Περισσότερα από 1.000 καταστήματα δε θα ανοίξουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 07.00.
Αυτό είπε μιλώντας ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ο Μιχάλης Επιτροπίδης επισημαίνει ότι «επιπλέον 1.000 επιχειρήσεις δε θα ανοίξουν καθόλου, με πάνω από 5.000 εργαζομένους να μη μπορούν να πάνε στις δουλειές τους».
Μάλιστα, όπως είπε, ακόμα 1.000 επιχειρήσεις στο νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίες λειτουργούσαν ως καφέ και μετά από τις 11 το βράδυ ο μεγαλύτερος τους τζίρος ήταν από τα ποτά, πλήττονται βαρύτατα.
«Μετά το lockdown ο πρώτος μήνας ήταν πολύ δύσκολος, ο Ιούλιος ήταν λίγο καλύτερος και περιμέναμε τον Αύγουστο αλλά και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να δουλέψουν τα καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης» είπε, προσθέτοντας πως όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρχε ούτε τουρισμός στην πόλη ούτως ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου.
Είπε πως υπάρχει μεγάλος φόβος να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Κι αυτό γιατί εκτιμά ότι από την επόμενη εβδομάδα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα.
«Θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης και για τους επιχειρηματίες που πλήττονται, καθώς τα 534 ευρώ δε φτάνουν ούτε για το ενοίκιο των καταστημάτων, όχι για να ζήσει κάποιος και την οικογένειά του», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Επιτροπίδης.
«Στις επιχειρήσεις που πλήττονται, αντιλαμβάνεστε ότι θα εργάζεται το μισό προσωπικό καθώς θα είναι κλειστά μετά τα μεσάνυχτα και στους υπόλοιπους που δε θα ανοίξουν καν, θα βγουν σε αναστολή».
«Θα πρέπει η κυβέρνηση να δει πολύ θετικά, έστω με την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή να βοηθήσει και άλλες επιχειρήσεις να την εισπράξουν ή και κάποιο άλλο κεφάλαιο κίνησης ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν, να παραμείνουν και να μη κλείσουν τα καταστήματα εστίασης», πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετοί είναι οι επιχειρηματίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Χαλκιδική, κυρίως νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, που αναζητούν νέους – νόμιμους τρόπους για να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους ακόμη και μετά την απαγόρευση και να μην αναβάλουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Ένας από αυτούς τους τρόπους, είναι η αλλαγή ωραρίου. Δηλαδή νυχτερινά μαγαζιά θα ανοίγουν… το απόγευμα.
Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Επιτροπίδης τις συγκεκριμένες κινήσεις των επιχειρηματιών και αν μπορούν να βοηθήσουν στην επιβίωση των επιχειρήσεων, επισημαίνει ότι πρόκειται περισσότερο για «κινήσεις απελπισίας» και ότι «με αυτό τον τρόπο, θα προσπαθήσουν να δουλέψουν τον Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο είναι σίγουρο πως δε θα μπορέσουν καλύψουν τα έξοδα».
Πηγή : grtimes.gr