Ο ΠΑΟΚ πρέπει να τρέξει το θέμα κατασκευής του νέου γηπέδου. Ο Ιβάν Σαββίδης πιέζει γι’ αυτό όλους όσους έχουν αναλάβει ευθύνες και η FORZA παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις. Που βρίσκεται η όλη υπόθεση…
Πρέπει αρχικά να τονιστεί ότι οι προσπάθειες σε όλα τα μέτωπα που αφορούν την κατασκευή της νέας Τούμπας, δεν έχουν σταματήσει. Η κρίση που βιώνουμε λόγω του κορωνοϊού βάζει μερικά εμπόδια, αλλά είναι τόσο μεγάλος και ιστορικός ο στόχος και τόσο έντονη η αποφασιστικότητα από πλευράς ΠΑΟΚ, που δεν υπάρχει περίπτωση να βγει το έργο από τα χρονοδιαγράμματα.
Με βάση το ρεπορτάζ της FORZA, στο πολύ βασικό γραφειοκρατικό ζήτημα που αφορά το ειδικό χωρικό σχέδιο μέσα από το οποίο θα ρυθμιστούν όλα τα χωροταξικά ζητήματα, βρισκόμαστε πολύ κοντά να μπούμε στην κρίσιμη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.
Πρόκειται για το διάστημα κατά το οποίο όλοι οι φορείς που εμπλέκονται σε ένα μεγάλο έργο, μπορούν να καταθέσουν τις ενστάσεις τους. Εφόσον η διαβούλευση ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο-τριών μηνών, τότε το ειδικό χωρικό σχέδιο θα περάσει από τον έλεγχο του συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο και θα γνωμοδοτήσει. Εφόσον βγει το προεδρικό διάταγμα, όλα θα είναι έτοιμα για να εκδοθούν οι απαραίτητες άδειες.
Στον ΠΑΟΚ θέλουν να είναι αισιόδοξοι ότι εφόσον ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια που παρουσιάζουμε και στο σημερινό μας ρεπορτάζ, το καλοκαίρι του 2021 θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες για την μετακόμιση ομάδας και ΠΑΕ, αλλά και για την κατασκευή του νέου γηπέδου.
Τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά εφόσον ο ΠΑΟΚ το θέλει και πιέζει γι’ αυτό, ΤΙΠΟΤΑ και ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να σταματήσει ή να καθυστερήσει για πολύ την κατασκευή της νέας Τούμπας.
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΥΤΑΝΤΖΟΓΛΕΙΟ
Γεραπετρίτης και όχι Αυγενάκης
Ήταν και είναι μεγάλο ζήτημα η μετακόμιση του ΠΑΟΚ στο Καυταντζόγλειο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η έδρα της ομάδας για τα επόμενα 2-3 χρόνια και κάπως έτσι να ξεκινήσουν τα έργα στην Τούμπα. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα με το καθεστώς του συγκεκριμένου εθνικού σταδίου που χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να καθοριστεί το τίμημα που πρέπει να πληρώσει ο ΠΑΟΚ ώστε να το χρησιμοποιήσει. Το στάδιο υπάγεται στη ΓΓΑ, ο ΠΑΟΚ όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσει για το θέμα με τον υφυπουργό Αυγενάκη. Εκείνος προσπαθεί να ρίξει γέφυρες με κάποιες ανούσιες και προγραμματισμένες τοποθετήσεις, αλλά είναι ξεκάθαρο και δρομολογημένο πώς όταν έρθει η ώρα, οι τελικές επαφές ώστε να προχωρήσει η απαραίτητη ρύθμιση θα γίνουν με την ηγεσία της Κυβέρνησης και με τον υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Θυμίζουμε ότι πριν τέσσερις μήνες ο Αυγενάκης επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το όλο θέμα για να συναντήσει τους ανθρώπους της ΠΑΕ ΠΑΟΚ λίγο μετά την αδικαιολόγητη επαφή του με τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού.
Για τον ΠΑΟΚ όμως Αυγενάκης δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει…
ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ;
Η FORZA αποκαλύπτει σήμερα ότι το τελευταίο διάστημα και χωρίς κάποια συγκεκριμένη εξήγηση το όλο γραφειοκρατικό μέτωπο που σχετίζεται με το γήπεδο του ΠΑΟΚ έχει κολλήσει στη Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης. Ενώ το ειδικό χωρικό σχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και ενάμισι μήνα, για ανεξήγητους λόγους η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν στέλνει τα απαραίτητα έγγραφα στο Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας ώστε επιτέλους να ξεκινήσει η διαβούλευση που αποτελεί και μία από τις κύριες εκκρεμότητες για να βγει προεδρικό διάταγμα και άδεια για την Τούμπα.
Ενώ ο ΠΑΟΚ «καίγεται», ενώ η Πολιτεία σε ανώτερο επίπεδο δείχνει διάθεση να τρέξει τις μεγάλες επενδύσεις, πώς είναι δυνατόν ένα κομμάτι του Δημοσίου να κωλυσιεργεί σε τέτοιο βαθμό και ίσως να κρύβεται πίσω από την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε λόγω του ιού, για να καθυστερεί μία απλή διαδικασία που θα ανοίξει τον δρόμο και για όλες τις άλλες που θα ακολουθήσουν;
ΤΡΕΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Τρεις είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινείται η προσπάθεια κατασκευής του νέου γηπέδου. Το ειδικό χωρικό που σχετίζεται με τα γραφειοκρατικά ζητήματα, το θέμα της μετακόμισης με τη ρύθμιση για το Καυταντζόγλειο, αλλά και η αρχιτεκτονική μελέτη για το στάδιο.
Το ειδικό χωρικό προχωράει και στόχος είναι μέσα στον Μάιο να ξεκινήσει η κρίσιμη δημόσια διαβούλευση. Αν αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, τότε όλα τα άλλα μέχρι το προεδρικό διάταγμα, θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα.
Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης όμως και μέσα από τις διάφορες παρεμβάσεις (δήμου, περιφέρειας, κατοίκων, ΟΑΣΘ, Μετρό, υπουργείο πολιτισμού, αρχαιολογικό συμβούλιο και άλλων) μπορούν να αλλάξουν δεδομένα για το χώρο και το γήπεδο που θα είναι καθοριστικά και για την αρχιτεκτονική μελέτη που θα ακολουθήσει. Γι’ αυτό λοιπόν ενώ κάποια πράγματα μπορεί να τρέχουν παράλληλα, υπάρχουν και ζητήματα που επηρεάζουν μερικές από τις επόμενες κινήσεις.
Όσον αφορά το θέμα του Καυταντζογλείου… Όσο εμπλέκονταν ο Αυγενάκης μπορεί και να υπήρχε η ανησυχία για εσκεμμένες καθυστερήσεις. Όταν με το θέμα θα ασχοληθούν ανώτερα στελέχη της Κυβέρνησης, τότε όλα θα τρέξουν πολύ πιο γρήγορα.
ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Στον ΠΑΟΚ πιστεύουν και έχουν πάρει τα κατάλληλα μηνύματα, ότι και για την καταπολέμηση της ανεργίας που θα μεγαλώσει όσο θα επικρατεί ύφεση, τέτοια μεγάλα έργα όπως η κατασκευή της νέας Τούμπας θα διευκολυνθούν γραφειοκρατικά και δεν θα καθυστερήσουν. Από την άλλη, κάθε μήνα και ειδικά μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο Πρωθυπουργός θα κριθεί για τις περσινές του δεσμεύσεις. Προφανώς και για το γήπεδο του ΠΑΟΚ.
Πηγή : FORZA