«Πάμπλο Γκαρσία όπως Γκουαρντιόλα»

Η ισοπαλία του ΠΑΟΚ στην Ξάνθη (1-1) άφησε τον Δικέφαλο επτά βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό (59 έναντι 66) στο φινάλε της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, οπότε η διεκδίκηση του τίτλου στα play-offs έγινε ακόμη πιο δύσκολη.

Ο Λουτσιάνο ντε Σόουζα μίλησε σε αθηναϊκό αθλητικό σάιτ για τον ΠΑΟΚ αλλά και για τον Πάμπλο Γκαρσία.

Μεταξύ άλλων είπε: «Μου αρέσει η φιλοσοφία τού Γκαρσία στο ποδόσφαιρο. Όταν τον συνάντησα ως προπονητή, μου άρεσε όλο το κομμάτι τής παρουσίας του σε σχέση με τους παίκτες. Δεν είναι πρόβλημα το γεγονός ότι έχει προπονήσει μόνο ομάδες Κ-20, γιατί και ο Γκουαρντιόλα πριν αναλάβει την Μπαρτσελόνα δεν είχε προπονήσει κάποια μεγάλη ομάδα. Όμως έγινε ο Γκουαρντιόλα. Καθόμαστε στην Ελλάδα και σκεφτόμαστε αν έχει εμπειρία κ.λπ., χωρίς να του έχουμε δώσει την ευκαιρία να εργαστεί για να αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Δηλαδή όλοι αυτοί οι ξένοι και οι Έλληνες προπονητές που βρίσκονται στις ομάδες, τι ακριβώς έχουν κάνει, πού έχουν δουλέψει πριν από τις ομάδες τους; Πιστεύω ότι αν ο ΠΑΟΚ τού δώσει την ευκαιρία κάποια στιγμή, μπορεί να τα καταφέρει.

Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Όταν είχε πάρει τον Λουτσέσκου ο ΠΑΟΚ, είχε προβλήματα το πρώτο διάστημα. Όλοι μου έλεγαν, τότε, ότι είχα βιαστεί να μιλήσω με καλά λόγια για τον Λουτσέσκου, όταν τον είχε αποκτήσει ο ΠΑΟΚ. Λίγο καιρό μετά, όμως, όταν του έδωσαν χρόνο και δούλεψε, πήγαν όλα μια χαρά. Μάλιστα, τώρα γκρινιάζουν γιατί έφυγε ο Λουτσέσκου και τους λείπει. Στο ποδόσφαιρο τα λόγια είναι εύκολα, αλλά στην πράξη είναι το θέμα τι γίνεται. Όταν έχουμε έναν καλό 17χρονο και δεν τον βάζουμε να παίξει, λέμε μόνο ότι είναι ταλέντο. Κι έπειτα κάποια στιγμή γίνεται 20 ετών και μετά λέμε ότι είναι μεγάλος, δεν έχει περιθώρια να βελτιωθεί αν παίξει. Ωραία, ο Γκαρσία δεν έχει δουλέψει σε άλλη ομάδα ως πρώτος προπονητής. Αλλά να δούμε και τους υπόλοιπους προπονητές που έχουν δουλέψει και τι έχουν καταφέρει».

Τέλος υπογράμμισε ότι: «Αυτό που είχε κερδίσει ο Λουτσέσκου όταν είχε βρεθεί στον ΠΑΟΚ, ήταν να φτιάξει την ψυχολογία των παικτών. Ήξερε πώς να διαχειριστεί τον καθένα ξεχωριστά αλλά και το γκρουπ συνολικά. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν είναι τόσο η προπόνηση, καλή προπόνηση λίγο-πολύ κάνουν όλοι. Το θέμα είναι ο προπονητής με την προσωπικότητά του να φέρει κοντά τους παίκτες, όχι μόνο όσους παίζουν αλλά και εκείνους που είναι στον πάγκο ή εκτός αποστολής. Θεωρώ ότι ο Γκαρσία μπορεί να το καταφέρει αυτό. Δεν ξέρω αν θα βρεθεί στη θέση του Φερέιρα, αλλά νομίζω πως αν αυτό συμβεί θα τα καταφέρει μια χαρά».