ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 151 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.270, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες.
1.379 (26,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.611 (49,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21,4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 71,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31,9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πληροφορίες του ethnos.gr ανέφεραν νωρίτερα την Παρασκευή ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι κοντά στα ίδια επίπεδα με την καταγραφή των χθεσινών (153) -όπως και επιβεβαιώθηκε- και εντείνει την ανησυχία των Αρχών για την ανοδική πορεία που παρουσιάζει η πανδημία στη χώρα μας.
Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει και μετά τον Πόρο που επιβεβαιώθηκαν 24 κρούσματα κορονοϊού κι αναμένονται οι απαντήσεις από τα τεστ που υποβλήθηκαν άλλα 130 άτομα, έρχεται και η απόφαση του Νίκου Χαρδαλιά να «κλειδώσει» ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, μετά τον Δεκαπενταύγουστο,όταν και θα επιστρέψουν οι Θεσσαλονικείς στην πόλη. Μέρα με τη μέρα, όπως αποκαλύπτουν τα μαθηματικά μοντέλα, τα κρούσματα αυξάνονται και έτσι είναι κάτι παραπάνω από ορατό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε τοπικό lockdown στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
Η Ελλάδα το 24ωρο μεταξύ 4 και 5 Αυγούστου κατέγραψε την τρίτη χειρότερη επίδοση μέσα στην πανδημία COVID-19 με 124 κρούσματα. Η χειρότερη ήταν στις 21 Απριλίου που είχαμε 156 κρούσματα και δεύτερη χειρότερη στις 2 Απριλίου με 129 κρούσματα. Τα 124 κρούσματα φέρνουν και τυπικά την Ελλάδα μεταξύ των χωρών που βρίσκεται άτυπα μέσα στα δεύτερο κύμα της πανδημίας και δικαιολογημένα έχει σημάνει συναγερμός στο επιτελείο της κυβέρνησης. Εν μέσω της κουτσουρεμένης θερινής περιόδου και των μπάνιων του λαού οι επιλογές είναι περιορισμένες και άπαντες ρίχνουν το βάρος τους στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και την τήρηση των κανόνων υγιεινής.