Τα προβλήματα των “κιτρίνων” με τις… αμαρτίες της παλιάς ΠΑΕ συνεχίζονται αφού έσκασε και νέο “φιρμάνι”, αυτή τη φορά από τον Νιγηριανό Τζον Ίμπε που είχε κάνει ένα σύντομο και αποτυχημένο πέρασμα από τον Άρη τη σεζόν 2012-13 και δικαιώθηκε για ένα ποσό που ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν ήδη τιμωρηθεί με ποινή απαγόρευσης μεταγραφών για δύο περιόδους, σχετικά με τις υποθέσεις των Σιστόν, Πορτίγια και Ούμπιδες κι έχουν ξεκινήσει ήδη έναν αγώνα για να δικαιωθούν και να αποδείξουν στη FIFA ότι… δεν έχουν σχέση με την παλιά ΠΑΕ. Πλην όμως στη νέα απόφασή της, αυτή τη φορά για τον Νιγηριανό ποδοσφαιριστή, η παγκόσμια ομοσπονδία εξηγεί λεπτομερώς γιατί θεωρεί πως ο Άρης παραμένει την ίδια ακριβώς ομάδα με εκείνη στην οποία είχε αγωνιστεί προ επταετίας ο Ίμπε.
Αρχικά η FIFA αναφέρει αναλυτικά ότι αναγνωρίζει τις κάτωθι οφειλές:
– 7.018 ευρώ συν 5% ετήσιο τόκο από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύος.
– 10.000 ευρώ ευρώ συν 5% τόκο από τις 30 Οκτωβρίου 2013 ως την ημερομηνία έναρξης της ισχύος.
– 10.000 ευρώ συν 5% τόκο από τις 30 Νοεμβρίου 2013 ως την ημερομηνία έναρξης της ισχύος.
– 187.982 ευρώ συν 5% τόκο από τις 16 Δεκεμβρίου 2015 ως την ημερομηνία έναρξης της ισχύος.
Αφού αναγνωρίζει τις συγκεκριμένες οφειλές, τονίζει πως το βασικό ζητούμενο για την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών, την DRC (Dispute Resolution Chamber) είναι να καθοριστεί εάν ο εναγόμενος, δηλαδή ο Άρης, μπορεί να θεωρηθεί ο αθλητικός και εκ του νόμου διάδοχος της παλιάς ΠΑΕ και συνεπώς θα πρέπει να πληρώσει και τα χρέη της.
«Έχοντας αυτό κατά νου, η DRC αναγνωρίζει τη θέση του ο παίκτη, ο οποίος τόνισε πως ο εναγόμενος (σ.σ. ο Άρης) είναι ο αθλητικός και νόμιμος διάδοχος της ΠΑΕ, επισημαίνοντας τις ομοιότητες μεταξύ των δύο συλλόγων. H DRC αναφέρθηκε σε προηγούμενες αποφάσεις των οργάνων λήψης αποφάσεων της FIFA που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα, όπως και του CAS, οι οποίες τηρουμένων των αναλογιών μπορούν να εφαρμοστούν και στην παρούσα υπόθεση. Πράγματι, κι από το CAS επιβεβαιώνεται μία προηγούμενη απόφαση της FIFA που αποδεικνύει ότι ένας σύλλογος είναι μία αθλητική οντότητα που μπορεί να αναγνωριστεί από μόνη της. Δηλαδή που δημιουργείται από έναν συνδυασμό στοιχείων τα οποία αποτελούν την εικόνα του».
Ακολούθως επισημαίνεται πως η DRC αποφάσισε να υιοθετήσει πλήρως το σκεπτικό ενός προηγούμενου οργάνου για την ίδια υπόθεση, την οποία ο Ίμπε κυνηγάει εδώ και χρόνια, του Sole, το οποίο αναφέρει ότι:
«Μία ομάδα ομάδα είναι μία αθλητική οντότητα που αναγνωρίζεται από μόνη της και κατά γενικό κανόνα υπερβαίνει τα νομικά πρόσωπα που τη λειτουργούν. Έτσι οι υποχρεώσεις που προήλθαν από τις οντότητες που ήταν τότε υπεύθυνες, θα πρέπει να γίνουν σεβαστές.
Ακόμη η ταυτότητα ενός συλλόγου αποτελείται από στοιχεία όπως το όνομα, τα χρώματα, οι οπαδοί, η ιστορία, τα αθλητικά επιτεύγματα, τα τρόπαια, το γήπεδο, το ρόστερ των παικτών, οι ιστορικές προσωπικότητες κλπ. που του επιτρέπουν να ξεχωρίζει από άλλους συλλόγους».
Και συνεχίζει το σκεπτικό της απόφασης σημειώνοντας πως: «Ως εκ τούτου τα μέλη της τροπής εστίασαν στα ακόλουθα γεγονότα: και οι δύο ΠΑΕ διαγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα με το όνομα “Aρης FC” ή “Άρης Θεσσαλονίκης”. Τα λογότυπα των δύο είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Και οι δύο ομάδες πραγματοποίησαν τους εντός έδρας αγώνες τους στο ίδιο στάδιο. Και οι δύο ομάδες έχουν την έδρα τους στην ίδια διεύθυνση. Τα χρώματα των συλλόγων είναι τα ίδια. Και οι δύο ομάδες έχουν την ίδια ιστορία. Λόγω όλων των παραπάνω η DRC κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:
Υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί πως η νέα ομάδα του Άρη ήταν ίδια με την προηγούμενη κατ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της, παρά την υποτιθέμενη αλλαγή ιδιοκτησίας, Δ.Σ. κλπ. Επιπλέον χρησιμοποιώντας το ίδιο όνομα (Aρης FC), το λογότυπο, το γήπεδο και την ιστορία, είναι προφανές πως ο νέος σύλλογος είχε την πρόθεση να διατηρήσει την ταυτότητα και την εικόνα της προηγούμενης ΠΑΕ για να θεωρηθεί το ίδιο κλαμπ.
Βάσει των ανωτέρω συμπερασμάτων η DRC αποφάσισε ομόφωνα πως η νέα ομάδα του Άρη είναι ο αθλητικός διάδοχος της παλιάς ΠΑΕ κι επομένως ο υπεύθυνος για να πληρώσει στον ενάγοντα τα ποσά που έχουν καθοριστεί από την απόφαση του CAS στις 4 Οκτωβρίου 2018».
Πηγή:SDNA