Σοκ και δέος στο Κατάρ (vids)

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το ντοκιμαντέρ του «Guardian» γύρω από τις απάνθρωπες συνθήκες που ζουν οι εργάτες που βρίσκονται στο Κατάρ για την κατασκευή των έργων του Mουντιάλ 2022. Ας μην ξεχνάμε ότι 53 εργάτες από το Νεπάλ έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι τώρα, με την Διεθνή Αμνηστία να έχει κινητοποιηθεί, αν και ουσιαστικά η ΦΙΦΑ δεν έχει κάνει κάτι, όπως δεν έκανε και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στην Βραζιλία.

Οι άνθρωποι, που πήγαν στο Κατάρ για να βγάλουν κάποια χρήματα για τις οικογένειες τους, ζουν σε βρώμικους χώρους όλοι μαζί και έχουν πέσει θύματα απάτης από κατασκευαστικές εταιρείες, οι οποίες έχουν να τους πληρώσουν μήνες και κάποιους έναν χρόνο. Ένας από τους εργάτες που μιλούν στο βίντεο, μάλιστα, αναφέρει το πως βρήκε έναν συνάδελφο του νεκρό, όταν πήγε να τον ξυπνήσει.

«Θέλω να πάω σπίτι μου, αλλά δεν έχω λεφτά. Θα έμενα εδώ, αν είχα λεφτά; Δεν έχω πληρωθεί έναν χρόνο. Δεν έχω λεφτά για να αγοράσω εισιτήριο. Πώς να γυρίσω πίσω χωρίς τίποτα; Είμαι εδώ τέσσερα χρόνια», λέει κάποιος από τους εργάτες.Κάποιος άλλος άντρας εξηγεί στον δημοσιογράφο ότι ακόμα και το νερό που πίνουν δεν είναι καθαρό, ενώ του λέει ότι έχει έρθει σε δύσκολη θέση απέναντι στην οικογένεια του και τα παιδιά του τον ρωτούν πότε θα γυρίσει στο σπίτι.

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο με την έρευνα του Guardian στο Κατάρ και το Μουντιάλ: