Για τις έρευνες που κάνουν λόγο για εφαρμογή του εμβολίου για τον κορονοϊό, πρωτίστως σε υγειονομικό προσωπικό ακόμα και τον Σεπτέμβριο μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, η πνευμονολόγος του “Σωτηρία” Μίνα Γκάγκα.
Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα πολλές εταιρείες προσπαθούν να το παράξουν, ενώ προσθέτει πως θα πρέπει να δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές. “Πρώτα πρέπει να δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές για να δούμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Προφανώς θα επιλεγεί το υγειονομικό προσωπικό”.
Το εμβόλιο πρέπει να δοκιμαστεί από υγιείς εθελοντές
Σύμφωνα με τη γιατρό «πολλές εταιρείες στο εξωτερικό, όπως στην Αγγλία, στη Γερμανία, την Ολλανδία προσπαθούν να παράξουν κάποιο εμβόλιο. Κάποιο από αυτά θα είναι έτοιμο. Ωστόσο πρώτα πρέπει να δοκιμαστεί σε υγιείς εθελοντές για να δούμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Άρα προφανώς θα επιλεγεί το υγειονομικό προσωπικό υπό την έννοια ότι “είμαστε πιο εκτεθειμένοι στον ιό και μπορούμε να καταλάβουμε πιο εύκολα την ασφάλειά του”. Όμως το εμβόλιο θα είναι υπό μελέτη και δεν θα μπορεί κάποιος να το αγοράσει από το φαρμακείο».
Αναφορικά με την κατάσταση της υγείας των δέκα ηλικιωμένων από τον οίκο ευγηρίας που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο “Σωτηρία” η κυρία Γκάγκα, υπογράμμισε ότι «είναι σχετικά καλή. Δεν τους παρακολουθούμε όλους εμείς. Απ’ ότι έχω ακούσει είναι σε σχετικά καλή κατάσταση ενώ οι οκτώ από τους δέκα είναι άνω των 90 ετών».
Η ρεμδεσιβίρη δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι το ισχυρότερο φάρμακο
Κληθείσα να απαντήσει εάν η δραστική ουσία ρεμδεσιβίρη ως θεραπεία για τον κορονοϊό είναι επαρκής η κυρία Γκάγκα, τόνισε πως «το φάρμακο δοκιμάστηκε στα πρώτα κρούσματα που είχαμε στις μονάδες της χώρας μας. Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί ότι αυτό είναι το ισχυρότερο φάρμακο. Δοκιμάζουμε 3-4 αντιικά ενώ υπάρχουν πάρα πολλά πρωτόκολλα που συμμετέχουν αρκετά νοσοκομεία καθώς και πολλοί ασθενείς αφού πρώτα έχουν έρθει σε συνεννόηση με τους γιατρούς.
Όταν έρχονται στο νοσοκομείο η πρώτη θεραπεία που τους χορηγούμε είναι συνδυασμός χλωροκίνης με αγαθιροθρήνη. Αυτό γίνεται κάποιοι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ηπατική λειτουργία και με τα ένζυμά τους. Εάν όμως τα πράγματα βαρύνουν τότε συζητάμε με τον ασθενή και αν θέλει και συμφωνεί ετοιμάζουμε κάποιο από τα υπόλοιπα φάρμακα που έχουμε στη διάθεσή μας».
Οι ουσίες που χρησιμοποιούμε βρίσκονται στην αγορά
Επιπλέον η κυρία Γκάγκα, απαντώντας στο ερώτημα εάν οι ουσίες που χρησιμοποιούν οι γιατροί είναι υπό μελέτη εξήγησε ότι «πρόκειται για ουσίες που βρίσκονται στην αγορά και όλες έχουν δοθεί. Όμως επειδή δεν έχουμε στοιχεία για τον κορονοϊό, οτιδήποτε δίνουμε το κάνουμε κατόπιν συννενοήσης με τον ασθενή και την οικογένειά του. Όλες οι μελέτες και όλα τα φάρμακα δοκιμάζονται για την συγκεκριμένη νόσο που συνταγογραφούνται. Με αυτό τον τρόπο παίρνουν άδεια. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: «Εάν χρησιμοποιήσω ένα φάρμακο που κανονικά χρησιμοποιείται για το AIDS σε μία άλλη ίωση, ή ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη γρίπη και χορηγείται σε άλλη ίωση, θα πρέπει να πάρω σχετική έγκριση από τον ΕΟΦ πρώτα και ακολούθως τη σύμφωνη γνώμη του ασθενή. Τα πρωτόκολλα είναι πολύ συγκεκριμένα έτσι ώστε να είμαστε ασφαλείς. Όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έχουν περάσει τη διαδικασία ασφάλειας».
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νοσήσει κάποιος εκ νέου
Παράλληλα, απαντώντας στο ερώτημα για το εάν κάποιος θα νοσήσει εκ νέου η πνευμονολόγος σημειώνει ότι «αυτό το στοιχείο είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους μας. Κατά την προσωπική μου άποψη δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να νοσήσει εκ νέου καθώς οι ιώσεις αφήνουν ανοσία.
Τα στοιχεία που έχουμε από την Κίνα δείχνουν μία με δύο περιπτώσεις που κάποιος νόσησε εκ νέου. Όμως σε αυτή την περίπτωση το τεστ που έγινε ήταν μοριακό. Άρα μπορεί να ανιχνεύθηκε το αντιγόνο του ιού χωρίς να υπάρχει ο ιός. Το πιθανότερο είναι ότι ο ιός δεν αφήνει ανοσία».
Τέλος σχολιάζοντας το πότε πιστεύει ότι θα αρθούν τα μέτρα απαγόρευσης υποστηρίζει ότι «μετά τις 15 μπορούμε να δούμε ελάττωση των μέτρων. Ωστόσο αυτό που θα το κρίνει είναι πόσο καλά θα συμπεριφερθούμε όλοι το Πάσχα. Νομίζω ότι ακόμα και όταν αρθούν τα μέτρα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν έχουμε έρθει σε επαφή με τον ιό και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
πηγή:ethnos.gr