Το… ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, το χρονοδιάγραμμα και ο μεγάλος στόχος
Πάλι… ωραία λόγια ακούστηκαν για το νέο γήπεδο, που θέλει να χτίσει ο ΠΑΟΚ, με την ευκαιρία της προ ημερών παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Αλλά, ποια είναι η πραγματικότητα; Υπάρχει όντως διάθεση και κινητικότητα από πλευράς κυβέρνησης για να «τρέξει» το έργο;
Κυβερνητικοί παράγοντες προσπαθούσαν να πείσουν ότι το έργο κατασκευής της νέας Τούμπας συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων, που είχε ο Πρωθυπουργός με φορείς της πόλης κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του στη Θεσσαλονίκη. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ότι κι ο ίδιος ο Μητσοτάκης επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για το όλο σχέδιο και την εξέλιξη του χρονοδιαγράμματος. Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, μετράνε οι πράξεις, κι όχι τα λόγια και οι εντυπώσεις.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κοντεύει να κλείσει ένα χρόνο στην εξουσία και η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, οι εξελίξεις γύρω από τη Νέα Τούμπα δεν «έτρεξαν» στο ρυθμό που θα μπορούσε-και έπρεπε-να είχε συμβεί.
«Το Προεδρικό διάταγμα ενδέχεται να είναι έτοιμο την άνοιξη του 2020» δήλωνε το περασμένο φθινόπωρο ο Στράτος Σιμόπουλος, βουλευτής Θεσσαλονίκης του κυβερνώντος κόμματος. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος δεν αναμένεται πριν τις αρχές του 2021. Ο ίδιος βουλευτής δήλωνε εκείνη την εποχή, με την ευκαιρία της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιβάν Σαββίδη ότι «βρέθηκε λύση με το Καυτανζόγλειο και θα προχωρήσει το θέμα για να πάει ο ΠΑΟΚ εκεί, μέχρι να γίνει το νέο γήπεδο». Και σ΄ αυτό το ζήτημα, όμως, η λύση ακόμη αναζητείται….
Ο φάκελος με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της νέας Τούμπας βρίσκεται πλέον στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αθήνα, ωστόσο πριν έναν μήνα είχε «κολλήσει» αδικαιολόγητα στη Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος.
Στον ΠΑΟΚ ελπίζουν ότι τουλάχιστον από εδώ και πέρα οι όλες διαδικασίες θα «τρέξουν» πιο γρήγορα και ότι η κυβέρνηση θα αποδειχθεί συνεπέστερη. Πέρι τα μέσα Ιουνίου αναμένεται η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Στη συνέχεια, ο φάκελος θα σταλεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Πότε μπορεί να συμβεί αυτό; Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ υπολογίζουν να το έχουν στα χέρια τους στις αρχές της επόμενης χρονιάς, Ιανουάριο με Φεβρουάριο του 2021. Θα υπάρξει και συνέχεια, αφού για την έκδοση της οικοδομικής άδειας θ’ απαιτηθεί ένα επιπλέον διάστημα τεσσάρων-πέντε μηνών. Με άλλα λόγια, ο μεγάλος στόχος είναι τον Ιούνιο του 2021 να μπορέσουν στον ΠΑΟΚ να κηρύξουν την έναρξη εργασιών κατασκευής του νέου γηπέδου.
Το διάστημα των δώδεκα μηνών, που απομένει μέχρι τότε, μπορεί να φαντάζει μεγάλο, ωστόσο στον ΠΑΟΚ δεν εφησυχάζουν. Και είναι υποχρεωμένοι να πιέζουν εκεί όπου θα παρατηρούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των κρατικών υπηρεσιών. Ο κίνδυνος τέτοια εποχή μετά από ένα χρόνο να μην έχει εκδοθεί ακόμη οικοδομική άδεια δεν είναι αμελητέος, ειδικά αν η κυβέρνηση δεν αποδείξει στην πράξη ότι πράγματι ενδιαφέρεται για να προχωρήσει το μεγάλο, από κάθε άποψη, έργο κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.
Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι. Γιατί, από τη στιγμή που εκδοθεί η οικοδομική άδεια, αναλαμβάνει στη συνέχεια ο Ιβάν Σαββίδης. Και η παρουσία του προέδρου της ΠΑΕ, που έχει μεγάλα όνειρα για το νέο γήπεδο, εγγυάται ότι μέσα σε 20-24 μήνες μπορεί να παραδοθεί ένα τέτοιο έργο.
ΒΗΜΑ ΣΗΜΕΙΩΤΟΝ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΥΤΑΝΖΟΓΛΕΙΟ
Για να φύγει ο ΠΑΟΚ από την Τούμπα, θα πρέπει προηγουμένως να βρει το γήπεδο, που θ’ αποτελεί την έδρα του για δύο σεζόν. Η λύση είναι το Καυτανζόγλειο, αλλά ακόμη εκκρεμεί η συμφωνία για τους όρους χρήσης του σταδίου. Η νέα διοίκηση του Καυτανζογλείου έχει αναλάβει από τα τέλη του 2019, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει συνάντηση με τους ανθρώπους του Δικεφάλου. Οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης του σταδίου (θα διαρκέσουν περίπου οχτώ μήνες) θ’ αφαιρούνται από τα ενοίκια για τη χρήση του γηπέδου, το ύψος των οποίων μένει να καθοριστεί.
Είναι φανερό ότι αν δεν προχωρήσει η υπόθεση μέχρι το τέλος του χρόνου, δύσκολα θα μπορέσει ο ΠΑΟΚ να μπει στο Καυτανζόγλειο τον Αύγουστο του 2021!
Πηγή : FORZA