Tην προηγούμενη βδομάδα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από το υπουργείο Υγείας της Τσεχικής Δημοκρατίας αναβόσβηνε ανά 30 λεπτά από τις 5 το πρωί και για τις επόμενες ώρες στους υπολογιστές των εργαζομένων του νοσοκομείου Brno, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια δοκιμών του κορονοϊού της χώρας, καλώντας τους, να τους κλείσουν για λόγους κυβερνοασφάλειας. Τρεις ώρες αργότερα το νοσοκομείο αναγκάστηκε να κλείσει όλο το δίκτυο πληροφορικής, ακυρώνοντας όλες τις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Όπως αποκαλύφθηκε, μετά, το λογισμικό εργαστηρίων του νοσοκομείου δέχθηκε κυβερνοεπίθεση χωρίς να διευκρινίζεται αν οι χάκερς έσπασαν πρωτόκολλα μελετών για τον κορονοϊό ή υπέκλεψαν άλλα ερευνητικά στοιχεία για την πανδημία.
Πριν δύο βδομάδες εταιρία με έδρα το Λονδίνο κατέθεσε 6,6 εκατ. ευρώ για την αγορά αντισηπτικών και προστατευτικών μασκών από εταιρία η οποία βρίσκεται στην Σιγκαπούρη. Όσο όμως και αν περίμεναν οι υπεύθυνοι της εταιρίας τα εμπορεύματα δεν έφθασαν ποτέ στην Μεγάλη Βρετανία καθώς, όπως αποδείχθηκε λίγες μέρες μετά, η εταιρία ήταν πλασματική και δεν υπήρχε ενώ το έμβασμα ακόμη αγνοείται. Αλλά και ολόκληρα κράτη-όπως έχουν καταγγείλει τα ίδια στην Europol-έχουν πέσει θύματα απάτης από εταιρίες-φαντάσματα στην προσπάθεια τους να θωρακιστούν από τον κορονοϊό, χάνοντας χιλιάδες, ευρώ από παραγγελίες σε μαϊμού-προμηθευτές.
Παιχνίδια κερδοσκοπίας με μετοχές και επενδυτικά προϊόντα εταιριών
Στον κατάλογο της απάτης έχουν προστεθεί και άλλα κρούσματα κερδοσκοπίας από επιτήδειους οι οποίοι υπόσχονται γρήγορα κέρδη σε πολίτες σορτάροντας σε μετοχές εταιρών και σε άλλα παράγωγα επενδυτικά προϊόντα τα οποία σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την πανδημία του κορονοϊού- είτε που πουλώντας φάρμακα είτε… κάνοντας μελέτες για πιθανά εμβόλια-αποσκοπώντας σε γρήγορα κέρδη. Όπως, όμως, αποδεικνύεται μετά την.. επένδυση ουδεμία σχέση έχουν όλα όσα υπόσχονται οι επιτήδειοι με την πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την Europol υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος επιθέσεων τόσο στον κυβερνοχώρο εναντίον οργανώσεων-φορέων και πολιτών, όσο και οικονομικών εγκλημάτων που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα. τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές σε αυτούς.
48.000 επικίνδυνα σκευάσματα κατασχέθηκαν σε μία βδομάδα
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι από τις 3 εώς τις 10 Μαρτίου έχουν πραγματοποιηθεί 121 συλλήψεις μέχρι στιγμής διεθνώς και κατασχέθηκαν 13 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προήλθαν από πωλήσεις επικίνδυνων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Έχουν ελεγχθεί μέσα σε μία βδομάδα 326.000 φαρμακευτικές συσκευασίες και έχουν κατασχεθεί 48.000 από αυτές ως επικίνδυνες. Παράλληλα έχουν εντοπιστεί 37.000 ακατάλληλα και μη πιστοποιημένα ιατρικά προϊόντα όπως μάσκες, ιατρικά τεστ και γάντια. «Η κυκλοφορία στην αγορά μαϊμού δοκιμαστικών τεστ είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και αποτελεί απειλή για την δημόσια υγεία» τονίζει στην έκθεση της η Europol η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (27.3).
Η Europol κατέβασε 2.500 spam ηλεκτρονικές διευθύνσεις για τον κορονοϊό
Δυόμιση χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημιστικά μπάνερ ιστότοποι, για online αγορές, έχουν κατέβει και 37 εγκληματικές οργανώσεις έχουν εντοπιστεί μόλις σε 7 μέρες από τις αρχές Μαρτίου. Τα αποτελέσματα της Europol αποκαλύπτουν μια ανησυχητική αύξηση κυκλοφορίας στην αγορά και στην κατανάλωση μη επιτρεπόμενων αντι-ικών φαρμάκων αλλά και στην χλωροκίνη. Από την άλλη, παρατηρείται εκτεταμένη κυκλοφορία μη πιστοποιημένων παστίλιων που περιέχουν Βιταμίνη C, γνωστών για τις ιδιότητές τους στο ανοποιητικό σύστημα, και άλλα συμπληρώματα διατροφής, παυσίπονα και αντιβιοτικά τα οποία έχουν κατασχεθεί σε όλο τον κόσμο.
«Είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημικής κρίσης στις αγορές φαρμάκων, αλλά είναι πιθανό να επηρεάσει την δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης» αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση της Europol και προσθέτει ότι «το στοκάρισμα ορισμένων φαρμάκων από τους καταναλωτές σε συνδυασμό με την έλλειψη πρώτων υλών και ιδίως χημικών ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους στην Ε.Ε. θα έχει επίδραση τόσο στις προμήθειες όσο και στις τιμές».
Τηλεργασία και καραντίνα βοηθούν το έγκλημα
Όπως εξηγεί η έκθεση της Europol οι παράγοντες που προκαλούν αλλαγές στο οικονομικό έγκλημα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού σχετίζονται με την υψηλή ζήτηση φαρμακευτικών προϊόντων, την μειωμένη κινητικότητα των πολιτών στην Ευρώπη και την παραμονή των πολιτών στο σπίτι. Σημαντικός παράγοντας επίσης είναι και η ολοένα και αυξανόμενη τηλεργασία η οποία βασίζεται σε ηλεκτρονικές λύσεις αλλά και οι περιορισμοί στη δημόσια ζωή οι οποίες κάνουν αρκετές από τις εγκληματικές ενέργειες λιγότερο εμφανείς. Τέλος, το αυξημένο άγχος και ο φόβος των πολιτών κάνει τους πολίτες πιο ευάλωτους.
πηγή:ethnos.gr