Οι «ασπρόμαυροι» έχουν βάλει σε εφαρμογή το πλάνο με βάση το οποίο ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ να μειωθεί σε σχέση με την τελευταία τριετία
Η επόμενη μέρα μιας σεζόν με πολλά σκαμπανεβάσματα έφερε τον ΠΑΟΚ μπροστά σε ένα σταυροδρόμι αποφάσεων, με τους «ασπρόμαυρους» να τις έχουν πάρει από νωρίς και να βρίσκονται στην κατεύθυνση της εφαρμογής αυτών. Αποφάσεις που αφορούν τόσο το μπάτζετ όσο και το ρόστερ, καθώς αποδείχθηκε πως αμφότερα χρίζουν εξορθολογισμού.
Η κίνηση για τη μείωση του μέσου όρου ηλικία του ρόστερ ήταν μια απόφαση που πάρθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν και η FORZA παρουσίασε το νέο τρόπο σκέψης των ανθρώπων του Δικέφαλου, οι οποίοι από τότε άρχισαν να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, αναζητώντας τον τρόπο με τον οποίο θα έφταναν στον συγκεκριμένο στόχο. Τότε η FORZA είχε αποκαλύψει πως η ιδιοκτησία αποφάσισε να στοχεύσει σε παίκτες 22-26 ετών, και αυτό πλέον γίνεται καθημερινότητα, ειδικά από τη μέρα που εμφανίστηκε ο Ολαφ Ρέμπε. Ο Νινούα και ο Ζίβκοβιτς είναι σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Σβαμπ που κλείνει τα 30 είναι η εξαίρεση, που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Ο ΠΑΟΚ που χτίστηκε από το 2016 άρχισε να κλείνει τον κύκλο του.
Θα μπορούσε να το είχε κάνει έχοντας άλλη μια σεζόν με τίτλους, όμως αποδείχθηκε πως η περσινή χρονιά δεν είναι μόνο αγωνιστικά αλλά και εξωαγωνσιτικά εμπόδια, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Ακόμα όμως και αν η κατάληξη της περσινής σεζόν ήταν διαφορετική, ο ΠΑΟΚ δεν θα παρέκκλινε από τον δρόμο που είχε αποφασίσει να ακολουθεί.
Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ θα παραμείνει πρωταγωνιστής στο ελληνικό πρωτάθλημα σε όλα τα επίπεδα, και αυτό που κάνει είναι να αναζητήσει έναν διαφορετικό δρόμο μέσω του οποίου θα το πετύχει αυτό. Αυτή η ανάγκη προέκυψε τόσο από την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας όσο και από την αύξηση των αρνητικών χρήσεων σε οικονομικό επίπεδο, που έφεραν τη δαμόκλειο σπάθη του FFP πάνω από την Τούμπα.
Ο συνδυασμός του πρωταθλητισμού με την ταυτόχρονη ανάδειξη ποδοσφαιριστών που θα μπορέσουν να στηρίξουν το πρότζεκτ αρχικά αγωνιστικά με την παρουσία τους στην ομάδα και στη συνέχει οικονομικά με την πώλησή τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, όμως από την άλλη θα πρέπει να γίνει και η εξής σκέψη. Αν όχι τώρα, που ο Δικέφαλος μπορεί να το κάνει αυτό από επιλογή, δημιουργώντας τις καλύτερες δυνατές αγωνιστικές συνθήκες από τη στιγμή που στηρίζεται στις οικονομικές βάσεις που έχει δημιουργήσει η οικογένεια Σαββίδη, πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό.
Στη μεταγραφική περίοδο που διανύουμε, ο ΠΑΟΚ έχει βάλει ένα ηλικιακό φίλτρο στις αναζητήσεις του. Και το έκανε σε τέτοιο βαθμό που για τη μια εκ των δυο μεταγραφών στις οποίες έκανε τον Αύγουστο, να τεθεί θέμα για το αν θα την προχωρήσει.
Όταν η περίπτωση του Στέφαν Σβαμπ «στρώθηκε» στα μέτρα του Δικεφάλου, ένα κομμάτι της εσωτερικής συζήτησης αφορούσε και το ηλικιακό, καθώς ο Αυστριακός ήταν εκτός των ορίων που είχαν τεθεί εσωτερικά. Ο ΠΑΟΚ προχώρησε τελικά στην κίνηση για την απόκτηση του Στέφαν Σβαμπ καθώς στη συγκεκριμένη θέση, ούτως ή άλλως τα ηλικιακά δεδομένα το τελευταίο διάστημα έχουν αλλάξει, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ήρθε και η δεύτερη μεταγραφική κίνηση με την απόκτηση του Νίκα Νινούα. Όπως έχει γίνει αντιληπτό, ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ του ΠΑΟΚ δεν θα πέσει μόνο μέσω των μεταγραφών αλλά και την παρουσίας των ποδοσφαιριστών των τμημάτων υποδομής, με την πόρτα της μεγάλης ομάδας να γίνει στοχευμένα.
Ο ΠΑΟΚ δεν θέλει απλά να «ανεβάσει» μικρούς στην πρώτη ομάδα. Θέλει να βλέπει τους «απόφοιτους» της Κ19 να μπαίνουν στον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Για κάποια παιδιά αυτό θα γίνει μέσω του ΠΑΟΚ, και για κάποια άλλα μέσω δανεισμού σε ομάδες, προκειμένου να έρθει η «τριβή» με το ποδόσφαιρο χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς.
Στον «τελικό» με την Μπεσίκτας, ένα παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟΚ έπαιξε το ευρωπαϊκό του μέλλον και με τη νίκη που πήρε, εξασφάλισε την παρουσία του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, το 50% των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν είτε ως βασικοί είτε ως αλλαγή ήταν παίκτες κάτω των 25 ετών! Θεωρητικά, αυτό είναι το ιδεατό. Πρακτικά και σε βάθος μια σεζόν, η διατήρηση αυτών των δεδομένων, αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Όταν μιλάμε για μείωση του μέσου όρου ηλικίας μιας ομάδας, αναφερόμαστε στο μέσο όρο ηλικία των πρώτων 15 παικτών σε συμμετοχές. Ο συγκεκριμένος μέσος όρος για τον ΠΑΟΚ, τα τελευταία χρόνια, είχε εκτοξευθεί, με τους έμπειρους ποδοσφαιριστές να του δίνουν αυτά που περίμενε από εκείνους. Οι ασπρόμαυροι όφειλαν να αλλάξουν μονοπάτι και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται, αναζητώντας τις ισορροπίες για την επίτευξη του συγκεκριμένου εγχειρήματος, με ποδοσφαιριστές σε ηλικία που θα έχουν μεταπωλητική αξία.
Οι έμπειροι γκολκίπερ και οι «νεαροί» επιθετικοί
Σε δυο θέσεις στις οποίες υπάρχει ηλικιακή ανισορροπία είναι αυτές του τερματοφύλακα και του επιθετικού. Τη δεδομένη στιγμή, κάτω από τα δοκάρια των ασπρόμαυρων υπάρχουν οι Ρέι (29), Πασχαλάκης (31) και Ζίβκοβιτς (31), ενώ στην επίθεση οι Άκπομ (24), Σφιντέρσκι (23), Τζόλης (18) και Κούτσιας (17). Δεν είχε τυχαίο πως οι ασπρόμαυροι έχουν ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα με περιπτώσεις τερματοφυλάκων κάτω των 24 ετών.
Όπως έχει γράψει η FORZA, μάλιστα, εφόσον τελικά έρθει η πρόταση και πουληθεί ο Πασχαλάκης, ο αντικαταστάτης του θα είναι κατά πολύ μικρότερος! Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ρέμπε έχει ήδη βρει τον τερματοφύλακα που θα αντικαταστήσει τον 31χρονο Πασχαλάκη, και μην εκπλαγείτε αν είναι ακόμη και σχεδόν μια δεκαετία μικρότερος!
Όσον αφορά την επίθεση, με τον Τζόλη και τον Κούτσια, που έρχεται, ο ΠΑΟΚ έχει φρέσκο αίμα στη γραμμή κρούσης και το ερωτηματικό, πλέον, είναι τι θα γίνει με τον Άκπομ.
Ο Νιγηριανός με την αγγλική υπηκοότητα είναι γνωστό πως έχει βγει στο μεταγραφικό παζάρι κι εφόσον έρθει η αναμενόμενη πρόταση και πωληθεί, ο παίκτης που θα φέρει ο Ρέμπε στη θέση του, δεν θα είναι μεγαλύτερός του. Εκεί στα 24-25 χτυπάει ο ΠΑΟΚ και για τον επιθετικό που ψάχνει.
ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΆΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
Η ηλιακή ανάγνωση σε κάθε θέση
Στο κέντρο της άμυνας, με τον ΠΑΟΚ να προσανατολίζεται να στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε τακτική με τρεις παίκτες, το βάθος πάγκου θα παίξει σημαντικό ρόλο. Στη διάθεσή του, ο Αμπέλ Φερέιρα έχει δυο παίκτες ηλικίας ως 24 ετών (Μιχαηλίδης, Μιχάι), έναν παίκτη ηλικίας 24-29 ετών (Ίνγκασον) και δυο παίκτες άνω των 31 (Κρέσπο, Βαρέλα). Οι «αναλογίες» είναι οι σωστές και αυτό που μένει να «κοιτάξει» ο ΠΑΟΚ είναι το να προετοιμαστεί για τη στιγμή που θα κριθεί απαραίτητη η αλλαγή προσώπων, με την διατήρηση των ηλικιακών ισορροπιών, καθώς οι έμπειροι παίκτες είναι εκείνοι που πολλές φορές δείχνουν το δρόμο για τους νεαρούς.
Στα άκρα της άμυνας, ο ΠΑΟΚ γνωρίζει ότι ίσως χρειαστεί να «επέμβει» άμεσα, ειδικά στο αριστερό άκρο εκεί που βρίσκεται ο Γιαννούλης. Ο 24χρονος ακραίος είναι πολύ πιθανό να φέρει πρόταση, αν και ανεξάρτητα από αυτό, ο Δικέφαλος θα έπρεπε να είχε κινηθεί για να έχει έναν παίκτη που θα τον πλαισιώσει. Στο δεξί άκρο της άμυνας υπάρχουν οι Ροντρίγκο (27) και Μάτος (34), χρησιμοποιείται ο Λημνιός (22) και τελευταία επέστρεψε στις προπονήσεις και ο Λυρατζής (20). Στη μεσαία γραμμή, ο ΠΑΟΚ διαθέτει παίκτες από όλες τις ηλικιακές κλίμακες. Στην πρώτη βαθμίδα υπάρχουν οι Τσιγγάρας (20), Νινούα (21), Αουγκούστο (23), στη δεύτερη οι Σβαμπ (30), Μίσιτς (26), Εσίτι (26) και στην τρίτη ο Καντουρί (30). Με δεδομένα τα προβλήματα τραυματισμών που ενέσκηψαν κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν, ο ΠΑΟΚ ψάχτηκε αρκετά για τις κινήσεις που θα έπρεπε να κάνει και οι δυο πρώτες του μεταγραφές αφορούσαν τον άξονα. Μεσοεπιθετικά, ο ΠΑΟΚ διαθέτει τους Βρακά (20), Πέλκα (26) και Μπίσεσβαρ (32) καθώς και τον Ζαμπά (22) που είναι εξτρέμ και στην τακτική που χρησιμοποιεί ο Αμπέλ Φερέιρα έχει το ρόλο του δεύτερου επιθετικού. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να βρει τις ισορροπίες του και σε αυτό το κομμάτι. Κανείς δεν απαξιώνει τους παίκτες άνω των 30 ετών, ειδικά σε όσα μπορούν να προσφέρουν σε εμπειρία, πόσο δε μάλλον όταν διαθέτουν και προσωπικότητα. Οι ασπρόμαυροι θέλουν τις σωστές αναλογίες για τη δημιουργία ενός ρόστερ που θα είναι ισορροπημένο όχι μόνο σε επίπεδο απολαβών αλλά και ηλικιών.
Πηγή : FORZA