Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης, απορρίπτει το ενδεχόμενο ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τονίζει πως είναι πιθανό να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προς συμμόρφωση της μειονότητας των απείθαρχων πολιτών.
Διαβάστε ένα απόσπασμα της συνέντευξης που παραχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»:
H νέα μόδα είναι τα πάρτυ στα μπαλκόνια και σε ακάλυπτους χώρους με DJ. Σας προβληματίζει αυτό το φαινόμενο; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για λήψη μέτρων;
Έχουμε πει πως ο συνωστισμός απαγορεύεται παντού. Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που καθόμαστε σπίτι μπορούμε να κάνουμε πάρτυ με 50 καλεσμένους, καθώς ο κίνδυνος είναι ίδιος και ακόμα μεγαλύτερος, αφού πρόκειται για κλειστό χώρο. Τώρα όσον αφορά αυτό που με ρωτάτε για τα πάρτυ στα μπαλκόνια, από τη στιγμή που ο καθένας κάθεται σπίτι του δεν βλέπω κάτι μεμπτό. Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι αυτές τις δύσκολες ώρες βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και επικοινωνούν κάθε τρόπο που τους κάνει να νιώθουν καλύτερα.
Σε δύο εβδομάδες έχουμε Πάσχα. Τι σενάρια εξετάζονται για να φρενάρετε όλο αυτό το κύμα που ενδεχομένως θα σπεύσει να επισκεφθεί τα χωριά;
Σας είπα και πριν πως δεν εξετάζεται το σενάριο ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ήδη αυτά που έχουμε εξαγγείλει έχουν αυτόν τον χαρακτήρα και περιμένουμε απλώς να τηρηθούν. Δηλαδή, για να το πω πιο απλά, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κάποιος να πάει στο χωριό του. Άλλωστε ήδη οι μετακινήσεις απαγορεύονται. Αντιλαμβάνομαι πλήρως την κόπωση όλων μας, αλλά κάνω έκκληση για τήρηση των μέτρων ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα από τώρα να επιστρέψουμε στη ζωή που αφήσαμε πίσω.
Τα σενάρια για τις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα ποια είναι;
Δεν θα πάμε στην εκκλησία φέτος το Πάσχα. Νομίζω πως έχει γίνει κατανοητό και η πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου λέει ακριβώς αυτό. Ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα κάνουμε Πάσχα, που αποτελεί πρωτίστως βίωμα για τους εμάς τους Ορθόδοξους. Οι εκκλησίες μας θα λειτουργήσουν, αλλά εμείς θα προσευχηθούμε από το σπίτι μας και θα έχουμε κατά νου ότι πάντα η Εβδομάδα των Παθών καταλήγει στην Ανάσταση. Φέτος το Πάσχα αποκτά μεγαλύτερη σημασία για εμάς τους Έλληνες.
Η εικόνα που υπάρχει στη ΓΓΠΠ για τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με τη μετάδοση του κορωνοϊού ποια είναι; Τι σας προβληματίζει; Ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία που πρέπει το προσέξουμε;
Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Και ξέρετε κάτι; Δεν αποδέχομαι αυτό που λένε όλοι πως πάμε καλά. Τι σημαίνει «πάμε καλά»; Μία μέρα να υπάρξει χαλάρωση μπορεί να δημιουργηθούν εστίες που θα τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος. Η χαλάρωση. Συνεπώς αυτή τη στιγμή δεν είμαι ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος. Είμαι μόνο προσηλωμένος στο πώς η πατρίδας μας και όλοι μαζί θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο.
Στο συνολικό σχέδιο που έχετε εκπονήσει εγκαίρως και εφαρμόζεται με επιτυχία πότε προβλέπεται αποκλιμάκωση των μέτρων αν όλα εξελιχθούν ομαλά; (θετικό σενάριο)
Αυτό θα μπορώ να σας το απαντήσω σε λίγες εβδομάδες. Αν όλα πάνε κατ’ευχήν, αν μείνουμε με σθένος πιστοί στα μέτρα, σύντομα θα δούμε τα πρώτα σημάδια μερικής επιστροφής στην κανονικότητα. Και αυτός είναι ο στόχος, σταδιακά να αρχίσουμε να παίρνουμε τη ζωή μας πίσω. και κυρίως, να είμαστε όλοι υγιείς.
Από τα δεδομένα που έχετε ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο δίμηνο;
Στο επιχειρησιακό κομμάτι, στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να πείσουμε τους πολίτες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό πως η προσπάθεια είναι συλλογική. Το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν σας κρύβω με στεναχωρεί το μικρό έστω κομμάτι που δεν αντιλαμβάνεται πως ό,τι κάνουμε είναι για όλους.
Τι προβλέπει το επόμενο στάδιο του ειδικού σχεδίου για τον αποτελεσματικό περιορισμό στο ελάχιστο των άσκοπων μετακινήσεων;
Αυτό που επιδιώκουμε σταθερά και αδιαπραγμάτευτα είναι η εφαρμογή όσων έχουμε ήδη εξαγγείλει. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό το κομμάτι και σας το λέω με πάσα ειλικρίνεια πως αν τα μέτρα αυτά εφαρμοστούν με θρησκευτική ευλάβεια, επαρκούν. Επειδή ωστόσο αντιλαμβάνομαι αυτό που ρωτάτε, θα σας απαντήσω ευθέως: η κυβέρνηση έχει πλάνο για όλες τις πιθανές φάσεις εξάπλωσης του ιού. Εξετάζουμε καθημερινά το πως εξελίσσεται η διασπορά αλλά και το κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα και ανάλογα παίρνουμε αποφάσεις.
Παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί να στέλνουν καθημερινά τρία, τέσσερα και πέντε SMS για να βγαίνουν για άσκηση ή βόλτα. Προτίθεστε να θέσετε χρονικό όριο ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις;
Πράγματι, αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Δεν μπορεί κάποιος να στέλνει ένα SMS και να θεωρεί πως μπορεί να είναι έξω για ώρες. Ούτε να πιστεύει πως μπορεί να στέλνει 4 και 5 μηνύματα την ημέρα. Όπως έχω πει πολλές φορές, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει δείξει αξιοσημείωτη πειθαρχία στα μέτρα και αυτό είναι κάτι που μας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη έναντι εκείνων που δεν πειθαρχούν. Συνεπώς κάθε μέτρο είναι στο τραπέζι.