Ο Νίκος Λαγαρίας ήταν από τους ανθρώπους που παρακολούθησε όλη την διαδικασία κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας στο CAS και μίλησε στον FOCUS FM 103,6 για τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ και Ξάνθης.
Ο. κ. Λαγαρίας ήταν ένας από τους expert witness από την πλευρά του ΠΑΟΚ στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο εξέφρασε την αυστηρότητα των τριών «διαιτητών».
Αναλυτικά όσα είπε ο έγκριτος νομικός στον FOCUS FM 103,6 :
«Χθες το βράδυ με πήρε τηλέφωνο ο Αχιλλέας ο Μαυρομάτης μετά την 11ώρη διαδικασία και να με ευχαριστήσει και εγώ τον ευχαρίστησα, μεγάλη μου τιμή να εκπροσωπήσει τον ΠΑΟΚ και τον ρώτησα αν είναι καλά μετά από 11 ώρες διαδικασίας και του είπα ότι ήταν σαν την δίκη… Κοσκωτά!
Ο πρόεδρος είναι ο Ολλανδός, ο άλλος Ιταλός και ο τρίτος καθηγητής σε πανεπιστήμιο στην Ζυρίχη. Θα μπορούσε να γινει σε δυο μέρες αλλά για πρακτικούς λόγους έγινε σε μια. Υπάρχουν δίκες που κρατάνε δυο χρόνια, αλλά στο CAS οι διαδικασίες όλες είναι πολύ σημαντικές. Τα θέματα τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και ειδικά για εμάς που ήμασταν οι experts πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλες τις ερωτήσεις της έδρας. Η έδρα δεν ρωτάει με σειρά, αλλά πρέπει να αντικρούσεις τον expert που έχει προτείνει ο Ολυμπιακός κατά την διάρκεια της διαδικασίας. Πρέπει να ακουστούν και να αναδειχθούν οι απόψεις και ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του δεν έχει πολύπλοκα επιχειρήματα.
Από αυτή την τριβή μεταξύ των experts και τις διαφωνίες και τις συμφωνίες, το πάνελ θέλει να καταλήξει με σαφήνεια σε κάποια συμπεράσματα. Μέσα από αυτή την όλη διαδικασία βγάζει τα συμπεράσματα του το δικαστήριο, έτσι γίνεται σε κάθε δίκη στο CAS.
Ποτέ μέχρι τώρα δεν έγινε κανονική δίκη στην συγκεκριμένη υπόθεση, μόνο στο CAS έγινε κανονικά. Πάντως έγινε μια πάρα πολύ σωστή διαδικασία στο CAS, ολόσωστη και δεν υστερεί από δίκες σε ανώτατα δικαστήρια ακόμα και εκτός αθλητικού δικαίου. Οι τρεις που επιλέχθηκαν να δικάσουν είναι πολύ έμπειροι και ο κ. Πιλάβιος είχε πει πρόσφατα πως πρόκειται για νομικούς από το πάνω ράφι και έχει απόλυτο δίκιο.
Ο κ. Ναν ήταν πρόεδρος στην υπόθεση Μπλάτερ, στην υπόθεση Σκεντερμπέου με τα στημένα και στην υπόθεση με Φενέρμπαχτσε και Μπεσίκτας. Ο κ. Φουμαγκάλι όποια απόφαση και αν δείτε στο CAS έχει το όνομα του μέσα, είναι πολύ έμπειρος και έμπιστος. Και ο νομικός που επέλεξε ο ΠΑΟΚ είναι εξίσου έμπειρος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Μια εξαιρετική τριάδα που πιστεύω θα βγάλει και μια καταπληκτική απόφαση.
Για να φτάσει να κρίνει αυτά τα πράγματα στο CAS θα πρέπει να προσπεράσει άλλα ζητήματα, είναι μια υπόθεση που φτάνει σε πολύ μεγάλο βάθος. Δεν σας κρύβω ότι όλοι συμφωνούμε ότι αυτή η υπόθεση μπαίνει σε τέτοια βάθη που εν πολλοίς που άπαντες συμφωνούμε ότι πρόκειται για δυσεπίλυτα θέματα. Εμένα μου προκαλούν φοβερό επιστημονικό ενδιαφέρον το πώς διασταυρώνεται ένα κρατικό όργανο δικαιοδοτικό με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και εταιρείας. Το να παρέμβει ένα κρατικό όργανο, αφού φτάνει μέχρι τα μισά να φτάσει μέχρι το τέλος, αφού διαπίστωσε μια παράβαση. Οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου λένε πως τα πειθαρχικά όργανα δεν μπορούν να βάλουν ποινές που δεν προβλέπονται στα καταστατικά. Είναι μια περίεργη ανάμειξη και αθέμιτη κρατική παρέμβαση και ίσως είναι πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για τον ρόλο της ΕΕΑ.
Το FFP και το UEFA Licencing είναι όργανα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Τι δουλειά έχει το κράτος να εμπλέκεται σε αθλητικά ζητήματα; Αυτές οι καταστάσεις πρέπει στην Ελλάδα να ξεκαθαρίσουν και είναι μια ευκαιρία αυτή η υπόθεση. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία με μια απόφαση που θα αλλάξει τα δεδομένα και το CAS τα είδε και… τα παραείδε, γιατί φάνηκε ότι οι άνθρωποι με τις ερωτήσεις του ήταν πολύ διαβασμένοι. Στοχευμένες ερωτήσεις και συγκεκριμένα πράγματα ήθελαν να μάθουν.
Όταν θέλει να μάθει κάτι ο δικαστής στο CAS ρωτάει με βάσει την αρίθμηση που υπάρχει στην δικογραφία. Εμένα με αφήνει πολύ αισιόδοξο ότι η απόφαση θα έχει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον. Είτε δικαιώσει τον ΠΑΟΚ, είτε τον Ολυμπιακό, δεν έχει σημασία τι λες, αλλά πως το λες. Η αιτιολογία κρύβει μεγάλη σημασία στην απόφαση. Αν πει το CAS η απόφαση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική αλλάζουν οι ισορροπίες. Για μένα είναι καθαρό θέμα και πρόκειται για μια δική που αφορά και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού γενικότερα.
Αναλόγως με την απόφαση που θα βγει, δεν θα περιοριστεί μόνο σε ελληνικά δεδομένα αλλά θα ανοίξουν οι Ασκοί του Αιόλου γιατί θα υπάρχει δεδικασμένο και για άλλες υποθέσεις. Η ΕΕΑ είναι μια προσπάθεια και καλώς έγινε και λειτούργησε καλά για 20 χρόνια, αλλά από το 2010 και μετά μπήκαν στην ποδοσφαιρική νομοθεσία άλλοι θεσμοί όπως το FFP η Επιτροπή αυτή είναι λίγο… ρετρό, για να μην εντελώς ρετρό. Όταν μιλάμε για… άδειους φακέλους και το ακούω εγώ που έχω την αστική ευθύνη δεν είναι δυνατόν να περνάει από μπροστά μου σε πληροφορία και να μην αντιδρώ.
Να σας πω κάτι άλλο; Ότι και αν γίνει στο CAS δεν πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό των ελέγχων στην αδειοδότηση των ομάδων; Δηλαδή είναι δουλειά της πολιτείας το να δίνει άδεια σε ομάδες; Η UEFA έχει και το δικό της Licencing και το Financial Fair Play και εδώ δίνει άδειες μια κρατική επιτροπή.
Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη για αυτό το θέμα. Εφόσον υπάρχει μια αδυναμία ή μια πρόθεση ενδεχομένως αυτό το μνημόνιο που υπογράφηκε με την FIFA και την UEFA, μετά την έλευση των επιτροπών στην Ελλάδα, αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία. Λίγα πράγματα μένουν πίσω μετά την επιτροπεία και τα περισσότερα δεν έχουν λυθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι οικονομικές διαφορές λύνονται στην UEFA και θα μπορεί το κράτος να λειτουργεί με το ίδιο πλαίσιο νόμου για τις εντός Ελλάδος διαφορές, αρκεί να υπάρξει η πρόθεση.
Τώρα είναι η ώρα να αλλάξουν οι κανονισμοί, όχι κατά την διάρκεια της σεζόν. Τώρα στο υφυπουργείο Αθλητισμού έπρεπε να έχουν πάρει… φωτιά και να τα αλλάξουν όλα, σε όλα τα αθλήματα. Δεν μπορεί η ελληνική πολιτεία απέναντι να κοιτάει και να λέει θέλει… γκρέμισμα το ελληνικό ποδόσφαιρο και να μην φροντίζει για την κατάλληλη νομοθεσία.
Εγώ ήμουν για δυο ώρες μέσα στην διαδικασία, ήμουν στην Αθήνα και μέσω τηλεδιάσκεψης παρακολούθησα και απάντησα στις ερωτήσεις των τριών «διαιτητών». Δεν θέλω να αναφερθώ στο τι ακριβώς ειπώθηκε απλά μου ανατέθηκε μια δουλειά και όσα ειπώθηκαν εκεί θα δημοσιευτούν μετά την απόφαση από το CAS.
Μπορεί να εκδώσει απόφαση το CAS, αλλά μπορεί να την επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα, στα νομικά θέματα δεν υπάρχουν… αδιέξοδα, αλλά προσωπικά δεν βλέπω πιθανό ότι θα γυρίσει την υπόθεση πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων για πολλούς λόγους. Θα βγάλει κανονικά απόφαση, αυτή είναι η άποψη μου με την εμπειρία που έχω από τέτοιες καταστάσεις”.