Η κρίση έριξε τους μισθούς στα… 4.750 ευρώ

«Θύματα» της κρίσης έπεσαν οι γενικοί και οι ειδικοί γραμματείς των υπουργείων και είναι να απορεί κανείς πως τα φέρνουν βόλτα.

Μετά τις νέες μειώσεις, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη βουλή από τα υπουργεία, οι αποδοχές τους έχουν μειωθεί δραματικά, πέφτοντας κάτω από τα 5.000 ευρώ το μήνα.

Ενδεικτικά, οι αποδοχές του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών -που το 2010, μετά τις μειώσεις, είχαν διαμορφωθεί στα 5.981 ευρώ- από 1.1.2013 διαμορφώθηκαν στα 4.750 ευρώ. Για τέτοια ένδεια μιλάμε.

Σήμερα οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών είναι η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου (γγ υπουργείου Οικονομικών η οποία ασκεί παράλληλα και καθήκοντα του γγ Δημοσιονομικής Πολιτικής), ο Χάρης Θεοχάρης (γγ Δημοσίων Εσόδων), ο Χαράλαμπος Τσαβδαρής (γγ Πληροφοριακών Συστημάτων), ο Αβραάμ Γούναρης (γγ Δημόσιας Περιουσίας).

Ομοίως και οι αποδοχές των ειδικών γραμματέων των υπουργείων μειώθηκαν, με συνέπεια να έχουν διαμορφωθεί στα 4.050 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει τέτοιο, τον Στυλιανό Στασινόπουλο, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπηρετούν, επίσης, 7 ειδικοί σύμβουλοι, 5 ειδικοί συνεργάτες και 11 αποσπασμένοι υπάλληλοι, με το κόστος μισθοδοσίας τους να ανέρχεται στα 51.918 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές). Τζάμπα δουλεύουν οι άνθρωποι δηλαδή…

Στο υπουργείο Εξωτερικών οι αποδοχές των γενικών γραμματέων διαμορφώνονται εξής: ο βασικός μισθός ανέρχεται σε 3.450 ευρώ, το επίδομα θέσης ευθύνης σε 1.000 ευρώ και τα έξοδα παράστασης (μεικτά) σε 300 ευρώ.

Τα στοιχεία είχε ζητήσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα, η οποία είχε απευθύνει, επίσης, ξεχωριστή ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποδοχές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΑΙΠΕΔ.

Για τα δύο τελευταία, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επαναλαμβάνει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) δεν ανήκει στο Δημόσιο ούτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο διαθέτει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί αμιγώς κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, βάσει του ιδρυτικού του νόμου.

Ως προς το ζήτημα των αμοιβών, ο κ. Στουρνάρας σπεύδει να επισημάνει ότι «δεδομένων των αυξημένων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ΤΧΣ στο πλαίσιο αναδιάταξης του τραπεζικού τομέα και διασφάλισης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, γνώμονα για τον τρόπο καθορισμού των αμοιβών των οργάνων διοίκησής του αποτελεί η ανάγκη προσέλκυσης και διατήρησης στις θέσεις αυτές προσωπικοτήτων με εκείνα τα χαρακτηριστικά εξειδίκευσης, εμπειρίας και προσανατολισμού, ώστε ο ρόλος του Ταμείου να υπηρετείται αποτελεσματικά και απρόσκοπτα».

Πηγή : pontiki.gr