Σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού προχωρούν ευρωπαϊκές χώρες. Την αρχή έκαναν η Ισλανδία, η Δανία η Αυστρία, ενώ φαίνεται να ακολουθούν η Ιταλία και η Ισπανία.
Συγκεκριμένα η Ισλανδία ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα χαλαρώσουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα από 4 Μαΐου, αρχής γενομένης από τα λύκεια και τα πανεπιστήμια.
Τα λύκεια και τα πανεπιστήμια, που έχουν κλείσει εδώ και έναν μήνα, θα ξαναρχίσουν μαθήματα ενώ τα κομμωτήρια και τα μουσεία θα επαναλειτουργήσουν. Αν και θα παραμείνει σε ισχύ η απαγόρευση μεγάλων συναθροίσεων, ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν κάθε φορά να συγκεντρώνονται όλοι μαζί θα αυξηθεί στους 50, από 20 που είναι σήμερα.
Κλειστοί θα παραμείνουν αθλητικοί χώροι και κινηματογράφοι
Αντιθέτως, πισίνες, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, μπαρ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η επιδημία έφτασε στην κορύφωσή της.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται, για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα. Στην Ισλανδία έχουν καταγραφεί 1.720 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και οκτώ νεκροί.
Ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα για τρεις ακόμη εβδομάδες
Η πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επέμεινε ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα για τρεις ακόμη εβδομάδες. «Η αναστολή τους σήμερα θα ήταν σαν να εγκαταλείπαμε μια αναρρίχηση στο βουνό στην τελευταία πλαγιά», σχολίασε χαρακτηριστικά η Κάτριν Γιακομπσντότιρ. Οι αρχές εξήγησαν ότι η χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά, κάθε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
Στο δρόμο της Ισλανδίας και η Δανία
Μετά την Ισλανδία και η κυβέρνηση της Δανίας θέλει να θέσει σε επαναλειτουργία την κοινωνία συντομότερα απ’ ότι αναμενόταν, καθώς ο αριθμός των νοσηλειών, που σχετίζονται με τον κορονοϊό, συνεχίζει να καταγράφει πτώση, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Ο αριθμός των νοσηλειών δεν έχει αυξηθεί, έχει μειωθεί. Και ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας καταγράφει επίσης πτώση» είπε η Φρεντέρικσεν, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με την πρόταση της κυβέρνησή της. Η πρόταση θα συζητηθεί με άλλα κόμματα του κοινοβουλίου αργότερα σήμερα, ανέφερε η πρωθυπουργός της Δανίας.
Αυστρία: Εφαρμογή πρώτου σταδίου χαλάρωσης μέτρων
Τέσσερις εβδομάδες πέρασαν από τότε που επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα στην Αυστρία και πλέον εφαρμόζεται η δεύτερη φάση σταδιακής άρσης, αυτή τη φορά στον χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού, των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα, ήδη από τα μέσα Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη.
Σε ισχύ από σήμερα η πρώτη φάση χαλάρωσης
Με την πρώτη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που ισχύει από σήμερα και περιλαμβάνει την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας με την επαναλειτουργία εμπορικών καταστημάτων και κάποιων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, η Αυστρία είναι μία από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προχωρά σε σταδιακή άρση των μέτρων και σε μερική επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, στηριζόμενη προφανώς στα αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα από την εξέλιξη της νόσου στη χώρα.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων δεν παραλείπει να τονίζει την σημασία των μέτρων στην αντιμετώπιση της κρίσης και να ζητά την πειθαρχία στην περαιτέρω τήρησή τους από τον πληθυσμό, παραπέμποντας στη δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης ή ανατροπής της θετικής εξέλιξης, να υπάρξει “φρένο έκτακτης ανάγκης”, δηλαδή άρση της όποιας χαλάρωσης.
“Τόση ελευθερία όση είναι δυνατή, τόσος περιορισμός όσο είναι αναγκαίος”, ήταν η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποίησε ο καγκελάριος για να υπενθυμίσει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι περιορισμοί στις εξόδους και να καλέσει τους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι, όπου αυτό είναι δυνατό.
Προειδοποίησε ταυτόχρονα, πως εάν οι αριθμοί εξελιχθούν στη λάθος κατεύθυνση, τότε θα υπάρξει “φρένο έκτακτης ανάγκης”, χωρίς όμως να αναφέρει από ποιο σημείο ή από ποιους αριθμούς και μετά, θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στα “επόμενα βήματα”, ανακοίνωσε ότι αύριο θα γνωστοποιηθούν αλλαγές-χαλαρώσεις των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων στον τομέα του Αθλητισμού και την Παρασκευή θα ακολουθήσει ο τομέας του Πολιτισμού.
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα για το πώς διαμορφώνεται το μέλλον των σχολείων που θα εξακολουθήσουν να παραμένουν κλειστά, καθώς όπως είπε, πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων και οι προδιαγραφές, όπως τήρηση απόστασης ή χρήση μάσκας, συνιστούν για τα παιδιά μία πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από ότι για τους ενήλικες, και αυτό δεν είναι τόσο απλό.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση υποστηρίζει την συνέχιση μέχρι τα μέσα Μαΐου της “μάθησης από απόσταση”, και προς τα τέλη Απριλίου αναμένει να ληφθούν οι αποφάσεις εάν θα είναι δυνατή η επαναλειτουργία των σχολείων από τα μέσα Μαΐου.
Ο καγκελάριος επισήμανε ταυτόχρονα, ότι οι ισχύοντες περιορισμοί στις εξόδους θα παραμείνουν οπωσδήποτε έως τα τέλη Απριλίου και η κυβέρνηση θα ενημερώσει έγκαιρα για ενδεχόμενη παράταση ή άρση τους.
Ιταλία: Ανοίγουν βιβλιοπωλεία και καταστήματα παιδικών ρούχων
Από σήμερα Μεγάλη Τρίτη άνοιξαν τα βιβλιοπωλεία, τα χαρτοπωλεία και τα καταστήματα ρούχων. Παρ ‘όλα αυτά, τα εργοστάσια – τα οποία αποτελούν βασικό μοχλό της ιταλικής οικονομίας – δεν επιτρέπεται ακόμη να επανεκκινήσουν τη γραμμή παραγωγής
Ισπανία: Σταδιακή άρση των μέτρων από τη Μεγάλη Δευτέρα
Από χθες Μεγάλη Δευτέρα, τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων επιχειρεί η Ισπανία, επιτρέποντας την έναρξη της λειτουργίας ορισμένων επιχειρήσεων.
Η μερική άρση του lockdown θα επιτρέψει την επαναλειτουργία κλάδων όπως ο κατασκευαστικός και ο βιομηχανικός, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υγειονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει περάσει, αλλά είναι πιθανή η αναζωπύρωσή της. Μάλιστα την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σχολίασε πως μία χώρα σε lockdown είναι «μακριά από τη νίκη»
πηγή: ethnos.gr