Για ΜΜΕ που πετάνε “λάσπη”, αλλά και εκβιαστικά μέτωπα εναντίον του έκανε λόγο ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, που επανέλαβε τις θέσεις του για τις εκλογές στις ομοσπονδίες, αλλά και το Μητρώρο των σωματείων.
Αναλυτικά η συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 :
Για τυχόν στοχοποίηση από μιντιακές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα:
«Καταρχάς δεν είναι μόνο το τελευταίο διάστημα. Το πρόβλημα του ποδοσφαίρου και της τοξικότητας που υπάρχει σε κορυφαίο επίπεδο είναι διαχρονικό, απλώς από περίοδο σε περίοδο άλλαζε η συμπεριφορά απέναντι στον Υπουργό, στον εκάστοτε Υπουργό της κάθε κυβέρνησης, ανάλογα την υπακοή που έδειχνε στις δυνάμεις αυτές. Τόσο απλά, τόσο καθαρά. Γι’ αυτό χρειάστηκε να συστηθούμε ξανά, όπως είπα από το βήμα της Βουλής, πριν από περίπου μια βδομάδα, απευθυνόμενος σε όλους τους παράγοντες και κυρίως σε εκείνους που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να αποκτήσουν ισχύ και κοινωνική παρέμβαση και να εξυπηρετήσουν και τις υπόλοιπες επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, με έναν αριθμό μέσων ενημέρωσης στη διάθεσή τους. Χρειάστηκε να ξανασυστηθούμε και να τους θυμίσω ότι η κυβέρνηση είναι πλέον η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό και όχι τον Αλέξη Τσίπρα και Υφυπουργός Αθλητισμού είναι ο υποφαινόμενος και όχι ο Γιώργος Βασιλειάδης ή ο Σταύρος Κοντονής. Τόσο απλά, τόσο καθαρά και νομίζω ότι αυτοί που πρέπει να καταλάβουν, κατάλαβαν, εξ’ ου και δεν υπήρξε το παραμικρό σχόλιο.
Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι τα πράγματα αλλάζουν, το αντιλαμβάνομαι και εγώ και οι συνεργάτες μου ότι έχουμε μέτωπα πολύ σκληρά, πολύ απαιτητικά, εκβιαστικά, με ένα σύνολο Μέσων Ενημέρωσης που σφυροκοπάει καθημερινά λάσπη, που με ανασχηματίζει κάθε μέρα, κάθε ώρα, που λοιδορεί με περισσή ευκολία, υποτιμά και προσβάλλει! Και φυσικά χωρίς να αναδεικνύει το πραγματικό έργο που γίνεται σε επίπεδο κυβέρνησης για τον αθλητισμό ή χωρίς να ενδιαφέρεται πραγματικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο ή για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Και από τη δική μου πλευρά το έχω ξεκαθαρίσει. Όσο είμαι, είμαι Υφυπουργός αθλητισμού και όχι ποδοσφαίρου».
Για όσα γίνονται στον αθλητισμό και έχουν προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις:
«Τι να κάνουμε, ενοχλούν. Όταν μοιράσαμε για πρώτη φορά με απόλυτη διαφάνεια την κρατική χρηματοδότηση με όρους και με μετρήσιμα στοιχεία και για τις 48 αθλητικές ομοσπονδίες, που ήταν πάγιο αίτημα, όλοι το επικαλούνταν, αλλά κανείς δεν το εφάρμοζε. Εμείς το εφαρμόσαμε.
Όταν είπαμε ότι θα φτιάξουμε ένα Μητρώο για να γνωρίζουμε άπαντες ποια ενεργά και νόμιμα αθλητικά σωματεία έχουμε στην Ελλάδα, τα οποία θα είναι και εκλέκτορες αύριο μεθαύριο στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών, μας έλεγαν πως τα είπαν κι άλλοι. Εμείς το στήσαμε και δουλεύει και εξελίσσεται.
Κι εκεί που ακούγαμε ότι στην Ελλάδα έχουμε πάνω από 10.000 ερασιτεχνικά σωματεία, στο ποδόσφαιρο έχουμε 4.500-5.000 σωματεία, όλα αυτά κατέρρευσαν διότι στο Μητρώο το οποίο λειτουργεί και σε λίγο καιρό θα είναι προσβάσιμο σε όλους, χωρίς καμία διάκριση, έχουν εγγραφεί 5.000. Το νοικοκύρεμα και η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα ενοχλεί κάποιους και το καταλαβαίνω, αλλά δεν με ενδιαφέρουν οι λίγοι, με ενδιαφέρουν οι πολλοί».
Για το αν ενοχλεί ότι δεν δόθηκαν τα 12 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης για τα σωματεία στις Ομοσπονδίες για να τα μοιράσουν εκείνες, αλλά θα δοθούν απευθείας από την Πολιτεία:
«Ακριβώς. Εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα ενισχύσουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό διότι πράγματι υπέστη μία μεγάλη ζημία από την πανδημία. Να ανοίξω μία παρένθεση, ότι η αθλητική οικογένεια είχε ενταχθεί από το πρώτο κύμα στα μέτρα στήριξης, οι εργαζόμενοι, οι απασχολούμενοι στις αθλητικές δραστηριότητες. Ακολούθησε λοιπόν μια ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό ότι θα στηριχθεί και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και τον ευχαριστώ θερμότατα γι’ αυτό και το επόμενο βήμα ήταν να γνωρίζουμε πού θα κατανείμουμε τα χρήματα, εν προκειμένω τα 12 εκατομμύρια που έχουμε εξασφαλίσει και έχουμε ανακοινώσει με τον Υπουργό τον κ. Σταϊκούρα. Δεν είχαμε όμως στη διάθεσή μας, όχι μόνο εμείς αλλά και οι προηγούμενοι Υφυπουργοί αθλητισμού τον ακριβή αριθμό των ενεργών και νόμιμων, ερασιτεχνικών σωματείων.
Οι περισσότερες ομοσπονδίες, αν και τόνιζαν ότι πρέπει να στηριχθεί ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, όταν στις αρχές Απρίλη τους πήγε υπηρεσιακό έγγραφο που τους ζητούσε να μας δώσουν τον αριθμό των ερασιτεχνικών σωματείων που είναι ενεργά για να μπορεί να γίνει η σχετική διασταύρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΓΓΑ και να προχωρήσουμε στην προετοιμασία σωστής και έγκαιρης κατανομής της οικονομικής βοήθειας για τα ερασιτεχνικά σωματεία, οι περισσότερες μας σνόμπαραν! ΣΕΓΑΣ, ΕΠΟ, ΕΟΚ, ΚΟΕ, Ιστιοπλοΐα κ.ά. Μάλιστα, ο κ. Σεβαστής από πλευράς ΣΕΓΑΣ, είπε το εξής αμίμητο: ότι δεν μπορούν να τα δώσουν, διότι αποτελούν προσωπικά δεδομένα! Τέτοια αντίληψη έχουν για τον ελληνικό αθλητισμό και την αποστολή την οποία έχουν αναλάβει χρόνια τώρα και υπηρετούν από θέση ευθύνης.
Γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε την πλατφόρμα αυτή, να προεγγράφονται τα αθλητικά σωματεία απ’ όλες τις ομοσπονδίες, που δεν ξεπερνούν τις 5.000 σήμερα. Και τα 12 εκατομμύρια θα κατανεμηθούν με κριτήρια στα ενεργά και νόμιμα, όχι όπου κρίνει με όποιον τρόπο κρίνει η κάθε διοίκηση αλλά απευθείας από την Πολιτεία. Και είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, από το 2008, που η Πολιτεία θα ενισχύσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Ο κάθε αθλητής, ο κάθε γονέας, ο κάθε χορηγός, ο κάθε δήμος θα ξέρει ότι αυτά είναι τα ενεργά νόμιμα αθλητικά σωματεία, αυτά θα ενισχυθούν οικονομικά από τα προβλήματα της καραντίνας. Βεβαίως όσα άλλα επιθυμούν πέρα από τα περίπου 5.000 να προχωρήσουν στη νομιμοποίηση, να το κάνουν άμεσα. Πρέπει να υπάρξει ένα νοικοκύρεμα και μια διαφάνεια στο αθλητικό οικοδόμημα της χώρας μας.
Και κάτι ακόμη: Με το νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση σήμερα-αύριο και το οποίο περιγράφει τη νέα διαδικασία αρχαιρεσιών για την εκλογή νέων διοικήσεων στις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας, δίνουμε τη δυνατότητα στα ενεργά και νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία να είναι εκλέκτορες. Δίνουμε εξουσία στα πραγματικά και ενεργά σωματεία και όχι σε όποια βλέπαμε ξαφνικά σε μια ωραία λίστα, χωρίς κανείς να μπορεί να διασταυρώσει αν είναι (υπαρκτά) αληθινά ή ήταν κάποτε και τώρα δεν είναι. Όλα αυτά θα ανήκουν στο παρελθόν.
Αυτού του τύπου η μεταρρύθμιση στον αθλητισμό ξέρουμε ότι ενοχλεί αρκετούς, αλλά όμως ικανοποιεί πολύ περισσότερους. Εμείς λοιπόν καθαρά και συνειδητά και το λέω με το χέρι στην καρδιά, δουλεύουμε για τους πολλούς, για την αθλητική οικογένεια που δεν έχει τη δύναμη να βάλει ένα Μέσο, μια εφημερίδα να σφυροκοπά, αλλά που όμως χαίρεται, χαμογελά, νιώθει μια ανακούφιση, γράφει στα social media και εκφράζεται στον κύκλο της με ικανοποίηση, όταν βλέπει να δίνεται χώρος και να σιγά σιγά καθαρό οξυγόνο στις διοικήσεις και στον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα.
Στο αθλητικό οικοδόμημα είναι πρόεδροι και διοικήσεις που κρατούν τις καρέκλες αυτές 10, 20, 30, 40 και παραπάνω χρόνια. Δεν λέω να διώξουμε κάποιον, διότι το σύστημα θα είναι δημοκρατικό, θα είναι διάφανο, αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα με τα όρια των θητειών, με το ηλικιακό όριο, με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, με την ενεργό συμμετοχή των νόμιμων ερασιτεχνικών σωματείων, να υπάρξει διοικητική ανανέωση σε όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας μας. Το Μητρώο είναι ανοιχτό και δεν πρόκειται να κλείσει. Και το επόμενο βήμα που θα κάνουμε θα είναι το Μητρώο προπονητών, αφού ψηφιστεί ο νόμος και προχωρήσουμε στην προετοιμασία διεξαγωγής των εκλογών για τις νέες διοικήσεις και στις 48 αθλητικές ομοσπονδίες, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη, εκείνο το διάστημα, όποτε εκείνες αποφασίσουν να διεξάγουν τις εκλογές τους. Αλλά με το πλαίσιο το οποίο θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και την εναρμόνιση των καταστατικών τους που θα ακολουθήσει.
Μια επόμενη δέσμευση είναι να φτιάξουμε το Μητρώο προπονητών και το Μητρώο αθλητών. Θα υπάρξει ένα νοικοκύρεμα, σε συνδυασμό με την πλατφόρμα «Πέλοπας» για την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας. Δεν ξέρουμε στην Ελλάδα πόσες αθλητικές εγκαταστάσεις έχουμε. Τόσα χρόνια καλούμαστε να δίνουμε λεφτά για αθλητικές υποδομές για να τις εκσυγχρονίσουμε, αλλά χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς έχουμε. Όμως αυτή την ώρα μετά από πολλή δουλειά και ειδικά την περίοδο της καραντίνας, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και τον Δημήτρη Παπαστεργίου, τον πρόεδρο της, φτιάξαμε και ήδη έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα με την επωνυμία «Πέλοπας» για την καταγραφή όλων των εγκαταστάσεων.
Εμείς ως ΓΓΑ έχουμε ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των εγκαταστάσεων μας, πλέον οι δήμοι προχωρούν στην καταγραφή (τα στοιχεία παλαιότητας, αδειών, αθλημάτων που εξυπηρετούν, στοιχεία που θα συμπληρώσουν στη συνέχεια και οι περιφέρειες). Έτσι ώστε όταν μιλάμε για εγκαταστάσεις, για χρηματοδότηση ή σχεδιασμό και ανάπτυξη για την όποια κατανομή και του τελευταίου ευρώ, να ξέρουμε πού θα πάει και αν πραγματικά θα καλύψει ανάγκη υπαρκτή, ή θα κάνουμε προχειρότητες και θα μοιράζουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το πώς κόβουμε απέναντί μας τον τάδε Δήμαρχο ή τον δείνα Περιφερειάρχη και το κάθε παράγοντα. Είναι λάθος αυτό».