Κατέρριψε τουρκικό αεροσκάφος ο στρατός του Χαφτάρ!

Την είδηση ότι κατέρριψε ένα τουρκικό αεροσκάφος δυτικά της Τρίπολη ανακοίνωσε το Στρατιωτικό Τμήμα Πληροφοριών της οργάνωσης LNA, που έχει ως επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Η κατάρριψη σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε το LNA με την ονομασία «Ababil Birds», «η οποία στοχεύει στην απελευθέρωση του τελευταίου εναπομείναντος τμήματος της Λιβύης από τις ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο LNA πραγματοποίησε αρκετές αεροπορικές επιθέσεις με στόχο μια αποθήκη πυρομαχικών της πολιτοφυλακής των φιλο-Τουρκικών δυνάμεων της κυβέρνησης της «Εθνικής Συμφωνίας» μέσα στην αεροπορική βάση Misrata.

Το κέντρο μέσων ενημέρωσης του Al-Karama Operations Room είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν ήταν επιτυχημένες και ακριβείς. Επιπλέον, επιτεύχθηκε η καταστροφή πυρομαχικών και στρατιωτικού υλικού.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, όπως αναφέρει το almasdarnews, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, δήλωσε ότι «οι πλατφόρμες αεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ένα τουρκικό αεροπλάνο που προσπάθησε να ξεκινήσει αεροπορική επιδρομή στη βάση του Al-Watiyah».

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου 2019, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υπογράψει δύο μνημόνια συμφωνίας με τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), Φαγιέζ αλ-Σάρατζ.

Το πρώτο μνημόνιο είχε να κάνει με την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία και το δεύτερο με περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων των δύο χωρών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Σε δήλωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Ταχέρ Σιάλα δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν συμμορφώθηκαν με τους διεθνείς νόμους καθώς έπληξαν τον παραλιακό δρόμο κοντά στις κατοικίες των Τούρκων και Ιταλών πρεσβευτών.

«Αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και υποδηλώνουν περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το Aljazeera αναφέρθηκε στα χτυπήματα του LNA λέγοντας πως τουλάχιστον τρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αμάχου, σκοτώθηκαν μετά από τις επιθέσεις πυραύλων από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Όπως αναφέρει στην είδηση, οι πύραυλοι έπληξαν το λιμάνι της Τρίπολης, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Μίτιγκας και έναν παραλιακό δρόμο, σύμφωνα με δηλώσεις του Μουσταφά αλ Μουτζί, εκπροσώπου της στρατιωτικής εκστρατείας της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της επίθεσης του Χαφτάρ στην Τρίπολη, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Ηφαίστειο της οργής».

Ο Amin al-Hashemi, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), δήλωσε, επίσης, ότι δύο υπάλληλοι ασφαλείας και ένας πολίτης σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις.