«Τον ΠΑΟΚ πρέπει να τον… ζηλεύουν»

Ο υπεύθυνος επικοινωνιακής στρατηγικής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Κυριάκος Κυριάκος, βρέθηκε σε διαδικτυακή εκπομπή και μίλησε για πρώτη φορά για την επιστροφή του στον Δικέφαλο, την πρόταση του Ιβάν Σαββίδη αλλά και για το διευρυμένο ρόλο που θα έχει από εδώ και στο εξής.

Επίσης, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και τον νέο ΠΑΟΚ!

Αναλυτικά όλα όσα είπε:

Για το πώς προέκυψε η επιστροφή του:

«Όταν ο κ.Σαββίδης έθεσε στο τραπέζι την επιστροφή μου, δεν ήταν εύκολο να πεις «όχι». Είναι λίγο δύσκολο να απογαλακτιστείς από αυτό. Το είχα πει και τότε – η απόφασή μου να σταματήσω την δουλειά μου στον ΠΑΟΚ, ήταν ανεξάρτητη με τις εκλογές, όταν κάνεις μια δουλειά επί 20 χρόνια, αισθάνεσαι μια κόπωση, σου δημιουργεί μια κούραση. Το δεύτερο ήταν ότι υπήρξε μια στιγμή απόγνωσης, ήταν μια περίοδος που φτάσαμε στο τέλος. Αν πάμε πίσω στο 2018 στην ιστορία με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και το θέατρο του Γκαρθία, στη συνέχεια ακολούθησαν οι κόντρες με την ΑΕΚ και όλα αυτά μου δημιούργησαν ένα αίσθημα ματαιότητας. Θα περάσουν χρόνια για να αποτυπωθεί στον Έλληνα φίλαθλο ότι το πρωτάθλημα θα κρίνεται στο γήπεδο, πρέπει να δουλέψουμε πιο εντατικά σε αυτόν τον τομέα».

Για το ποιος θα είναι ο ρόλος του:

«Δεν είμαι εδώ για να κάνω την καθημερινή διαχείριση, υπάρχει μια ομάδα, ένα πρόγραμμα, μια οργάνωση στην επικοινωνίας της ΠΑΕ. Εγώ θα βοηθήσω στο να κάνουμε έναν σχεδιασμό στο πώς θέλει ο ΠΑΟΚ το ποδόσφαιρο και πώς θα το επικοινωνήσουμε αυτό στον κόσμο. Θα δημιουργηθεί ένα παζλ για την εικόνα του ΠΑΟΚ. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι γιατί μειώνεται το κοινό των αθλητικών εκπομπών και δεν διευρύνεται, αυτό είναι ένα ζήτημα που ποδοσφαιρικά κάποιος πρέπει να το αναλύσει…».

Συνέχισε, λέγοντας:

«Η κάθε ομάδα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να προασπίσει τα συμφέροντά της και πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι το συμφέρον της ομάδας μας περνάει μέσα από ένα καθαρό ποδόσφαιρο με κανόνες. Η επικοινωνία θα πρέπει να έχει δύο στόχους, να έχει συσπειρωμένο το κοινό και να το κάνει με τρόπο που θα πρέπει και οι υπόλοιποι να ακούσουν τις απόψεις μας. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί να μιλήσουμε για το καλό του ποδοσφαίρου, πρέπει να βρούμε την ισορροπία που ούτε θα είμαστε δημοσιοσχετίστες, αλλά ούτε και να κλείνουμε τα μάτια μας. Είναι δύσκολη η συγκεκριμένη εξίσωση».

Για το πώς αντιλήφθηκε τον ΠΑΟΚ στο διάστημα που ήταν εκτός ομάδας:

«Έβλεπα ότι η εικόνα του ΠΑΟΚ είχε ένα ιδιαίτερο αποτύπωμα παντού. Μένοντας τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα γνώρισα ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον ΠΑΟΚ με άγνοια, δεν αισθάνονται ότι είμαστε σαν αυτούς. Πρέπει να κάνουμε μια διείσδυση εκεί που παίζεται το παιχνίδι. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, είμαστε κεντρικοί παίκτες και αντί να το πιστωνόμαστε, πληρώνουμε το κάθε λάθος επικοινωνιακά τριπλά. Το να έχουμε επαφή ή παρέμβαση μεγαλύτερη σε ένα κοινό που μας αντιμετωπίζει ως εξωτικό φρούτο είναι κάτι που πρέπει να γίνει…

Δεν χρειάζεται κόσμος που δεν ανήκει σκληροπυρηνικά σε άλλη ομάδα να μισεί τον ΠΑΟΚ. Πρέπει να ζηλεύει τον ΠΑΟΚ, να λέει μπράβο στον ΠΑΟΚ γι’ αυτό που κάνει».

Για το τι αντίκτυπο θα έχει η συγκεκριμένη περίοδος στις ομάδες:

«Ευλογία για τον ΠΑΟΚ να έχει τον Ιβάν Σαββίδη. Κάθε χρόνο χρειάζεται να χρηματοδοτεί ο Ιβάν Σαββίδης πολύ παραπάνω… Ποτέ δεν τέθηκε θέμα οικονομικής φύσεως. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ΠΑΟΚ θα πρέπει κάποια στιγμή να είναι αυτοδύναμος. Είναι πολύ μακρινή αυτή η διαδρομή. Χρειάζονται πολλά πράγματα και είναι πολύ μακρινό να ζήσει μια ομάδα χωρίς την χρηματοδότηση ενός επενδυτή. Αν θέλεις να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα, η ομάδα θα πρέπει να ξεπερνάει σε έξοδα τον προϋπολογισμό που έχει. Αν κοιτάξουμε την φετινή ομάδα, στον πάγκο της κάθονται ποδοσφαιριστές που κοστίζουν όσο ο προϋπολογισμός δύο μικρομεσαίων ομάδων».

Σε συνέχεια του λόγου του, σημείωσε:

«Ο ΠΑΟΚ είναι η πιο καλά οχυρωμένη ομάδα σε αυτόν τον τομέα γιατί δεν έχει πάγιες παραγωγές το PAOK TV, πληρώνει την κάθε παραγωγή στα παιχνίδια ξεχωριστά, δεν υπάρχουν έσοδα αλλά δεν υπάρχουν και έξοδα πάγια. Δεν έχουμε πολλές απώλειες από τα εισιτήρια που δεν πωλούνται γιατί το 80% είναι εισιτήρια διαρκείας από το καλοκαίρι αλλά έρχεται μπροστά μας μια πολύ μεγάλη ύφεση σε πολλά επίπεδα».

Για τον Λευτέρη Αυγενάκη:

«Είναι ένας άνθρωπος που μπήκε στο Υφυπουργείο με χαρά και τρομερή διάθεση να κάνει επικοινωνιακά παιχνίδια με συναντήσεις και κάμερες και έχει καταλήξει να ζητάει να του κάνουν συγκεκριμένες ερωτήσεις στον «αέρα». Πιστεύω ότι ο Αυγενάκης ξεκίνησε και θεώρησε ότι πρέπει να πάρει μαζί του το κοινό που δεν συμπαθούσε την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή το κοινό του Ολυμπιακού. Θεώρησε ότι θα μπορούσε να αφήσει τον Ολυμπιακό να κάνει το επικοινωνιακό του παιχνίδι. Του έσκασε ένα ζήτημα που δεν μπορούσε να διαχειριστεί ούτε απέναντι στους ίδιους του συνεργάτες. Κατάφερε και έφερε ακόμη και το ίδιο του το κόμμα, απέναντί του. Προσπαθούν να τον έχουν σε έναν προθάλαμο αποστείρωσης μέχρι τον επόμενο ανασχηματισμό που είναι δεδομένο ότι θα φύγει από την θέση του. Θεωρώ ότι έτσι τον αντιμετωπίζει το κόμμα του».

Για το τι μέλλει γενέσθαι:

«Εγώ πιστεύω ότι θα εξαντληθεί κάθε πιθανότητα να ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, θεωρώ 50-50 τις δυνατότητες γιατί δεν νομίζω ότι η UEFA θα πρέπει να δώσει περιθώρια μετά τον Ιούνιο καθώς θα πρέπει να ξεκινήσει η νέα χρονιά. Βλέπω ότι μέσα Μαΐου θα μας είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσουμε την αγωνιστική δραστηριότητα. Μπορεί να γίνει ένα τουρνουά με τις ομάδες που συμμετέχουν στα Play Off. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Το σημαντικό είναι να ξεπεράσουμε όλο αυτό που περνάμε. Το ποδόσφαιρο όντως είναι δευτερεύων μπροστά σε αυτή την κατάσταση».