Καλά τα παραμύθια, αλλά υπάρχει και ποδόσφαιρο

Αυτή την εποχή, που γίνονται τόσα πράγματα γύρω μας και υπάρχει μια προσπάθεια να ανατραπεί η ποδοσφαιρική κατάσταση στην Ελλάδα, προφανώς για να έρθει η… προηγούμενη, που τα διέλυσε όλα και έθρεψε μόνο Οργανώσεις και Συμμορίες, είναι πραγματικά δύσκολο να μιλάς για ποδόσφαιρο.

Τι να πεις, ότι κάποιοι προσπαθούν να φέρουν το παιχνίδι έξω από τον χορτοτάπητα, στον οποίο δεν μπορούν, να το πάνε σε άλλα επίπεδα, και οι υγιείς δυνάμεις του ποδοσφαίρου, προσπαθούν να τους αντιμετωπίσουν;

Πρέπει, όμως, να μιλάμε και για ποδόσφαιρο. Γιατί κάποια στιγμή, όλα αυτά τα παραμύθια θα τελειώσουν. Κάποια στιγμή θα αναγκαστούν όλοι να παίξουν ποδόσφαιρο. Ακόμα κι αυτοί που έχουν μάθει να παίζουν άλλο “ποδόσφαιρο”.

Έρχεται ο Ιανουάριος σε λίγες μέρες, είναι ο μήνας των χειμερινών μεταγραφών. Ποτέ, τέτοια εποχή, στον ΠΑΟΚ δεν είχε τόση ησυχία!

Λογικό ακούγεται, σήμερα που μιλάμε, ο ΠΑΟΚ έχει ένα ρόστερ ΓΕΜΑΤΟ και ΠΛΗΡΕΣ. Μια ματιά στον πάγκο του αρκεί. Οι περισσότεροι παίκτες που κάθονται στον πάγκο του ΠΑΟΚ θα ήταν βασικοί ενδεχομένως σε όλες τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες.

Ο ΠΑΟΚ μεταγραφικά, οφείλει να βλέπει μόνο για το καλοκαίρι και να ετοιμάζεται για τότε. Τότε, που θα πρέπει να κάνει τις κινήσεις του, για να φτιάξει ένα ρόστερ με περισσότερη ποιότητα και ΕΝΕΡΓΕΙΑ, σε πιο μικρές ηλικίες. Είναι μονόδρομος για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός στο κορυφαίο επίπεδο του Γιουρόπα και στο έστω και χαμηλότερο επίπεδο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αυτή την εποχή, ο ΠΑΟΚ ψάχνεται στην αγορά, μόνο για να είναι έτοιμος για αντικαταστάσεις. Αν πουλήσει κάποιον, να μπορεί να τον αντικαταστήσει άμεσα.

Στον ΠΑΟΚ οι συζήτηση για πωλήσεις ήταν πάντα ταμπού. Πάντα υπήρχε η αίσθηση ότι τους καλούς παίκτες πρέπει να τους παντρεύεται χωρίς δικαίωμα διαζυγίου.

Για τον έναν ή τον άλλον λόγο, ο ΠΑΟΚ ίσως κάνει κάποια πώληση τον Ιανουάριο. Ίσως πρέπει να πουλήσει.

Πουλάς, όταν κάποιοι παίκτες πιστεύεις ότι έφτασαν στο απώγειό τους, όταν κάποιοι παίκτες νιώθουν πως ότι ήταν να κάνουν εδώ το έκαναν και πρέπει να φύγουν κι αλλού, πουλάς όταν πρέπει να δείξεις ρευστότητα. Ας μη γελιόμαστε, θέμα Financial Fair Play, όχι σε πολύ σοβαρή διάσταση, αλλά υπάρχει. Δεν είναι ούτε φαντασίωση, ούτε ανακάλυψη των δημοσιογράφων, ούτε άλλοθι. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κάνει τις “διορθώσεις” του για να μην έχει προβλήματα το καλοκαίρι.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, αν έχει πρόταση, θα πουλήσει. Και το σημαντικό, είναι να είναι έτοιμος να αντικαταστήσει. Να έχει σκαλίξει την αγορά, να έχει βρει τις επιλογές και να προχωρήσει, μόλις πουλήσει κάποιον ποδοσφαιριστή του.

Τις τελευταίες δύο τρεις μεταγραφικές περιόδους, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να το κάνει. Όχι μόνο να μην αφήσει να αφήνουν κενά παικτών που έφυγαν (Πρίγιοβιτς, Κάνιας, Σάκχοφ, Ολιβέιρα κ.α.), αλλά να δείξει αντίδραση στις αποχωρήσεις και με έναν συνδυασμό υπαρχόντων ποιοτικών παικτών, που υπήρχαν συν τις άμεσες προσθήκες, να βγει και καλύτερος στον τελικό λογαριασμό.