Μετά την κάκιστη διαιτησία του Ματίας Γκεστράνιους στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, ο λαλίστατος Χέρμπερτ Χούμπελ που έστησε στο απόσπασμα τους Έλληνες διαιτητές μετά το παιχνίδι του Βόλου με τους ερυθρόλευκους, αγνοείται. Γιατί άραγε;
«Είναι απογοητευτικό να βλέπει κανείς διαιτητικά λάθη στον αγωνιστικό χώρο, παρά την επένδυση που έχει κάνει η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας στην εκπαίδευση των διαιτητών και παρά την εφαρμογή του VAR, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια του αγώνα του… εναντίον του… την περασμένη Κυριακή, αγώνα τον οποίο είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τηλεοπτικά.
Το VAR είναι ένα μεγάλο project το οποίο υλοποιήθηκε τόσο με τη στήριξη της ΕΠΟ όσο και της πολιτείας, στόχος του οποίου ήταν να αποφεύγονται ξεκάθαρα και προφανή σφάλματα καθώς και να βοηθούνται οι διαιτητές κατά τη λήψη των αποφάσεών τους. Σε τελική ανάλυση, με τη μείωση των λαθών, μειώνεται και ο κίνδυνος για περιστατικά βίας στο ποδόσφαιρο.
Δυστυχώς, οι αμφισβητούμενες αποφάσεις των διαιτητών στον παραπάνω αγώνα, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και από τους διαιτητές VAR, προξένησαν για μια ακόμα φορά σκεπτικισμό και κριτική όσον αφορά τη λειτουργία της ΚΕΔ, του VAR και της διαιτησίας εν γένει στην Ελλάδα.
Πρόκειται για έναν ευαίσθητο τομέα στον οποίο η FIFA και η UEFA έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό και για τον οποίο δεν επιτρέπεται καμία αμφισβήτηση. Αυτού του είδους η διαιτητική απόδοση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή σε κανένα κορυφαίο πρωτάθλημα, είμαι δε υπέρ οποιασδήποτε παραδειγματικής τιμωρίας αποφασιστεί από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας».
Ας κάνουμε ένα μικρό κουίζ.
Με αφορμή την διαιτησία σε ποιο παιχνίδι βγήκε η παραπάνω επίσημη ανακοίνωση του ειδικού επιτετραμμένου της ΟΥΕΦΑ, Χέρμπερτ Χούμπελ;
Είναι δύσκολο το κουίζ, αλλά αξίζει τον κόπο…
1. Βόλος ΝΠΣ – Ολυμπιακός;
2. Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός;
3. Μετά και από τα δύο;
Το πρώτο ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε μία νεοφώτιστη ομάδα της Super League απέναντι στην ομάδα που επί σειρά ετών απολάμβανε διαιτητική εύνοια (ουσιαστικά η ομάδα αυτή ήταν ο λόγος που βρίσκεται στα μέρη μας) και το δεύτερο το ελληνικό clasico, το μεγάλο ντέρμπι των δύο αιωνίων. Δεν χρειάζεται να πούμε ποιο είχε μεγαλύτερη απήχηση και σημαντικότητα.
Στο πρώτο παιχνίδι σφύριζε Έλληνας διαιτητής και στο δεύτερο ξένος.
Όλες οι αμφισβητούμενες φάσεις ελέγχθηκαν μέσω VAR, πριν αποφασίσουν οι διαιτητές.
Στο πρώτο παιχνίδι ο Ολυμπιακός φωνάζει για ένα οφσάιντ που είναι αδύνατον να διαλευκανθεί 100% με τα υπάρχοντα τεχνολογικά μέσα του ελληνικού VAR και για ένα πέναλτι σε φάση που είναι στην κρίση του διαιτητή αν υπάρχει παράβαση.
Στο δεύτερο, ο Παναθηναϊκός φωνάζει ότι ο διαιτητής έκλεισε τα μάτια σε δύο πέναλτι που έγιναν στον Μπουζούκη από τον Καμαρά και στον Μακέντα για εμφανές πάτημα από τον Μπα στην μεγάλη περιοχή, που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Αλήθεια, μετά από ποιο παιχνίδι θα ήταν πιο λογικό να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τον Αυστριακό επιτετραμμένο της ΟΥΕΦΑ; Το ερώτημα είναι ρητορικό ασφαλώς.
Η ξαφνική αφωνία του λαλίστατου πριν από μερικές ημέρες Χέρμπερτ Χούμπελ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μπορεί να είναι απότοκο της τελευταίας του επίσκεψης στο Στάδιο Καραϊσκάκης. Τότε, που μετά το τέλος του ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης με την απαραίτητη συνοδεία υπέβαλλε τον σοκαρισμένο Χούμπελ σε σκληρό bullying.
Ήταν τόσο σοβαρό το περιστατικό που η ίδια η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ αναγκάστηκε να κάνει ειδική αναφορά στην ανακοίνωση που συντάχθηκε στις 13 Δεκεμβρίου μετά τις συζητήσεις στην Νιόν με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τον πρόεδρο της ΕΠΟ: «Καμία μορφή βίας, λεκτική ή σωματική, δεν είναι ανεκτή και απαιτούνται άμεσες ενέργειες. Τα επόμενα βήματα αξιολογούνται και θα συζητηθούν στο πλαίσιο της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Καθοδήγησης, υπό το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν. Το συμβάν που έλαβε χώρα στο γήπεδο Καραϊσκάκη, εμπλέκοντας υψηλόβαθμους αξιωματούχους της FIFA και της UEFA συζητήθηκε ιδιαίτερα και καταδικάστηκε από όλους. Αναλυτικές αναφορές συντάχθηκαν και θα αξιολογηθούν αναλόγως».
Κι όμως ο στόχος φαίνεται πως επετεύχθη. Έκτοτε, ο Χέρμπερτ Χούμπελ δείχνει μία εντυπωσιακή μεταστροφή σε όσα κάνει και όσα λέει, αλλά κυρίως σε όσα κάνει και όσα δεν λέει! Διότι επέδειξε εντυπωσιακά αντανακλαστικά μετά το παιχνίδι του Βόλου με τον Ολυμπιακό, δίχως να διστάσει να στήσει στο απόσπασμα όλους τους Έλληνες διαιτητές, αλλά και την ΚΕΔ, κάνοντας μία απλή «ξύλινη» αποδοκιμασία, μία μικρή αναφορά στην… ελάσσονος σημασία επίθεση στο σπίτι του διαιτητή Ευαγγέλου!
Τα ίδια αντανακλαστικά που δεν έδειξε μετά το τέλος του ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό, στο οποίο ο Ματίας Γκεστράνιους θύμισε ένδοξες ημέρες του θλιβερού παρελθόντος, όπου οι διαιτητές (κατά δήλωση του Άκη Ζήκου) έπαιζαν σαν χεσμένοι στο συγκεκριμένο γήπεδο.
Αλήθεια, πως ένας πενηνταρίσιος διαιτητής (όπως είχε δείξει ο Φινλανδός στα προηγούμενα τρία παιχνίδια που είχε διευθύνει στην Super League) έφτασε να σφυρίζει με τέτοιο τρόπο; Μήπως είχε ενημερωθεί από τον περίγυρο για τις απειλές περί μηνύσεων και αυτόφωρου σε όποιον διαιτητή τολμήσει να αφήσει με παράπονα τον Ολυμπιακό; Μήπως είχε μπει στο κλίμα πριν καν αρχίσει η αναμέτρηση; Μήπως είχε ενημερωθεί για τις επιθέσεις στο σπίτι του Ευαγγέλου; Μήπως του είπαν πως: «δεν θέλουμε άλλα προβλήματα»; Μήπως του έταξαν κι άλλους διορισμούς σε ελληνικά παιχνίδια αν τα… πάει καλά στο ντέρμπι; Κι αυτά τα ερωτήματα ρητορικά είναι.
Ο κόσμος όμως πρέπει να ξέρει; Τι ακριβώς είπαν στον Γκεστράνιους; Η μεταμόρφωση του είναι αφύσικη. Βέβαια, εδώ είναι και το άλλο. Βρήκαν τον Παναθηναϊκό μπόσικο να τον «εκτελέσουν», αφού γνώριζαν ότι δεν θα μιλήσει.
Αυτό που δεν εξηγείται με τίποτα είναι το Amber Alert αναφορικά με τον κύριο Χούμπελ.
Είδε άραγε το ντέρμπι ή περί άλλων τύρβαζε; Είναι ικανοποιημένος από την απόδοση του Ματίας Γκεστράνιους ή όχι; Πιστεύει ότι υπήρξαν λάθη ακόμα και μετά την χρήση του VAR ή όχι; Πιστεύει ότι αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα του ντέρμπι από τις διαιτητικές αποφάσεις ή όχι;
Μία επίσημη τοποθέτηση με την γνώμη του θα ήταν χρήσιμη για να καταλάβουμε αν όντως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτή η παράξενη αφωνία δημιουργεί ένα παράθυρο για πάσης φύσεως ύποπτες σκέψεις, είναι το τελευταίο κομμάτι από ένα παζλ που φέρνει στον νου μνήμες από την πιο νοσηρή εποχή του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ο Χέρμπερτ Χούμπελ και οι συν αυτώ που βρίσκονται στην Ελλάδα με ειδική αποστολή από FIFA / UEFA για να ξεβρωμίσουν το ποδόσφαιρο καλούνται να διοικήσουν δίχως… πάνες! Είναι κατανοητό ότι τόσο αυτός όσο και οι υπόλοιποι ζουν υπό καθεστώς τρομακτικής πίεσης. Εκβιάζονται, απειλούνται, δέχονται bullying κι όλα αυτά υπό την ανοχή του Θεόδωρου Θεοδωρίδη.
Του υιού του ποδοσφαιρικού παρατράγουδου, που μετά από μια αλλοίωση αποτελέσματος έκρινε τη διαιτησία τέλεια. Αυτή την κανονικότητα θέλετε να επιβάλετε κύριοι της UEFA;
Πηγή: SDNA