Μετά από τρία χρόνια στο τιμόνι της ελληνικής διαιτησίας ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής, Βίτορ Μέλο Περέιρα, μιλάει για πρώτη φορά και κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του, σχολιάζοντας όσα έζησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Open Sport του Open.
Ο 63χρονος Πορτογάλος υποστήριξε πως οι Έλληνες διαιτητές χρειάζεται να είναι ήρωες για να καταφέρνουν να κάνουν ανεπηρέαστοι τη δουλειά τους, αναφέρθηκε στις πολλές αλλαγές και στη βελτίωση της διαιτησίας στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πόσο ευεργετική είναι η έλευση του VAR.
Παράλληλα παραδέχτηκε ότι η επίθεση στον διαιτητή Τζήλο ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που κλήθηκε να διαχειριστεί στη θητεία του, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνους στους διαιτητές για να δείξουν την εξέλιξή τους, σχολιάζοντας την ανάγκη χρησιμοποίησης ξένων διαιτητών στη Super League.
«Γνωρίζαμε από την αρχή ότι για μένα το να έρθω στην Ελλάδα μαζί με τους δύο ξένους συναδέρφους μου θα ήταν μία δύσκολη πρόκληση.
Αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις, επιθέσεις, απειλές, αλλά προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε να παραμένουμε συνέχεια συγκεντρωμένοι στη δουλειά μας, χωρίς να επηρεαστούμε από κανέναν», σχολίασε αρχικά ο κ. Περέιρα.
Για τη δυσκολότερη στιγμή στη θητεία του:
«Η επίθεση που έγινε σε διαιτητή (σ.σ. Τζήλος) και έπρεπε να λείπει για τουλάχιστον έξι μήνες. Δεν είναι αποδεκτό αυτό το περιστατικό, είναι λυπηρές αυτού του τύπου οι επιθέσεις και φυσικά δεν είναι καλό για το ποδόσφαιρο, δεν είναι καλό για τη διαιτησία, δεν είναι καλό για τους νέους διαιτητές που μόλις ξεκινούν με πολλά όνειρα για να γίνουν κορυφαίοι διαιτητές».
Για την έλευση του VAR στην Ελλάδα:
«Το VAR είναι ένα σημαντικό εργαλείο, προκειμένου να έχουμε καλύτερα και πιο δίκαια αποτελέσματα».
Για τους ορισμούς των διαιτητών και αν έχει μετανιώσει για επιλογές του:
«Μερικές φορές τοποθετούμε, ας πούμε, πιο έμπειρους διαιτητές σε έναν αγώνα και τελικά δεν είναι τόσο επιτυχημένοι όσο περιμέναμε και άλλες φορές επιλέγουμε λιγότερο έμπειρους διαιτητές και τελικά αποδίδουν αρκετά καλά.
Όλα τα διαιτητικά λάθη είναι για εμάς διδακτικά στοιχεία για το μέλλον».
Για την αναγκαία πίστωση χρόνου στη διαιτησία:
«Το ποδόσφαιρο και η διαιτησία είναι σαν τα δέντρα. Χρειάζεται να το ταΐσουμε και να το ποτίσουμε στην αρχή και χρόνια μετά μπορούμε να δούμε τα λουλούδια και τους καρπούς του».
Για το αν κυκλοφορεί με ασφάλεια:
«Δεν έχω προσωπική ασφάλεια. Ποτέ δεν είχα προσωπική ασφάλεια στη ζωή μου, εγώ και η οικογένεια μου, είμαι ελεύθερος άνθρωπος, δεν έχω τίποτα να κρύψω».
Για την προσωπική επίθεση που δέχτηκε από δημοσίευμα εφημερίδας:
«Όταν έχουμε τη συνείδηση μας πολύ καθαρή, είμαστε πολύ σίγουροι για την επαγγελματική μας ζωή. Το ίδιο και για την οικογενειακή μας ζωή, όλα είναι καλά, δεν ανησυχούμε για αυτά τα ψέματα και τις ψευδείς ειδήσεις. Απλά τα αγνοούμε».
Για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι διαιτητής στην Ελλάδα:
«Να είσαι διαιτητής στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο, χρειάζεται πολλές δεξιότητες και ειδικά κουράγιο. Να είσαι στον αγωνιστικό χώρο με καθαρό μυαλό, συγκεντρωμένος μόνο στα καθήκοντα σου. Οπότε οι διαιτητές εδώ στην Ελλάδα είναι σαν ήρωες ξέρετε, που χρειάζεται να επιβιώνουν σε ένα τόσο δύσκολο περιβάλλον».
Για τη χρήση ξένων διαιτητών στη χώρα μας:
«Στην Ελλάδα, στο μέλλον, αν θέλετε να είστε μία κανονική χώρα στο ποδόσφαιρο θα πρέπει να έχετε μόνο Έλληνες διαιτητές να διευθύνουν τις ελληνικές διοργανώσεις. Αυτή είναι η κανονικότητα. Έως τότε όμως θα πρέπει να δουλέψουμε για να επαναφέρουμε την αυτοπεποίθηση στους διαιτητές από τη μία και να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην εκπαίδευση και την πληροφόρηση για να έχουμε καλύτερους διαιτητές, καλύτερα προετοιμασμένους για δύσκολους αγώνες».