Νέα έκκληση για αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων έκανε το Σάββατο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, τις τελευταίες ώρες παρατηρήθηκαν πολλές άσκοπες μετακινήσεις στα μητροπολιτικά κέντρα και σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα και τα πρόστιμα θα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι και τις 4 Μαΐου.
Παράλληλα, τόνισε -με αφορμή την επερχόμενη απεργία της Πρωτομαγιάς– ότι «κανείς δεν πρέπει να κάνει σχέδια εξόδου για την Πρωτομαγιά, καθώς κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο όλα όσα έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής. Η προσπάθειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Δεδομένου ότι σήμερα παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση θέλω να τονίσω ότι τα μέτρα δεν χαλαρώνουν μέχρι τις 4 Μαΐου. Να μη σκεφτεί κανείς εκδρομή την Πρωτομαγιά», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο ίδιος είπε ακόμα ότι «η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητακαι όχι στη συνήθη κανονικότητα και θα χρειαστεί η διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης. Θα έχουμε κρούσματα και θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η μη τήρηση των κανόνων δεν θα γίνουν αποδεκτές. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς και κάποιες περιοχές θα ξαναμπούν σε καραντίνα», σημείωσε.
Συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Μέχρι να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια. Καθημερινά ακούτε πληροφορίες για το τι ανοίγει και πότε ανοίγει. Τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδες θα ξέρετε ακριβώς τι μέλλει γενέσθαι με επίσημες ανακοινώσει. Λίγη υπομονή ακόμα. Η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνηθισμένη καθημερινότητα. Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Θα έχουμε κρούσματα, θα χάνουμε δυστυχώς συνανθρώπους μας. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Κάποιες περιοχές μπορεί να ξαναμπούν σε καραντίνα. Καθημερινά θα αξιολογούμε την κατάσταση».
Τσιόδρας: Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι
Νωρίτερα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα και κανένας νέος θάνατος. To σύνολο των θανάτων παραμένει 130 (34 γυναίκες), με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90% εκ των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα.
Διασωληνωμένοι είναι 47 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη (13 εξ αυτών γυναίκες). Το 89,4% εξ αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα.
Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ 63 άτομα. Με τα 16 νέα κρούσματα, το σύνολο ανέρχεται 2.506. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει 63.087 εργαστηριακά τεστ για κορονοϊό.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει από τον ελληνικό λαό: «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Η άρση των μέτρων, όμως, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη επαγρύπνηση. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα υγιεινής. Αν δεν χαλαρώσουμε, θα επιτύχουμε».
Στη συνέχεια, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε μια μελέτη που λαμβάνει χώρα στην Ελβετία με δείγματα από 36 χώρα και όλες τις Ηπείρους. «Στην Ελβετία αναλύουν τα δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους. Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν. Παραδείγματος χάριν, ένα στέλεχος ιού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μας πει από πού προήλθε ο ιός στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ευρώπη. Στην Ισλανδία ήταν από τις ΗΠΑ.
Αυτό μας δείχνει ότι μια εξέλιξη στην μια άκρη της γης μπορεί να επηρεάσει την άλλη άκρη. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται βραδύς ρυθμός δημιουργίας μεταλλάξεων του. Σύμφωνα με την Ελβετία, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα πιθανό εμβόλιο θα μας προστατέψει μακροχρόνια».