Μαλάτος : “Δεν υπάρχει πολυιδιοκτησία, η εφέσεων θα δικάσει από την αρχή”

Ο Ανδρέας Μαλάτος μίλησε για το θέμα ΠΑΟΚ – Ξάνθη, τονίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση πολυιδιοκτησίας με βάση τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

Ο καθηγητής αθλητικού δικαίου υποστήριξε ότι η ΕΕΑ έχει κάνει λάθος και το πρωτοβάθμιο όργανο της Super League το εφάρμοσε.

«Εκ προοιμίου να σας πω ότι δεν είμαι υπέρ κανενός. Θα σας πω τι λέει ο νόμος. Για να υπάρξει πολυιδιοκτησία, υπό οποιοδήποτε μορφή, πρέπει αυτός που έχει την κυριαρχική επιρροή να έχει τουλάχιστον μία μετοχή της ΠΑΕ στην οποία υποτίθεται ότι έχει την κυριαρχική επιρροή.

Μόνο αυτού του είδους η κυριαρχική επιρροή τιμωρείται από τον νόμο.

Το να είμαι εγώ ο Ολυμπιακός και να έχω τους φίλους μου και μέσω των φίλων μου να κυριαρχώ στον Παναθηναϊκό, εάν δεν έχω κάποια μετοχή του Παναθηναϊκού στα χέρια μου, δεν μπορώ να κατηγορηθώ για πολυδιοκτησία.

Έχει κάνει λάθος, έχει ερμηνεύσει λάθος τον νόμο. Διάβασε λάθος και εφάρμοσε λάθος το Πρωτοβάθμιο Όργανο της Super League. Τα γεγονότα που κατέγραψε η ΕΕΑ δεν αμφισβητούνται.

Το θέμα είναι εάν αυτά τα γεγονότα εμπίπτουν στην έννοια της άσκησης κυριαρχικής επιρροής όπως την προβλέπει ο νόμος. Αυτό έπρεπε να το κρίνει ο αθλητικός δικαστής.

Η γνώμη της ΕΕΑ είναι σεβαστή, παρότι δεν την ασπαζόμαστε. Όμως, την τελική απόφαση για την πολυιδιοκτησία την παίρνει ο αθλητικός δικαστής.

Γι’ αυτό λέμε ότι η γνώμη της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτική. Δεσμευτικά είναι τα γεγονότα, τα οποία εδώ δεν εμπίπτουν στην έννοια του νόμου περί πολυιδιοκτησίας.

Η επιτροπή εφέσεων δεν ξέρω εάν θα υιοθετήσει την άποψη του πρωτοβάθμιου οργάνου.

Θα δικάσει την υπόθεση από την αρχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο νόμος λέει ότι δεν είναι δεσμευτική η γνώμη της ΕΕΑ.

Στο παρελθόν είχαμε περίπτωση πολυιδιοκτησίας, της Κέρκυρας.

Εκεί αποδείχθηκε, όμως, με έγγραφα και με ομολογίες ότι υπήρχε παρένθετο πρόσωπο και πολυιδιοκτησία. Εδώ δεν υπάρχει πολυδιοκτησία, αφού δεν υπάρχει μία μετοχή που να κατέχει κάποιος μέτοχος του ΠΑΟΚ από την Ξάνθη.

Τα κριτήρια του CAS είναι διεθνή. Σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν δικαστεί από το CAS, όπου πράγματι η κυριαρχική επιροοή όντως γίνεται αποδεκτός ως λόγος αποβολής από το πρωτάθλημα, πάντα συνδέεται αυτή με την ιδιοκτησία.

Δεν είναι απλή επιρροή. Όταν μέσω της Enic η ΑΕΚ και η Πράγα ήταν ομάδες της ίδιας εταιρείας, τους είπαν ότι δεν μπορείτε να συμμετέχετε στο πρωτάθλημα».

Πηγή : Focus FM 103,3