Η FORZA καταγράφει τις πιο συχνές ερωτήσεις που θέτουν οι φίλαθλοι για το τι θα ακολουθήσει στην υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης και απαντάει για όσα θα ακολουθήσουν στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο
Ποδοσφαιρική δράση δεν υπάρχει ακόμη, αλλά από… δικαστική άλλο τίποτα! Εδώ και μήνες η φίλαθλη Ελλάδα ασχολείται με την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης που βασίστηκε στην ΕΕΑ που σύστησε ο Αυγενάκης με πρόεδρο τον κουμπάρο του. Ό,τι έγινε όμως στην Ελλάδα έγινε και τώρα πάμε εκεί όπου δεν υπάρχουν δικαστές οι οποίοι θα μείνουν σε ότι εισηγήθηκε η Μαρούπα και ο Αρκούδης…
Η αυτονόητη και αναμενόμενη προσφυγή του ΠΑΟΚ στο CAS για την υπόθεση με τη Ξάνθη γεννάει πολλά θέματα και ερωτήματα για την από εδώ και πέρα διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Η FORZA απαντάει σήμερα στα πιο συχνά ερωτήματα που θέτουν οι φίλαθλοι τις τελευταίες ημέρες και μέσα από το ρεπορτάζ καταγράφει τα πιο πιθανά σενάρια για τις επόμενες εβδομάδες.
ΟΙ 12 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1) Ποιοι και γιατί έχουν προσφύγει μέχρι τώρα στο CAS;
Ο ΠΑΟΚ για την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων που τον τιμώρησε με βάση και την Πρωτόδικη απόφαση του Πρωτοβάθμιου της Λίγκας. Έχει προσφύγει και ο Ολυμπιακός για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στον ΠΑΟΚ και στη Ξάνθη. Μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός δεν έχει ζητήσει να παρέμβει στην προσφυγή του ΠΑΟΚ. Στο CAS βεβαίως δεν έχει προσφύγει η Ξάνθη. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα δαπανηρή υπόθεση που μπορεί να ξεπεράσει τα 60-70 χιλιάδες ευρώ!
2) Τι αναμένεται αυτές τις επόμενες ημέρες μετά τις πρώτες κινήσεις και την κατάθεση προσφυγής από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο CAS;
Αυτές τις ημέρες και για ένα δεκαήμερο ακόμη η μία πλευρά ενημερώνεται από το CAS για τις κινήσεις της άλλης και ταυτόχρονα απαντά. Θυμίζουμε ότι αντίδικος απέναντι στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό είναι η ΕΠΟ. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα οριστούν και οι διαιτητές. Αν αυτοί είναι τρεις για κάθε υπόθεση, ο ένας ορίζεται από τον ένα διάδικο, ο άλλος από τον άλλο και ο τρίτος από το CAS.
3) Είναι πιθανό από το CAS το ενδεχόμενο να συνεκδικάσει τις δύο προσφυγές;
Δεν αποκλείεται και όλα θα εξαρτηθούν από αυτή την αρχική διαδικασία και τα υπομνήματα που έχουν κατατεθεί. Πολλά εξαρτώνται και από την επιλογή του Ολυμπιακού, αν δηλαδή ζητήσει να παρέμβει στην προσφυγή του ΠΑΟΚ.
4) Υπάρχει περίπτωση να μην ορίσει το CAS δικάσιμο, να μην γίνει για οποιοδήποτε λόγο ακροαματική διαδικασία;
Και όμως υπάρχει! Αν από την αρχική διαδικασία διαπιστώσει κολλήματα ή εξωφρενικά δικονομικά λάθη και παραλείψεις στην εκδίκαση της Εφέσεων, τότε μπορεί και να μην προχωρήσει την υπόθεση που έχει δικαίωμα να επιστρέψει στην Επιτροπή της ΕΠΟ.
5) Εφόσον οριστεί ακροαματική διαδικασία ή τηλεδιάσκεψη, πότε αυτή αναμένεται;
Είναι ξεκάθαρο ότι σε αυτή την εποχή του κορωνοϊού μπορεί να πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη παρουσία όλων των εμπλεκομένων. Όπως εκτιμάται η διαδικασία αυτή και εφόσον όλα μέχρι τότε κυλήσουν ομαλά, θα γίνει μέσα στον Ιούνιο.
6) Ο Ολυμπιακός έχει τελικά δικαίωμα να ζητήσει παρέμβαση στην προσφυγή του ΠΑΟΚ;
Δικαίωμα έχει και το κέρδισε από την πολύ περίεργη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων που έκανε δεκτή την πρόσθετη παρέμβασή του, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το CAS θα κάνει δεκτή αυτή την προσπάθεια. Ο ΠΑΟΚ θα χρησιμοποιήσει την αναφορά στον Άρειο Πάγο. Από εκεί και πέρα το δικαίωμα του Ολυμπιακού μπορεί να το ασκήσει μέσα σε διάστημα δέκα ημερών από την προσφυγή του ΠΑΟΚ. Αν η κίνηση του Ολυμπιακού για την διαμάχη ΠΑΟΚ-ΕΠΟ γίνει δεκτή ή όχι, το αποφασίζει το CAS.
7) Εφόσον προχωρήσουμε σε εκδίκαση, είναι το πιο πιθανό σενάριο να μπει το διαιτητικό δικαστήριο και στην ουσία της υπόθεσης;
Εφόσον ο ΠΑΟΚ ζήτησε κάτι τέτοιο στην προσφυγή του, ορίζεται από τη δικονομία του CAS ότι ξεκινάει να δικάζει την υπόθεση από την αρχή. Από εκεί και πέρα θα θεωρηθεί μεγάλη έκπληξη αν δεν μπει στην ουσία της υπόθεσης, εκτός κι’ αν όπως προαναφέρθηκε την επιστρέψει εξ’ αρχής στην Εφέσεων. Το CAS δικάζει από την αρχή και μπαίνει στην ουσία γιατί αν έχουν γίνει δικονομικά και ουσιαστικά λάθη πρωτόδικα αυτά θα κληθεί να επανεξετάσει.
8) Ποιο είναι το πιο κομβικό σημείο της υπόθεσης με βάση τον τρόπο που παρεμβαίνει ή δικάζει το CAS;
Το πρώτο και βασικό θέμα που θα εξεταστεί είναι με βάση ποιο δίκαιο δικάστηκε αυτή η υπόθεση και βγήκε η συγκεκριμένη απόφαση. Εκεί επάνω θα παίξει μεγάλο ρόλο τι θα απαντήσει η ΕΠΟ που δεδομένα έχει κενό σε τέτοια ζητήματα πολυιδιοκτησίας. Θυμίζουμε ότι τελικά και η Εφέσεων δίκασε και τιμώρησε με ποινή που προέκυψε μέσα από νομολογία που είναι εκτός ποδοσφαίρου. Από εκεί θα ξεκινήσουν όλα και εκεί ίσως τελειώσουν…
9) Ποια είναι τα κύρια στοιχεία με βάση τα οποία ορίζεται πολυιδιοκτησία από τον Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο;
Το CAS ασχολείται με τις μετοχές, τη διοίκηση και τη διεύθυνση της εμπλεκόμενης ομάδας, αλλά και με τα πιθανά παρένθετα πρόσωπα που επηρεάζουν τη διοίκηση και τη διεύθυνση του club.
10) Πότε αναμένεται η απόφαση με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα;
Θα παίξει ρόλο και η επανέναρξη ή όχι του πρωταθλήματος στην Ελλάδα. Αν αρχίσει το πρωτάθλημα, απόφαση αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και λογικά πριν τη λήξη του. Αν δεν αρχίσει το πρωτάθλημα, τότε όλα είναι ανοικτά.
11) Τι θα περιμένουμε σε περίπτωση δικαίωσης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ;
Το CAS σαφώς και μπορεί να ακυρώσει την απόφαση της Εφέσεων. Η πιθανή δικαίωση του ΠΑΟΚ θα επιφέρει βαθμολογικό και πάνω από όλα ηθικό όφελος. Το πρώτο θα έχει νόημα αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα.
12) Κι αν ο ΠΑΟΚ τιμωρηθεί;
Δεν προκύπτει από πουθενά ότι η όποια ποινή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχει επιβληθεί. Σε κάθε περίπτωση η ποινή θα εξαρτηθεί και από την πρόταση που θα κάνει η ΕΠΟ που είναι και ο αντίδικος.
ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ
Τα κομβικά σημεία της διαδικασίας
Όπως γίνεται αντιληπτό μέσα σε όλη τη διαδικασία υπάρχουν μερικά κομβικά σημεία που θα καθορίσουν και την εξέλιξή της. Το ένα έχει να κάνει με την πιθανή ή όχι συνεκδίκαση των δύο προσφυγών. Του ΠΑΟΚ κατά της ΕΠΟ και του Ολυμπιακού κατά της ΕΠΟ. Από εκεί και πέρα θα έχει μεγάλη αξία αν οριστούν ένας ή τρεις διαιτητές-δικαστές.
Η στάση της ΕΠΟ και στις δύο υποθέσεις θα έχει ιδιαίτερη αξία. Η Ομοσπονδία που θα έχει προφανώς και τον ίδιο διαιτητή στις δύο υποθέσεις, αν βέβαια προχωρήσει αυτή του Ολυμπιακού, γιατί μπορεί να απορριφθεί εξ’ αρχής.
Τελικά το πιο σημαντικό απ’ όλα θα σχετίζεται με την όγδοη ερώτηση και το δίκαιο με βάση το οποίο δικάστηκε η υπόθεση στην Ελλάδα. Το CAS δεν φαίνεται πώς μπορεί να δεχθεί τη διαδικασία που εδώ ακολουθήθηκε και ολοκληρώθηκε με απόφαση που βασίστηκε σε νόμο του κράτους και όχι το ποδοσφαιρικό δίκαιο.
Πηγή : FORZA