O δόκτωρ αθλητικού δικαίου Γρηγόρης Ιωαννίδης, Θεσσαλονικιός στην καταγωγή αλλά επί χρόνια κάτοικος Αγγλίας και με τεράστια εμπειρία σε νομικές υποθέσεις στο CAS μίλησε στον FOCUS FM 103,6.
Ο κ. Ιωαννίδης ξεκαθάρισε πως το Ανώνατο Αθλητικό Δικαστήριο θα βγάλει απόφαση και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να επιστρέψει η υπόθεση της έφεσης του ΠΑΟΚ στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.
Αναλυτικά όσα είπε :
“Για την υπόθεση του ΠΑΟΚ στο CAS: «Υπάρχει και μια 4η εκδοχή από πλευράς το CAS να πει ότι είναι αναρμόδιο το δικαστήριο, αλλά είναι μια περίπτωση που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Οι κανόνες της ΕΠΟ έχουν γίνει δεκτή από ΠΑΟΚ και από τον Ολυμπιακό και το δικαστήριο θα δει το συμβόλαιο μεταξύ των εμπλεκομένων, μόλις το δει θα δικάσει.
Υπάρχει και η έφεση του Ολυμπιακού κατά της απόφασης της ΕΠΟ και θα πρέπει το CAS να αποφασίσει αν έχει έννομο συμφέρον να παρέμβει για μια απόφαση που αφορά μια άλλη ομάδα.
Δεν ήμουν παρών και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αλλά από τα όσα έχω διαβάσει η παρουσία άλλου αντιδίκου δεν σημαίνει ότι έχει δικαίωμα παρέμβασης. Είναι θέμα ερμηνείας αυτό.
Δεν έχω δει τα δικόγραφα των δυο πλευρών, αλλά αυτό που ορίζει η δικονομία του CAS είναι ότι μπορείς να ζητήσεις στο δικαστήριο να μην παραστεί η άλλη πλευρά. Δεν γνωρίζω αν το έχει βάλει ο ΠΑΟΚ μέσα στον φάκελο, αν το έχει βάλει θα εξεταστεί από το δικαστήριο. Συνήθως προτιμάει το δικαστήριο να προτιμάει το πάνελ των τριών δικαστών για να αποφασίσουν αυτοί όλα τα θέματα. Για λόγους ισότητας επιτρέπει ο πρόεδρος στους δικαστές να πάρουν αυτοί τις αποφάσεις επί της ουσίας, αλλά και για την διαδικασία γενικότερα.
Καταθέτει η έφεση η μια πλευρά, η άλλη πλευρά σε αυτή την υπόθεση είναι η ΕΠΟ, εφόσον απαντήσει μέσα σε αυτό το 20ημερο, μετά θα περιμένουν ποιος θα είναι ο 3ος δικαστής στο πάνελ. Εφόσον δεν υπάρχουν άλλες καθυστερήσεις και άλλα θέματα, τότε θα πρέπει να οριστεί η ημερομηνία που θα συμφωνούν όλες οι πλευρές. Αν δεν συμφωνούν όλες οι πλευρές τότε το δικαστήριο των τριών δικαστών θα πάρει απόφαση και θα τρέξει η υπόθεση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, είτε μπορούν και οι τρεις πλευρές, είτε όχι.
Το CAS θα πρέπει να ακούσει όλες τις πλευρές. Η ακροαματική διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσα σε έναν μήνα από την στιγμή που θα έχουν τελειώσει η διαδικασία κατάθεσης όλων των φακέλων. Εξαρτάται φυσικά και από τις διαθέσιμες ημερομηνίες. Έχω δει εφέσεις να γίνονται μετά από έναν μήνα της κατάθεσης των φακέλων. Δεν πιστεύω να πάρει πάνω από μια μέρα η ακροαματική διαδικασία, μετά από αυτή μπορεί να πάρει από 3 έως 8 εβδομάδες για να βγει απόφαση. Μπορεί να βγει και πολύ πιο νωρίς η απόφαση, απλά σας δίνω το περίγραμμα των νόμων.
Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση, γιατί δεν ξέρουμε τα διαδικαστικά θέματα που θα συζητηθούν. Αν υπάρχει θέμα διαδικασίας, το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει ενδελεχώς τα ζητήματα και θα πρέπει να αποφασίσει αν θα χρειαστεί να γίνει και ξεχωριστεί ακροαματική διαδικασία. Αν υπάρχει επιχειρηματολογία για το αν υπάρχει έννομο συμφέρον άλλης ομάδας και αυτό ίσως χρειαστεί ξεχωριστή ακροαματική διαδικασία.
Είναι μια πιθανή ημερομηνία να βγει η απόφαση μέχρι τις 19 Ιουλίου, αλλά δεν υπάρχει κάτι σίγουρο. Δεν υπάρχουν αυτές οι μεγάλες καθυστερήσεις ή οι συνεχόμενες αναβολές όπως στην ελληνική δικαιοσύνη. Είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις το ημερολόγιο που θα ορίσει η Λοζάνη.
Υπάρχει το ενδεχόμενο να γυρίσει η υπόθεση πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, αλλά θα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο το γιατί από τους τρεις δικαστές. Πρώτα θα πρέπει το δικαστήριο να αναφέρει ότι είναι αναρμόδιο να δικάσει την έφεση. Το βλέπω δύσκολο να πει το δικαστήριο ότι δεν έχει δικαιοδοσία. Πιο πιθανό είναι να πει ότι ουσιαστικά ότι δεν τηρήθηκε η νομιμότητα, αλλά είναι το πιο… τραβηγμένο σενάριο να στείλει την υπόθεση πίσω. Όπως ξέρετε στο CAS όλες οι υποθέσεις εξετάζονται de novo, δηλαδή από την αρχή. Η δικονομία αυτή θα σε θεραπεύσει επειδή εξετάζονται όλα από την αρχή, για αυτό ακολουθείται από το Ανώτατο Δικαστήριο των αθλητικών διαφορών.
Αν πει το δικαστήριο της Λοζάνης ότι έχω δικαιοδοσία να δικάσω το ζήτημα, θα εξετάσει τους κανόνες, τα έγγραφα, τον πειθαρχικό κώδικα, μάρτυρες αν υπάρχουν. Είναι έφεση, αλλά ουσιαστικά γίνεται δίκη από την αρχή.
Θα πρέπει να ρωτήσετε την ΕΠΟ τι ρόλο θα παίξει στην υπόθεση. Έχει τηρήσει σιγή ιχθύος, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Αυτό είναι σωστό, γιατί θα πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες. Δεν υπάρχει ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός. Είναι όλοι ίσοι για την ΕΠΟ, έτσι θα πρέπει να είναι”.
Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις, έχουμε ένα κατεστημένο για την νομολογία της ΦΙΦΑ. Δεν κάνει διαχωρισμό η ΦΙΦΑ σε παλαιά και νέα εταιρεία. Αυτές οι αποφάσεις για τον Άρη λένε μέσα από την ΦΙΦΑ χρησιμοποιεί το ίδιο γήπεδο, το ίδιο σήμα και αρκετά ακόμα.
Αυτό έρχεται ενάντια στο δίκαιο των επιχειρήσεων. Όταν δημιουργείται μια νέα εταιρεία, ένα νέο ΑΦΜ που ουσιαστικά είναι ένα νέο πιστοποιητικό γέννησης. Δεν μπορείς να τους βάλεις δυο ανθρώπους και να τους «κολλήσεις» μαζί. Υπάρχει ένα πέπλο, μια κουρτίνα ανάμεσα στην παλιά και την καινούργια ΠΑΕ Άρης. Ο μόνος λόγος για να σηκώσεις αυτό το πέπλο, είναι για να δεις αν υπάρχει κάποιο αδίκημα. Αν δεν υπάρχει κάποιο αδίκημα, δεν υπάρχει λόγος για να το σηκώσεις αυτό το πέπλο.
Φυσικά μετράει η επιχειρηματολογία του Άρη και σε τελική ανάλυση θα υπάρξει μια σύγκρουση. Η ΦΙΦΑ λέει δεν ξεχωρίζω τις ομάδες και αφού συμμετέχεις στο πρωτάθλημα συμφωνείς με τους κανόνες μου. Ο Άρης όμως από την πλευρά του θα πει ότι δεν μπορώ να αγνοήσω το ελληνικό δίκαιο, γιατί έχει διαφορά από αυτό της ΦΙΦΑ.
Αν δεν το επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία και το τραπεζικό σύστημα δεν γίνεται να μεταφερθούν χρήματα από ένα ενεργό ΑΦΜ σε ένα μη ενεργό.
Δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο συγκεκριμένο. Η δική μου επιθυμία είναι γιατί έχω ασχοληθεί με πολλές ομάδες και αθλητές εδώ στην Λοζάνη. Πρέπει να υπάρξει καθαρότητα και δικαιοσύνη στην Ελλάδα, για να μην χρειάζεται να πηγαίνουν στο CAS. Έχει βγάλει κακό όνομα η Ελλάδα, για να το πω και πιο λαϊκά.