Προς το να μην προσμετρώνται οι απουσίες των μαθητών Λυκείων και Γυμνασίων, που δεν θα επιστρέψουν στις τάξεις από το φόβο του κορωνοϊού, παρά τη σταδιακή επανέναρξη μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προσανατολίζεται η κυβέρνηση όπως είχε γράψει το Newsbeast, ενώ είναι πολύ πιθανό τα δημοτικά σχολεία να μην ανοίξουν τελικά την 1η Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει χθες το βασικό χρονοδιάγραμμα: Στις 11 Μαΐου ξεκινούν ξανά μαθήματα στη Γ Λυκείου και μια εβδομάδα μετά, στις 18 Μαΐου, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο.
Τα σχολεία, όμως, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.
Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά και ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο εάν η πορεία της επιδημίας είναι καθοδική.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, επικρατεί προβληματισμός στην κυβέρνηση για το εάν πρέπει να ανοίξουν ακόμη και σε αυτή την περίπτωση τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, αφού θα απομένουν λίγες ημέρες μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς και μία παράταση της θα είχε ως αποτέλεσμα μικρά παιδιά να κάνουν μάθημα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Επιπλέον υπάρχουν αντιδράσεις από γονείς μαθητών όλων των βαθμίδων.
Και μία πρακτική λεπτομέρεια: Τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου θα διεξάγονται οι πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά με μέτρα προστασίας όπως τήρηση αποστάσεων και μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τάξη.
Εάν όμως ανά τάξη δίνουν εξετάσεις μέχρι 10 μαθητές αντί μέχρι 20, απαιτείται ο διπλάσιος αριθμός αιθουσών και άρα είναι δύσκολο να ανοίξουν και τα δημοτικά.
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως θα ανακοινώσει από το Υπουργείο Υγείας, σήμερα στις 6 μμ, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, τα εξειδικευμένα μέτρα που αφορούν στη σταδιακή επαναλειτουργία δομών της εκπαίδευσης.