δεν άντεχαν εκείνο το καθεστώς ασφυξίας, είχε δηλώσει πως «αυτό θα αλλάξει».

Και σε σύντομο χρονικό διάστημα, άλλαξε.

Η ηγεσία της ΕΠΟ άλλαξε. Από εκείνη τη διοίκηση πολλοί πήγαν στα σπίτια τους, άλλοι στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι για το κακούργημα της συμμετοχής σε στημένους αγώνες. Η σημερινή δεν είναι η καλύτερη διοίκηση του κόσμου, αλλά σίγουρα δε λες ότι αποτελείται από ύποπτους να κατηγορηθούν για κακουργήματα.

Ποιοι δεν θέλουν αυτή τη διοίκηση; Αυτοί, που προφανώς βολεύονταν με τις προηγούμενες!

Οι διαιτητές, που προκαλούσαν τότε τόσες και τόσες συζητήσεις, πήγαν στα σπίτια τους, κάποιοι πηγαίνουν στα δικαστήρια, ως κατηγορούμενοι για το κακούργημα της συμμετοχής σε στημένους αγώνες.

Ήρθαν ξένοι διαιτητές, που βοήθησαν να αλλάξει το κλίμα και να κρίνονται τα παιχνίδια, χωρίς να επηρεάζονται από… εξωγενείς παράγοντες.

Ποιοι δεν τους θέλουν; Αυτοί που προφανώς «βολεύονταν» με τους προηγούμενους!

Μαζί με τους διαιτητές, άλλαξαν και οι αρχιδιαιτητές! Οι προηγούμενοι πήγαν στα σπίτια τους. Κάποιοι πηγαίνουν και στα δικαστήρια, κατηγορούμενοι για το κακούργημα της συμμετοχής σε στημένους αγώνες. Έχουμε ξένο αρχιδιαιτητή, για τον οποίο όλοι συμφωνούν ότι κάνει καλύτερη δουλειά από τους προηγούμενους. Όλοι; Σχεδόν όλοι! Δεν συμφωνούν, αυτοί που προφανώς προτιμούσαν τους προηγούμενους!

Άλλαξε η ΕΠΟ, άλλαξαν οι διαιτητές, άλλαξε ο αρχιδιαιτητής. Όλα αυτά, μπορεί να ξαναλλάξουν. Στην ΕΠΟ έχει του χρόνου εκλογές, οι ξένοι διαιτητές κάποια στιγμή θα φύγουν και θα μείνουμε με τους Έλληνες (που άνθρωποι του χώρου της διαιτησίας δηλώνουν ότι φοβούνται, αλλά δεν ξέρω τί…), ο Περέιρα θα φύγει το καλοκαίρι, μάλλον θα αντικατασταθεί με Έλληνα.

Άρα, όλα αυτά που χάλασαν τις Κυριακές κάποιων, μπορεί να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση.

Αυτό που ΔΕΝ θα αλλάξει, είναι η χρήση του VAR. Κάποιοι δεν το θέλουν. Είναι αυτοί, που προφανώς βολεύονταν με την πρότερη κατάσταση, όπου βασίλευε το… ανθρώπινο λάθος.

Το VAR μπήκε στο ποδόσφαιρό μας και θα μείνει. Γιατί είναι το ανάχωμα στην απόδοση δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο.

Κι αν χρειαστεί, είμαι βέβαιος ότι θα χρηματοδοτήσει ο Σαββίδης, την τηλεοπτική παραγωγή για να τροφοδοτείται με εικόνα το VAR.

Αυτός άλλαξε το ποδόσφαιρο, αυτός θα συνεχίσει να χαλάει τον ύπνο, αυτοί που τρέφονται από ένα τραυματισμένο ποδόσφαιρο και φαίνεται ότι κάνουν ότι μπορούν γι΄ αυτό.