Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών για να πετύχει τους διπλωματικούς της στόχους έστειλε από τις Καστανιές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τις κοινές δηλώσεις που έδωσε μαζί με την ηγεσία της ΕΕ στις Καστανιές, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «η Τουρκία έχει μετατραπεί σε κράτος – διακινητή μεταναστών» και κατηγόρησε την γείτονα ότι χρησιμοποιεί fake news και προπαγάνδα.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι που έκαναν αυτοψία στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στα σύνορα της Ευρώπης, στέλνει σαφώς μήνυμα προς όλους. (…) Μαζί με τους συναδέλφους μου είδαμε τι συμβαίνει εδώ μακριά από την προπαγάνδα των fake news που επιχειρούν να κρύψουν την αλήθεια. Η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της, και εκβιάζει με χιλιάδες πρόσφυγες για να παζαρέψει ανταλλάγματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Αν και έχει χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως γεωπολιτικούς μοχλούς, παραβιάζοντας κατάφορα την κοινή δήλωση με την ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες οφείλει να συγκρατεί τις ροές. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Το αποδεικνύουν οι δηλώσεις του Ερντογάν, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις ατόμων, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για ανοιχτά σύνορα. Πρόκειται για μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει χαρακτήρα επιβολής των εδαφών μας. Ανθρώπων άγνωστης προέλευσης που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία. Είναι η υποχρέωσή μου να προστατέψω τα σύνορα της Ελλάδας. Αντιδρούμε με γνώμονα την ασφάλεια των συνόρων και της ασφάλειας της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Βοήθεια στους κατατρεγμένους μπορεί να προσφέρει μόνο ένα κράτος. Αλλά δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα. Η ΕΕ απέτυχε να βρει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Κάποιοι κλείνουν τα μάτια τους. Η παρουσία σας εδώ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό αλλάζει. Ευχαριστώ τους ευρωπαίους ηγέτες για τη συμπαράστασή τους. Και αυτή θα γίνει πιο έμπρακτη. Παραμένω αισιόδοξος: Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στο προσφυγικό. Αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών. (…) Τα σύνορά μας είναι αδιαπραγμάτευτα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η κυβέρνηση αυτή ακολουθεί διαφορετική διαδρομή όσον αφορά την προστασία των συνόρων. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιόνια σε ένα γεωπολιτικό παιχνίδι, είναι τα πραγματικά θύματα αυτών των επιλογών. Το γεγονός ότι είμαστε σε θέση να διαχειριζόμαστε τα σύνορά μας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητήσουμε την αλλαγή των πολιτικών ασύλου. (…) Πρέπει να είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Έρχεται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Ελλάδα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε: «Υποστηρίζουμε τις ενέργειές σας στα σύνορα. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η παρουσία μας εδώ είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον ελληνικό λαό, στους ευρωπαίους πολίτες. Η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο. Και σας εμπιστευόμαστε. (…) Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία και αναμένουμε και από την Άγκυρα να την εφαρμόσει και αυτή. Όσον αφορά τη Συρία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτευχθεί μια πολιτική λύση και στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα για τη διαχείριση των ροών και την προστασία των συνόρων: «Οι αρχές βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη συγκράτηση των ροών αυτών. (…) Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ. Θέλω να εκφράσω τη συμπόνια μου για τους μετανάστες που έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων. Πρέπει να υποστηρίξουμε τις ελληνικές αρχές. Η Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα, αεροσκάφος, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και ένα όχημα. Θα παράσχουμε βοήθεια 700 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, τα 350 μπορούν να καταβληθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 350 εκατ. σε δεύτερο χρόνο. Τα χρήματα αφορούν τη διαχείριση των συνόρων».
«Η Ευρώπη πρέπει να ασκήσει κοινή μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την Συμφωνία με την ΕΕ. Ευχαρίστησε την Ελλάδα και την ΕΕ «που προσπαθούν να προστατέψουν ανθρώπους. Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε». Έστειλε δε μήνυμα για την ανάγκη να εκπονηθεί Ευρωπαϊκή στρατηγική για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.