Η FORZA καταγράφει όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για το θέμα της δήθεν πολυϊδιοκτησίας, μετά την ξεκάθαρη απόφαση του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστήριου. Ποια τα περιθώρια της Επιτροπής Εφέσεων και ποια τα δεδομένα.
Καυτό θα είναι ΚΑΙ το καλοκαίρι σε δικαστικό επίπεδο. Το πρωτάθλημα τελειώνει την μέσα στα γήπεδα, αλλά πρέπει να τελειώσει και εκτός αυτών. Το θέμα ΠΑΟΚ-Ξάνθης έχει πάρει πλέον άλλο δρόμο και η FORZA μέσα από το ρεπορτάζ της απαντάει σήμερα σε 13 καυτές ερωτήσεις για το μέλλον αυτής της υπόθεσης.
Ας δούμε αναλυτικά όλα τα δεδομένα από το CAS μέχρι και την Επιτροπή Εφέσεων.
ΑΠΟΡΙΕΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ CAS
– Υπάρχει αμφιβολία για το αν ο ΠΑΟΚ δικαιώθηκε στο CAS;
Καμία! Πώς να υπάρξει αμφιβολία όταν επεστράφησαν οι βαθμοί; Πώς να υπάρξει αμφιβολία από τη στιγμή που στο CAS δικάζονταν μεταξύ άλλων το θέμα της δεσμευτικότητας της εισήγησης από την ΕΕΑ. Ο ΠΑΟΚ υποστήριζε ότι δεν είναι δεσμευτική και ο Ολυμπιακός πήγε εκεί για να στηρίξει μόνο αυτή την εισήγηση. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος δικαιώθηκε;
– Γιατί ο Ολυμπιακός προσπαθεί να φέρει στα μέτρα του αυτή την πρώτη απόφαση του CAS;
Μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, γι’ αυτό και «βοηθάει» προς αυτή την κατεύθυνση ο Κούγιας. Από εκεί και πέρα στο μόνο που δικαιώθηκε ο Ολυμπιακός είναι ότι έγινε δεκτή η δική του έφεση και έτσι συνεχίζει κανονικά να μετέχει στην υπόθεση.
– Γιατί το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο δεν έλαβε απευθείας απόφαση και παρέπεμψε την υπόθεση πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων;
Το CAS αποτελεί και για την ΕΠΟ (αλλά και την FIFA) τον τρίτο βαθμό απόδοσης δικαιοσύνης. Οι διαιτητές του CAS μέσα από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, ξεκαθάρισαν πώς παρά το ότι θα μπορούσαν να δικάσουν την υπόθεση, το θέμα είναι τόσο σοβαρό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, που δεν πρέπει εκείνοι να στερήσουν τον δεύτερο βαθμό δικαιοσύνης, κάτι που θα έκαναν αν παρέκαμπταν την Επιτροπή Εφέσεων την οποία καλούν να δικάσει.
– Μετά το όποιο αποτέλεσμα στην Επιτροπή Εφέσεων, μπορούν οι αντίδικοι να προσφύγουν και πάλι στο CAS;
Φυσικά και μπορούν. Απλά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα αποκλείεται η επικύρωση της βαθμολογίας, κάτι που όπως θα εξηγήσουμε και παρακάτω δεν μπορεί να γίνει όσο η υπόθεση εκκρεμεί στην Επιτροπή Εφέσεων!
ΑΠΟΡΙΕΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΦΕΣΕΩΝ
– Από πόσα και ποια μέλη αποτελείται η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ; Πότε λήγει η θητεία τους;
Το 2018 μέσα από την ΓΣ της ΕΠΟ καθορίστηκε ότι την Επιτροπή Εφέσεων θα την αποτελούν οι κ.κ. Φιλόπουλος Παναγιώτης, Βλαχοπαναγιώτου Βασιλική, Βρυώνης Γεράσιμος, Γκόγκολη Αδαμαντία, Βόκας Νικόλαος. Η θητεία των συγκεκριμένων λήγει το 2021.
Στην τελευταία ΓΣ της 30ης Ιουνίου η ΕΠΟ αποφάσισε ότι αναπληρωματικά μέλη στην Επιτροπή Εφέσεων ορίζονται οι: Παναγιώτου Παγώνα, Ηλιοπούλου Χαρίκλεια, Φετζιάν Στέφανος-Γρηγόριος, Παντελίδου Αποστολίνα, Παπαϊωάννου Ιωάννης.
– Τι γίνεται τώρα που παραιτήθηκαν όλα τα μέλη της επιτροπή εφέσεων;
Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι αφού παραιτήθηκαν και τα πέντε μέλη της επιτροπής και δεν αναλαμβάνει κανείς από τα αναπληρωματικά μέλη, αφού κι αυτά παραιτήθηκαν, η λύση μπορεί να δοθεί με διορισμό νέων εφετών μόνο από την γενική συνέλευση της ΕΠΟ, όταν αυτή γίνει, κάποια στιγμή τον Αύγουστο!
– Η Επιτροπή Εφέσεων υποχρεούται να δικάσει άμεσα το θέμα ΠΑΟΚ-Ξάνθης;
Είναι δεδομένο ότι θα έπρεπε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία! Να όμως που προκύπτει αδυναμία λόγω των παραιτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση θα δικαστεί αναγκαστικά μετά τον Σεπτέμβριο.
– Η βαθμολογία της σεζόν 2019-2020 μπορεί να επικυρωθεί όσο υπάρχει η εκκρεμότητα αυτής της υπόθεσης στην Επιτροπή Εφέσεων;
Η αρχική απάντηση είναι «όχι»! Στους κανονισμούς αναφέρεται ότι όσο εκκρεμεί οποιαδήποτε απόφαση στο Πρωτοβάθμιο ή Δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο, καμία βαθμολογία δεν μπορεί να επικυρωθεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέχρι τις 3/8 που η ΕΠΟ έχει περιθώριο και δικαίωμα να δηλώσεις τις ομάδες που θα παίξουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πρέπει η Εφέσεων να δικάσει και να αποφασίσει. Να όμως που δεν μπορεί να δικάσει. Άρα από εκεί και πέρα είναι θέμα της Λίγκας πώς και αν θα επικυρώσει τη βαθμολογία! Υπάρχει περίπτωση να μην επικυρωθεί ενώ η ΕΠΟ -ό τι και να γίνει- πρέπει να δηλώσει ομάδες στις 3/8; Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΕΠΟ αναγκαστικά θα δηλώσει τις ομάδες με βάση την τελική βαθμολογία που θα προκύψει την Κυριακή.
– Πώς θα δικάσει η Επιτροπή Εφέσεων με βάση το κενό που υπάρχει περί πολυϊδιοκτησίας;
Το μεγάλο ζήτημα που αφορά τη διαδικασία στην εκδίκαση επί της ουσίας της υπόθεσης. Από τη στιγμή λοιπόν που δεν προβλέπονται ποινές περί πολυιδιοκτησίας στο Δίκαιο της ΕΠΟ, τα ενδεχόμενα είναι τρία, στο ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ πάντα να κριθούν ένοχες οι δύο ΠΑΕ.
Το πρώτο σχετίζεται με την γενική διάταξη του κανονισμού. Στο άρθρο 5 υπάρχουν όλες οι ποινές και από εκεί μπορεί ο Εφέτης να κρίνει την τιμωρία.
Το δεύτερο έχει να κάνει με τον νόμο του κράτους που ψηφίστηκε και στη Βουλή και αφορά τέτοιες διοικητικές υποθέσεις.
Το τρίτο ενδεχόμενο έχει να κάνει με το δίκαιο της UEFA, το οποίο προβλέπει ποινές.
ΟΜΩΣ… Για να φθάσει εκεί η υπόθεση, ΠΡΕΠΕΙ να αποδειχθεί πολυϊδιοκτησία. Πρέπει να αποδειχθεί άμεση μετοχική σχέση, πρέπει να αποδειχθεί ότι υπάρχουν παρένθετα πρόσωπα, ή συνδεδεμένες εταιρίες. Κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται από όλα τα δεδομένα. Θυμίζουμε ότι η ΕΕΑ στηρίχθηκε στην έννοια… κυριαρχική επιρροή, η οποία ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ σε κανένα ευρωπαϊκό δίκαιο και πολύ περισσότερο σε αυτό της UEFA!
– Υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο η Επιτροπή Εφέσεων με νέα σύνθεση να αρνηθεί εκ νέου να μπει στην ουσία της υπόθεσης;
Θεωρητικά υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο από την πλευρά των Εφετών. Από την άλλη όμως όταν το Ανώτατο Δικαστήριο (σε αυτή την υπόθεση έχει την μορφή του Αρείου Πάγου) ακυρώνει μία απόφαση και δίνει οδηγία για την εκ νέου και στην ουσία εκδίκασή της, δεν γίνεται να μην το αποδεχθούν αυτό οι Εφέτες.
Στο κάτω-κάτω γι’ αυτό παραιτήθηκαν και οι προηγούμενοι. Επειδή εξέφρασαν μία επιστημονική άποψη, αυτή κρίθηκε άκυρη και οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να ανακαλέσουν, ώστε τώρα να δικάσουν αυτή την ίδια υπόθεση.
– Ποιος είναι από εδώ και πέρα ο στόχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός;
Δεν κρύβονται οι ερυθρόλευκοι. Από τη στιγμή που δικαιώθηκαν με την φετινή τακτική τους που επηρέασε 100% την ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΑΟΚ, θα επιχειρήσουν κάτι ανάλογο και για του χρόνου. Ο Ολυμπιακός θέλει να τελειώσει η φετινή σεζόν και η υπόθεση να μετατεθεί για του χρόνου, ώστε αν υπάρξει ποινή να φορτωθεί στον ΠΑΟΚ από τη νέα αγωνιστική περίοδο.
– Θα έχει πρόβλημα ο Ολυμπιακός αν καταδικαστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας;
Φυσικά θα έχει πρόβλημα και εκεί θα προκύψει μεγάλο διαδικαστικό θέμα αφού η υπόθεση δεν θα μπορεί να δικαστεί στην Εφέσεων που δεν έχει συσταθεί.
– Τι θα γίνει με την Ξάνθη που δεν προσέφυγε στο CAS;
Η FORZA είχε τονίσει το λάθος της Ξάνθης που δεν συμπεριλήφθηκε στην απόφαση του Ανώτατου Αθλητικού δικαστηρίου. Από εδώ και πέρα η Ξάνθη θα πρέπει να περιμένει την εκδίκαση στην Εφέσεων και εφόσον δεν προκύψει ενοχή και ποινή για πολυιδιοκτησία, να επικαλεστεί το επεκτατικό αποτέλεσμα της απόφασης για να αθωωθεί και να της επιστραφούν οι βαθμοί. Αν δηλαδή η Εφέσεων δεχθεί ότι δεν υπάρχει πολυιδιοκτησία, δεν είναι δυνατόν να αθωωθεί ο ΠΑΟΚ και να μην προκύψει ίδια απόφαση για την Ξάνθη.
Πηγή : FORZA