Ούτε κατάλαβαν, πόσο μίκρυναν…

Το παιχνίδι του Ολυμπιακού στο Λονδίνο μόλις έχει τελειώσει, ο Τσιμίκας πηγαίνει στο flash interview και με απόλυτη φυσικότητα, κλείνει τον φάκελο της Ευρώπης. «Επικεντρωνόμαστε στο πρωτάθλημα, έχουμε τελικό την Κυριακή», είπε ο νεαρός αμυντικός.

Ενδιαφέρον ακούγεται. Μόλις την 12η αγωνιστική, ο Ολυμπιακός, που βρίσκεται στην 1η θέση, έχει τελικό. Όχι δυο – τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος κι ενώ κυνηγά τον 1ο. Έχει τελικό, ενώ είμαστε σχεδόν στο 1/3 της σεζόν, και όντας 1ος.

Δεν το κατάλαβαν, είναι βέβαιο, ήταν ωστόσο η απόλυτη παραδοχή για το πόσο έχουν μικρύνει τα τελευταία χρόνια. Ο… μεγάλος Ολυμπιακός των σαραντατόσων τίτλων, να έχει τελικό την 1η Δεκεμβρίου στην έδρα του. Κατά βάθος, δεν έχουν πάρει χαμπάρι, πόσο έχουν μικρύνει και πόσο μεγάλος φαίνεται πια ο ΠΑΟΚ στα μάτια τους.

Όλα αυτά, που κάνουν, συνειδητά ή ασυνείδητα, αυτό δείχνουν. Όλες αυτές οι μπαρούφες κάθε βδομάδα, το κυνήγι μαγισσών, στην ουσία συνιστά μια παραδοχή, πόσο μικροί νιώθουν απέναντι στον ΠΑΟΚ. Η δήλωση του Τσιμίκα, απλά μαρτυρά πως αυτή η αίσθηση έχει περάσει πια και στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού. Και για αγωνιστικούς λόγους.

Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι αυτοί που «συχνωτίζονται» τα τελευταία 2-3 χρόνια στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, στην ουσία άτιτλοι είναι. Μ΄ αυτή τη φανέλα δεν κέρδισαν ΤΙΠΟΤΑ. Δεν είναι μια παρέα νικητών.

Το βράδυ της Κυριακής στο Καραϊσκάκη, λοιπόν, ο Ολυμπιακός έχει τελικό. Γιατί προφανώς αν δεν κερδίσει ή ακόμη χειρότερα, αν χάσει, θα προκύψουν προβλήματα.

Για τον ΠΑΟΚ, από την άλλη, δεν υπάρχει κανένας τελικός. Για τον ΠΑΟΚ τελικοί υπάρχουν κάθε χρόνο τον Μάιο.

Για τον ΠΑΟΚ δεν κρίνεται τίποτα στο Καραϊσκάκη. Αν κερδίσει γίνεται το ακλόνητο φαβορί για το πρωτάθλημα, καθώς σε μια κούρσα για δύο, ο δεύτερος θα πέσει στο έδαφος, θα πρέπει να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση και θα έρθει αντιμέτωπος με τα προβλήματά του, που τώρα τα κρύβει πίσω από τις μπαρούφες, που ταΐζει το κοινό του κάθε βδομάδα.

Αν από την άλλη, ο ΠΑΟΚ δεν κερδίσει ή ακόμη χειρότερα χάσει, δεν τρέχει και τίποτα. Στα δικά μου μάτια, θα παραμείνει το πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα. Ούσα μια πιο υγιώς δομημένη και προσανατολισμένη ομάδα, δεν είναι δυνατόν να μην το εισπράξει σε βάθος χρόνου. Δεν είναι δυνατόν, μετά από ένα πρωτάθλημα 36 αγωνιστικών, να μην είναι ο ΠΑΟΚ στην κορυφή, με αντίπαλο αυτόν τον Ολυμπιακό.

Το βράδυ της Κυριακής στο Καραϊσκάκη, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ δεν παίζει τα ρέστα του. Ο ΠΑΟΚ πάει να παίξει το ποδόσφαιρό του, αυτό που τον έχει κατατάξει ως την καλύτερη ομάδα της χώρας στο κοινό. Κι αυτό εν τέλει, είναι το πλεονέκτημά του, απέναντι σε μια ομάδα, που άρχισε νωρίς νωρίς να ζορίζεται και να νιώθει ότι παίζει τελικούς.