Ελεύθεροι με εγγύηση οι αφοί Ψωμιάδη

Ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση 20.000 ευρώ έκαστος, χωρίς άλλο περιοριστικό όρο, αφέθηκαν οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης, οι οποίοι απολογήθηκαν σήμερα στην ειδική ανακρίτρια Ανθία Τσαφίτσα, για την υπόθεση με τα «45αρια», τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η Νομαρχία σε εργολάβους. Η δικογραφία περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα της περιόδου 2006 – 2010 όταν οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης ήταν νομάρχης και αντινομάρχης Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Πρώτος απολογήθηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, για τον οποίο κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, μεταξύ άλλων, ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Δεν εγκαταλείπω ανθρώπους, που γνωρίζω ότι δεν έχουν κλέψει», τόνισε στη Voria.gr ο πρώην υπουργός Εσωτερικών. Ο κ.Παυλόπουλος κατέθεσε ότι ως υπουργός υπέγραψε διάφορες ρυθμίσεις για τέτοιου είδους έργα, όπως και άλλοι υπουργοί πριν από αυτόν και ότι ήταν μία συνηθισμένη πρακτική σε όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο Π. Ψωμιάδης κρίθηκε ότι είχε εμπλοκή στις συμβάσεις έργου που υπέγραψε ως νομάρχης Θεσσαλονίκης για τους εργαζόμενους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι απλά ήθελε να προχωρήσει η διαδικασία για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, άσχετα με το εάν έχουν ολοκληρωθεί ή όχι τα έργα, από τη στιγμή που αυτοί ήταν εκεί και εργάζονταν.

Παράλληλα, ο Π. Ψωμιάδης σημείωσε ότι δεν γίνονταν κατατμήσεις έργων, αλλά ότι τα έργα ήταν μικρά και αυτοτελή, τα οποία εκτελούνταν με αυτό τον τρόπο, προκειμένου να είναι μέσα στις προθεσμίες και να μην χάνονται τα κονδύλια.

Τα αδικήματα για το οποία κλήθηκαν να απολογηθούν οι εμπλεκόμενοι είναι απιστία σε βάρος του δημοσίου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών, ηθική αυτουργία στην απιστία, ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία σε αυτή.
Πηγή: www.voria.gr