«Ευχαριστώ θερμά για την ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά και υγειονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του ποδοσφαίρου, αν και κατά την άποψή μου, επιτρέψτε μου να επισημάνω, τα προβλήματα αυτά τα αντιμετωπίζει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στο σύνολό του.
Χαίρομαι που κάνουμε αυτή τη συζήτηση λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου 4726/2020, με καθυστέρηση 20 και πλέον ετών. Ενός νόμου – τομή για τον ελληνικό αθλητισμό που θα φέρει οξυγόνο και εξυγίανση στο αθλητικό οικοσύστημα.
Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να επαναλάβω όλες τις πρωτοβουλίες που λάβαμε για την οικονομική στήριξη όλης της αθλητικής οικογένειας.
Δεν χαίρομαι, βέβαια, που απαντώ σε μια ερώτηση που αποπνέει στασιμότητα, που αρνείται την πραγματικότητα.
Και το λέω αυτό διότι, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, καταψηφίσατε άρθρα που εάν ήσασταν συνεπείς με την ιδεολογία σας θα έπρεπε να είχατε υπερψηφίσει. Και αναφέρομαι σε μερικά όπως:
– στο άρθρο 6, δηλαδή να έχουν δικαίωμα ψήφου στα ΔΣ των Ομοσπονδιών οι αθλητές,
– στο άρθρο 9, δηλαδή τη νέα σύνθεση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, παρότι ήταν ομόφωνη απαίτηση τόσο της διοίκησης της ΕΠΕ όσο και του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών,
– στο άρθρο 30, δηλαδή τις ρυθμίσεις για τις χρήσεις των διακρίσεων αθλητών – μαθητών προς εισαγωγή στα ΑΕΙ, τόσο όταν τα σωματεία τους δεν έχουν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση όσο και λόγω πανδημίας,
– στο άρθρο 21, δηλαδή την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας της σύμβασης Macolin κ.ά.
Είναι, λοιπόν, χαρά μου να ξεκαθαρίσω εκ νέου και σήμερα το πλαίσιο των ενεργειών μας, ώστε να καταστεί σε όλους σαφές ότι η Κυβέρνησή μας άμεσα, πολύ αποτελεσματικά και έγκαιρα βρίσκεται στο πλευρό του ερασιτεχνικού αθλητισμού και των αθλητών με κάθε τρόπο.
Το σημείο αναφοράς, άλλωστε, αυτής της πολιτικής είναι το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, το οποίο αποκτούμε επιτέλους στη χώρα μας μετά από δεκαετίες.
Και προχωράμε ακόμη παραπέρα, ώστε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα μας να διαθέτει Μητρώο Προπονητών και Μητρώο Αθλητών.
Σας ενημερώνω επίσης πως πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο συστήνεται ο ΕΟΚΑΝ, ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, κάνοντας έτσι ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της εναρμόνισης της χώρας με τα παγκόσμια δεδομένα.
Με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ και σύντομα θα έχουμε νέα και για το εργαστήριό μας, το οποίο έχασε τη διαπίστευσή του με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης.
Επιπλέον, μετά την ψήφιση του ν. 4639/2019 και του ν. 4726/2020 την περασμένη εβδομάδα, προχωράμε στο επόμενο βήμα για την αντιμετώπιση των φαινομένων χειραγώγησης ή κοινώς των στημένων παιχνιδιών, με τη σύσταση της εθνικής πλατφόρμας ΕΠΑΘΛΑ.
Για να έρθω στο ερώτημά σας, σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων, όπως γνωρίζετε έχουμε ήδη δρομολογήσει ενέργειες για να στηρίξουμε έμπρακτα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Έπειτα από 12 χρόνια, προχωράμε στην απευθείας επιχορήγηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με τη διάθεση ποσού 12 εκ. ευρώ για την άμεση ενίσχυσή τους. Το ποσό αυτό θα διανεμηθεί με απόλυτη διαφάνεια.
Ξέρετε, ορισμένα πράγματα όσο και να προσπαθείτε να τα ντύσετε με μεγάλες δόσεις αντιπολίτευσης, η αλήθεια δεν κρύβεται. Η Κυβέρνησή μας έρχεται 12 χρόνια μετά να στηρίξει έμπρακτα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Υποστηρίξατε ότι το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων ήταν μια πρωτοφανής ενέργεια από μέρους μας, ωστόσο πρόκειται για ακόμα μία επανάσταση του αυτονόητου!
Εσείς ζητάτε η πολιτεία να στηρίξει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό επειδή αυτό σας το επιβάλει η κρατικίστικη ιδεολογία σας.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει η Πολιτεία να εγγυάται, να συμβάλει, να στηρίζει και οικονομικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και το υπηρετούμε.
Αλλά δεν αντιλαμβάνομαι. Πώς το σκέφτεστε;
Θεωρείτε ότι η Πολιτεία σε όποιον περνά και δηλώνει ότι έχει ένα σωματείο, πρέπει να ανοίγει το πορτοφόλι και να δίνουμε χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου; Χωρίς έλεγχο; Χωρίς κριτήρια;
Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων» και έτσι διασφαλίζουμε ότι η διάθεση δημοσίων πόρων θα πραγματοποιηθεί με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια. Και για το λόγο αυτό βάλαμε προθεσμία έξι μηνών σε όσα σωματεία χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Γ.Γ.Α. ώστε να τακτοποιηθούν, διαφορετικά δεν θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν.
Την επιχορήγηση θα λάβουν όσα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία προεγγραφής τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και διαθέτουν την ειδική αθλητική αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Τα κριτήρια, όπως ανέφερα και στην Ολομέλεια και την προηγούμενη εβδομάδα, είναι αγωνιστικά:
1. Αριθμός αθλημάτων
2. Αριθμός προπονητών και
3. Αριθμός αθλητών.
Δε θα μας εμποδίσει κανείς να βάλουμε τάξη!
Σε ότι αφορά στο ερώτημά σας για τους Δήμους:
Δεν έχω την αρμοδιότητα να σας απαντήσω επ’ αυτού και σας παραπέμπω στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Στο ερώτημά σας σχετικά με τα υγειονομικά μέτρα:
Αρχικά οφείλουμε να τονίσουμε ότι την περίοδο που διανύσαμε από την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας, όλα τα πρωταθλήματα που προγραμματίστηκαν από τις Ομοσπονδίες, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών, των προπονητών και των εργαζομένων των σωματείων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Σε ότι αφορά τα πρωτόκολλα και τους κανόνες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, σας παραπέμπω στα από 21 Σεπτεμβρίου 2020 επικαιροποιημένα πρωτόκολλα της Επιστημονικής Υγειονομικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α., που δημοσιεύσαμε και τα οποία καταθέτω.
Επειδή τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, η Επιστημονική Υγειονομική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. βρίσκεται σε επιφυλακή, τα παρακολουθεί διαρκώς και προσαρμόζει τις οδηγίες της αναλόγως.
Να είστε βέβαιοι, κύριοι συνάδελφοι, ότι αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την οικονομική ζημία που έχει υποστεί η αθλητική οικογένεια και από την πρώτη στιγμή δίνουμε μάχη για να κρατήσουμε σε υψηλά επίπεδα την αθλητική δραστηριότητα προς όφελος της κοινωνίας.
Με την ερώτηση, επιπλέον, δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω θεσμικά και για τις ενέργειές μας σχετικά με το αθλητικό τοπίο που έχει διαμορφωθεί και στην ιδιαίτερη πατρίδα μας, το Ηράκλειο, μέχρι στιγμής.
Καταρχάς, να επισημάνω για μια ακόμη φορά πως αν ακολουθούσαμε το μοντέλο που προτείνετε θα είχαμε σκορπίσει χρήματα χωρίς να έχουν πιάσει τόπο.
Κι αυτό διότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία στα σωματεία που οι ομοσπονδίες δήλωναν και σε αυτά που στην πραγματικότητα υπάρχουν και συνεχώς επικαιροποιούνται.
Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι από την ΕΠΟ, ενώ δήλωναν αρχικά ότι έχουν πάνω από 4.000 σωματεία και μετά 2.599, μέχρι σήμερα έχουν προεγγραφεί 814, ενώ στην Κρήτη 26. Στο δε Ηράκλειο 7.
Για το μπάσκετ η ΕΟΚ, ενώ δήλωνε έναν τεράστιο αριθμό σωματείων, μέχρι σήμερα έχουν προεγγραφεί 382. Στην δε Κρήτη μόλις 15.
Στην Ιστιοπλοΐα έχουν προεγγραφεί 117 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 7.
Από τον ΣΕΓΑΣ 230 σωματεία και από την Κρήτη μόλις 19.
Στο βόλεϊ 239 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 13.
Από την Κολυμβητική Ομοσπονδία 204 σωματεία, από την Κρήτη μόλις 13.
Η αθλητική κοινότητα του Ηρακλείου βιώνει τις ίδιες μεγάλες αντιξοότητες, τις ίδιες αγωνίες με όλη την αθλητική οικογένεια. Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, είναι ενεργή στην εθνική προσπάθεια της αθλητικής μεταρρύθμισης και καταβάλλει ενθαρρυντικά δείγματα ανάπτυξης. Τους συγχαίρω γι’ αυτό και κυρίως τους διοικητικούς παράγοντες που δίνουν χρόνο και χρήματα εξ ιδίων για να κρατήσουν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ζωντανό.
Αλλά και στον τομέα των υποδομών, όλοι οι Δήμοι του νομού Ηρακλείου πρωταγωνιστούν στον τομέα της αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, είτε εκσυγχρονίζοντας τις υπάρχουσες δομές τους, αλλά και με τη δημιουργία νέων.
Αυτός είναι ο δρόμος άλλωστε, ώστε να μπορέσουν οι περιοχές να καταστούν πόλος έλξης για την προσέλκυση μικρών και μεσαίων αθλητικών διοργανώσεων, αλλά και για την παρακίνηση ολοένα και περισσότερων πολιτών στον αθλητισμό.
Κάνω μια μικρή παρένθεση εδώ: Είναι εντελώς αδιανόητη και επικίνδυνη η απόφαση της ΕΠΟ, να αποσύρει την ελληνική υποψηφιότητα του Παγκρητίου Σταδίου για να φιλοξενήσει τον τελικό της νεοσύστατης ευρωπαϊκής διοργάνωσης Europa Conference League, η οποία ήταν και φαβορί για το χρίσμα από την UEFA.
Παρόλα αυτά, είναι ανυποχώρητη δέσμευσή μας να αναβαθμίσουμε το Παγκρήτιο Στάδιο και να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης καθώς και τους αθλητικούς και παραγωγικούς φορείς του νησιού, σε όλες τις αναγκαίες εργασίες, ώστε πολύ σύντομα να διαθέτει τα διεθνή στάνταρ και να μπορεί να διεκδικήσει σπουδαίες διοργανώσεις.
Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση και την αταλάντευτη στήριξή μας στον Δήμο Ηρακλείου ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης υποψηφιότητας για τη διεξαγωγή των 21ων Μεσογειακών Αγώνων, ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.
Είναι αυτονόητο ότι ως Πολιτεία θα στηρίξουμε την πρόταση με όλες μας τις δυνάμεις. Άλλωστε η ανάληψη μιας διοργάνωσης αποτελεί εθνική προσπάθεια και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει απόλυτη προτεραιότητα την εξωστρέφεια και την προσέλκυση αθλητικών διοργανώσεων στη χώρα μας».