Εδώ και μια δεκαετία ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει-με μία ουσιαστικά εξαίρεση-να φανεί ταυτόχρονα ανταγωνιστικός στις υποχρεώσεις του στο πρωτάθλημα και στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Μπορεί να το πετύχει φέτος; Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για τον Φερέιρα και τους παίκτες του. Ο Δικέφαλος, βέβαια, έχει ήδη «πληγωθεί» στη Σούπερ Λιγκ με δύο βαθμολογικές απώλειες «εκτός προγράμματος», τις ισοπαλίες εναντίον του Ατρόμητου και του Βόλου. Αλλά και ο όμιλος του στο Γιουρόπα Λιγκ μόνο βατός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Προσθέστε και το βαρύ πρόγραμμα αγώνων: δεκατέσσερα παιχνίδια σε 64 ημέρες (η διαίρεση βγάζει, κατά μέσο όρο, ένα παιχνίδι ανά 4,5 ημέρες). Θα μπορέσει το υπάρχων ρόστερ ν’ ανταποκριθεί με επιτυχία, κάτι που μεταφράζεται σε πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ και διατήρηση στις κορυφαίες θέσεις του πρωταθλήματος μέχρι τη διακοπή για τις γιορτές; Ο χρόνος θα δείξει.
ΤΟΝ… «ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΕ» Η ΕΥΡΩΠΗ
Η πρώτη φορά, που ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να χωρέσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη ήταν τη σεζόν 2010-2011. Αν και πρωτάρης σε φάση ομίλων, όχι μόνο κατά στάθηκε με αξιοπρέπεια, αλλά ακολούθησε με έντεκα βαθμούς –ως δεύτερος-τη Βιγιαρεάλ στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, αφήνοντας εκτός την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την Μπριζ. Το πρωτάθλημα, βέβαια, ήταν μια άλλη… ιστορία. Η διοίκηση Ζαγοράκη είχε θέσει ως στόχο την κατάκτηση του τίτλου, όμως η λήξη του πρώτου γύρου είχε βρει τον ΠΑΟΚ ισόβαθμο με την ΑΕΚ στην 3η θέση με 23 βαθμούς, δεκατρείς λιγότερους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Η κακή εκκίνηση στο πρωτάθλημα είχε στοιχίσει τη θέση του προπονητή στον Δερμιτζάκη, ο οποίος είχε αντικατασταθεί από τον Χάβο.
ΠΕΡΑΣΕ ΤΟΤΕΝΑΜ, ΣΤΟ -11 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και την αμέσως επόμενη σεζόν. Σε όμιλο με τις Ρούμπιν Καζάν, Τότεναμ και Σάμροκ Ρόβερς, η ομάδα του Λάζλο Μπόλονι, όχι μόνο προκρίθηκε, αλλά τερμάτισε και πρώτη με δώδεκα βαθμούς. Εντός των συνόρων η πορεία της ήταν απογοητευτική. Πριν τη διακοπή για τις γιορτές, είχε συγκεντρώσει μόλις 22 βαθμούς, απολογισμός που την κατέτασσε στην 5η θέση, πίσω από Ολυμπιακό (33 β.), Παναθηναϊκό (29 β.), ΑΕΚ (28 β.), ακόμη και από τον Ατρόμητο (23 β.).
ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
Ένα άλλο γεγονός, το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, είναι οι καλές πορείες στο πρωτάθλημα στις σεζόν που ο ΠΑΟΚ δεν έχει παράλληλες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Τη σεζόν 2009-10 η ομάδα του Φερνάντο Σάντος αποκλείστηκε στα πλέι οφ από τη Χέρενφεϊν, γεγονός που τον επηρέασε και στην εκκίνηση του πρωταθλήματος. Στη λήξη του πρώτου γύρου είχε μαζέψει 28 βαθμούς (Παναθηναϊκός 38 β., Ολυμπιακός 36 β.), με οχτώ νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και τρεις ήττες (στα ισάριθμα ντέρμπι με τους «μεγάλους» του κέντρου).
Την περίοδο 2012-13 η ομάδα του Γιώργου Δώνη δεν συνέχισε στη φάση των ομίλων μετά τον (επεισοδιακό) αποκλεισμό της από τη Ραπίντ Βιέννης. Πριν, όμως, τη διακοπή του πρωταθλήματος για τις γιορτές, ο ΠΑΟΚ βρίσκονταν στη 2η θέση με 31 βαθμούς, αν και με οχτώ λιγότερους από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.
Τη σεζόν 2017-18, μετά τον αποκλεισμό της από την Έστερσουντ, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έριξε όλο το βάρος των προσπαθειών της στο πρωτάθλημα. Και στη λήξη του πρώτου γύρου της Σούπερ Λιγκ ήταν ισόβαθμη με την ΑΕΚ στη 2η θέση. Κάθε ομάδα είχε 31 βαθμούς, ένα μόλις λιγότερο από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Οσο για την περσινή περίοδο, και μετά τη «σφαλιάρα» του αποκλεισμού από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, η διακοπή του πρωταθλήματος για τις γιορτές είχε βρει την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα πρώτη στην κατάταξη με 40 βαθμούς, δύο περισσότερους από το δεύτερο Ολυμπιακό.
*** ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΗ ΦΑΣΗ ΤΩΝ «32» ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΞΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΕΖΟΝ
*** THN ΠΕΡΙΟΔΟ 2011-12 ΕΙΧΕ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΤΟΥ ΜΕ ΔΩΔΕΚΑ ΒΑΘΜΟΥΣ, ΕΝΑΝΤΙ ΕΝΤΕΚΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΠΙΝ ΚΑΖΑΝ, ΔΕΚΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕΝΑΜ ΚΑΙ… ΜΗΔΕΝΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΡΟΚ ΡΟΒΕΡΣ
*** Η ΣΑΛΚΕ (0-3, 1-1) ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΜΑΔΑ, ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ Ο ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ «32» ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2016-17
Πρώτος στη Λίγκα, τρίτος στον όμιλο
Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ, ΠΟΥ Ο ΠΑΟΚ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΟΜΙΛΟ ΣΤΟΥΣ «32» ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ
Την περίοδο 2014 -15 η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη έκανε εντυπωσιακό πρώτο γύρο. Και με την εκτός έδρας νίκη της στις 21 Δεκεμβρίου επί του Λεβαδειακού με 2-1 αποχαιρέτησε τη χρονιά του 2014 ως πρώτη στη βαθμολογία με 34 βαθμούς έναντι 33 του Ολυμπιακού. Αλλά στο Γιουρόπα Λιγκ τα είχε «κάνει μούσκεμα». Με μόλις επτά βαθμούς τερμάτισε 3η στον όμιλο πίσω από τις Φιορεντίνα (13 β.) και Γκινγκάμπ (δέκα βαθμοί), ξεπερνώντας μόνο τη Ντιναμό Μινσκ (τέσσερις β.).
ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΕΝ, 7ΟΣ ΔΕ
Τη σεζόν 2016-17 η ομάδα του Βλάνταν Ιβιτς συγκέντρωσε δέκα βαθμούς στον όμιλο της. Πρόλαβε, έτσι, το τρένο της πρόκρισης, ακολουθώντας τη Φιορεντίνα στη φάση των νοκ άουτ αγώνων. Εκτός συνέχειας της διοργάνωσης έμειναν οι Καραμπάχ και Σλόβαν Λίμπερετς. Στη Σούπερ Λιγκ, είχαν διεξαχθεί δώδεκα αγωνιστικές μέχρι τη διακοπή για τις γιορτές. Και ο Δικέφαλος είχε χάσει πολύ έδαφος, μένοντας στην 7η θέση ισόβαθμος με τον Ατρόμητο με 17 βαθμούς, πίσω από Ολυμπιακό (31 β.), Ξάνθη και Παναθηναϊκό (από 22 β.), Πανιώνιο (21 β.), ΑΕΚ (20 β.). Πίσω ακόμη και από τον ΠΑΣ Γιάννινα, που είχε μαζέψει 18 βαθμούς…
ΑΓΓΑΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Φυσικά, η πιο χαρακτηριστική σεζόν της ανισορροπίας του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν η αντίστοιχη προπέρσινη. Μετά τη νίκη με 4-1 στο Μπορίσοφ επί της Μπάτε για τη 2η αγωνιστική, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έκανε… αγγαρεία στα εναπομείναντα ματς του ομίλου (μέτρησε μόνο ήττες), από τον οποίο προκρίθηκε, εκτός των Λευκορώσων (εννέα βαθμοί), και η Τσέλσι με 16 βαθμούς (Βίντι επτά β., ΠΑΟΚ τρεις β.). Ηταν ολοφάνερο ότι στο Δικέφαλο τα έδιναν όλα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και πριν τη διακοπή των Χριστουγέννων είχαν αποσπαστεί στην κορυφή με οχτώ βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό (38-30 β.).
O Tούντορ απέτυχε και στα δύο
Στο παρελθόν υπήρξε και μια σεζόν, στο πρώτο μισό της οποίας ο ΠΑΟΚ απέτυχε να διακριθεί και εντός, αλλά και εκτός συνόρων. Πριν από πέντε χρόνια, στον πάγκο βρίσκονταν ο Ιγκορ Τούντορ. Και στη λήξη του πρώτου γύρου ο Δικέφαλος μετρούσε 19 βαθμούς διαφορά από την κορυφή (Ολυμπιακός 45β., ΑΕΚ 27 β., ΠΑΟΚ 26 β.).
Αλλά και στην Ευρώπη, ο Κροάτης τεχνικός δεν κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στη φάση των «32». Ο ΠΑΟΚ έμεινε 3ος με μόνο επτά βαθμούς, βλέποντας την πλάτη των Κράσνονταρ (13 β.) και Μπορούσια Ντόρτμουντ (δέκα β.) και έχοντας αφήσει πίσω του μόνο την Γκαμπάλα (δύο βαθμοί, που προήλθαν από ισάριθμες ισοπαλίες χωρίς σκορ κόντρα στο Δικέφαλο). Μοναδικό ευχάριστο ενθύμιο εκείνης της σεζόν η νίκη (μοναδική στον όμιλο) με 1-0 στη Γερμανία, έστω κι αν αυτή σημειώθηκε την τελευταία αγωνιστική, κι ενώ η πρόκριση είχε ήδη χαθεί.
Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕ ΣΤΕΦΕΝΣ
Αν υπάρχει μια εξαίρεση στον κανόνα, που θέλει το Δικέφαλο να μην καταφέρνει το ίδιο καλά και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη, αυτή έχει να κάνει με την περίοδο 2013-14.Η ομάδα του Χουμπ Στέφενς, βέβαια, δεν είχε και τόσο δύσκολο έργο στον ευρωπαϊκό της όμιλο. Και με δώδεκα βαθμούς (όσους κι η Άλκμααρ) πήρε την πρόκριση για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αφήνοντας εκτός τόσο τη Μακάμπι Χάιφα, όσο και τη Σαχτέρ Καραγκάντι. Στη Σούπερ Λιγκ, η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου βρήκε τον ΠΑΟΚ στη 2η θέση με 39 βαθμούς, επτά περισσότερους από τον Ατρόμητο, που ακολουθούσε στην 3η θέση. Ακόμη, όμως, μεγαλύτερη ήταν η απόσταση, που χώριζε το Δικέφαλο από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες είχαν κάνει σχεδόν άπταιστη διαδρομή μέχρι τις γιορτές, μετρώντας 16 νίκες και μία ισοπαλία (0-0 στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό). Επιπλέον, στο ντέρμπι του Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός είχε νικήσει εύκολα τον ΠΑΟΚ με 4-0.
Πηγή : FORZA