Δραματικές ώρες στο Κίεβο

Χαραγμένη στη μνήμη των Ουκρανών θα μείνει η 20η Φεβρουαρίου ως η πιο αιματηρή μέρα στην Ιστορία της  Ουκρανίας, με  75 νεκρούς στους δρόμους του Κιέβου από πυρά ελεύθερων σκοπευτών που δρουν ανεξέλεγκτα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών του υπουργείου Εσωτερικών, τις Μπερκούτ, ότι άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες εναντίον τους σήμερα το πρωί.

Στο βίντεο που κατέγραψε και μετέδωσε το Radio Svoboda, το ουκρανικό παράρτημα του Radio Free Europe/Radio Liberty, απεικονίζονται πάνω από 10 άνδρες οι οποίοι φορούν μαύρες στολές, με ένα κίτρινο περιβραχιόνιο στο μπράτσο. Μεταξύ τους βρίσκονται δύο με τη λέξη Μπερκούτ, στην ουκρανική γλώσσα, να διακρίνεται καθαρά στο πίσω μέρος της στολής τους.

Ukraine

Ένα μέλος της ομάδας κοιτά μέσα από τη διόπτρα του τουφεκιού ελεύθερου σκοπευτή που χειρίζεται πρηνηδόν. Δε διακρίνεται ωστόσο να πυροβολεί.

Οι άνδρες έχουν πάρει θέσεις πίσω από σάκους που είχαν τοποθετηθεί ο ένας πάνω στον άλλο, όπως συνήθως κάνουν οι διαδηλωτές για να ανέβουν σε ένα οδόφραγμα.

Ένας άλλο μέλος της ομάδας φέρνει στον ώμο του ένα επιθετικό τουφέκι Καλάσνικοφ και πυροβολεί δύο φορές εν ψυχρώ, πριν απομακρυνθεί με αργό βηματισμό. Ριπές όπλων αντηχούν.

Ο σκοπευτής δεν μοιάζει να διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε ότι οι αστυνομικοί έκαναν χρήση των όπλων τους ευρισκόμενοι ωστόσο σε “νόμιμη άμυνα”.

Πληροφορίες – Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ