Οι υποθέσεις του ΠΑΟΚ κατά το παρελθόν στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο
Δεν ήταν και λίγες οι φορές, που ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε το δίκιο του στο δικαστήριο της Λωζάνης. Μία από αυτές ήταν και με τον Σικαμπάλα, ο οποίος… ταλαιπώρησε το Δικέφαλο, τόσο κατά τον ερχομό του στην Τούμπα, όσο, πολύ περισσότερο, κατά την οριστική αποχώρηση του.
Το τέλος στη σχέση του ΠΑΟΚ με τον Σικαμπάλα άρχισε να γράφεται στις αρχές Μαΐου του 2006, όταν η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ επέβαλε στον παίκτη τετράμηνη διακοπή συμβολαίου, εξαιτίας της παρατεταμένης απουσίας από τη Θεσσαλονίκη. Παρά τις σχετικές εκκλήσεις, ο Αφρικανός αρνιόνταν να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη, υπογράφοντας μάλιστα στις 19 Οκτωβρίου 2006 συμβόλαιο με τη Ζάμαλεκ, ομάδα από την οποία τον είχε αποκτήσει ο ΠΑΟΚ τον Ιανουάριο του 2005. Οι εμπλεκόμενες πλευρές απέτυχαν να φθάσουν σε κάποιου είδους συμβιβασμό, μέχρι που την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2007 η ΦΙΦΑ επιδίκασε στον ΠΑΟΚ το ποσό των 990 χιλιάδων ευρώ. Η αιγυπτιακή ομάδα κατέφυγε στο CAS, το οποίο δεν άλλαξε την απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ανακοινώνοντας έξι μήνες αργότερα την ετυμηγορία του.
Το κεφάλαιο του Σικαμπάλα για τον ΠΑΟΚ έκλεισε οριστικά στις 2 Δεκεμβρίου 2008, όταν η Ζάμαλεκ εξόφλησε το χρέος της προς το Δικέφαλο για την υπόθεση του Αιγύπτιου συνολικού ύψους 990 χιλιάδων ευρώ.
ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΕΦΑ
Τη σεζόν 2005-06 ο ΠΑΟΚ, έστω και ως 6ος στην τελική βαθμολογία, είχε εξασφαλίσει την έξοδο του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο, έμεινε τελικά εκτός Ευρώπης εξαιτίας χρεών. Εκείνες τις ημέρες καλλιεργήθηκε κι ο μύθος, σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ άνοιξαν ημέρα Κυριακή υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να κάνουν τη… δουλειά τους. Η αλήθεια είναι ότι εκείνη τη μέρα κατέθεσαν τις συμβάσεις με τη NOVA για τη σεζόν που θ’ ακολουθούσε, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ισόποση εγγυητική επιστολή και να την καταθέσουν στην ΕΠΟ. Ωστόσο, η σχετική προθεσμία είχε εκπνεύσει δύο ημέρες νωρίτερα και έτσι η προσπάθεια των ανθρώπων του Δικεφάλου είχε πέσει στο κενό. Την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2006 έφθασαν στην Τούμπα τα μαύρα μαντάτα από την έδρα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, που έθετε τον ΠΑΟΚ εκτός κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Στο Δικέφαλο αποφάσισαν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί, προσφεύγοντας στο CAS. Ωστόσο, με την απόφαση της 13ης Ιουλίου 2006 το δικαστήριο της Λωζάνης δικαίωνε την ευρωπαϊκή ομοσπονδία στη δικαστική μάχη με τον ΠΑΟΚ, που έμεινε οριστικά εκτός κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (τον αντικατέστησε ο Ατρόμητος).
ΑΝΤΙ ΜΑΚΑΜΠΙ, ΣΑΛΚΕ
Στις 9 Αυγούστου 2013 ο ΠΑΟΚ μάθαινε τη Μακάμπι Τελ Αβίβ ως την αντίπαλο του για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Είχε προηγηθεί ο αποκλεισμός της ομάδας του Στέφενς από τη Μέταλιστ (0-2, 1-1) στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι που η ΟΥΕΦΑ έκανε γνωστή -την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου- την αποβολή της Μέταλιστ για το στημένο παιχνίδι του 2008 με την Καρπάτι και την αντικατάσταση της ουκρανικής ομάδας με τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Σάλκε. Δύο ημέρες αργότερα οριστικοποιήθηκε η παρουσία του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, αφού το CAS απέρριψε το αίτημα της Μέταλιστ να “παγώσει” την απόφαση της ΟΥΕΦΑ.
ΟΤΑΝ ΔΗΛΩΣΕ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ
Στο δεύτερο ημιτελικό κυπέλλου με τον Ολυμπιακό της σεζόν 2013-14, ο Δικέφαλος τιμωρήθηκε με μείον τρεις βαθμούς για την αναφερόμενη στο φύλλο αγώνα επίθεση σε βάρος των Βαλντέζ και Μανιάτη. Το απίστευτο της απόφασης ήταν ότι η αφαίρεση των βαθμών έγινε από τον πίνακα των πλέι οφ κι όχι από τη βαθμολογία της κανονικής περιόδου (η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ διατήρησε την πρωτόδικη ποινή). H ΠΑΕ ΠΑΟΚ προσέφυγε στο CAS για να βρει το δίκιο της στη δικαστική διαμάχη με την ομοσπονδία, ωστόσο το CAS λειτούργησε ως Πόντιος Πιλάτος, δηλώνοντας την αναρμοδιότητα του στη συγκεκριμένη περίπτωση (απέφυγε να καλύψει το τότε κενό της νομοθεσίας της ΕΠΟ και να αποτελέσει το τριτοβάθμιο όργανο).
Η ΠΟΛΥΜΗΝΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ
Αντίδικος με τη ΦΙΦΑ για το θέμα του Οκκά
Το καλοκαίρι του 2003 ο Γιαννάκης Οκκάς αποχωρούσε με προσφυγή από τον ΠΑΟΚ, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΚ. Στον ΠΑΟΚ κυνήγησαν δικαστικά το θέμα, θεωρώντας ότι ο Κύπριος επιθετικός δεν είχε μείνει ελεύθερος για να υπογράψει στην Ενωση κι ότι κακώς η αθηναϊκή ομάδα είχε ανακοινώσει τη μεταγραφή του. Ακόμη κι όταν το Δεκέμβριο του 2003 η ΦΙΦΑ κατακύρωσε τον Οκκά οριστικά στην ΑΕΚ, ο Δημοσθένης Στάμος (τότε δικηγόρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) κατέφυγε στο CAS. Και στις 8 Ιανουαρίου 2004 το CAS κάλεσε την παγκόσμια ομοσπονδία να αιτιολογήσει την απόφαση της στην περίπτωση του Οκκά. Στον ΠΑΟΚ ήλπιζαν ότι θα εξασφάλιζαν χρηματική αποζημίωση για τη μετακίνηση του Κύπριου στην ΑΕΚ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.
Πηγή : FORZA