Σαρωτικές αλλαγές από ΟΥΕΦΑ!

Ενα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για όλες τις αλλαγές που ετοιμάζει η ΟΥΕΦΑ σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων, αρχής γενομένης από την προκριματική φάση του Euro 2016, παρουσιάζει στη σημερινή έκδοσή της η “Goalnews”, στην ανταπόκριση του διευθυντή της εφημερίδας, Ανδρέα Δημάτου από τη Νίκαια της Γαλλίας.

Ο Μισέλ Πλατινί αποφάσισε να δώσει ώθηση και σημαντικά έσοδα στις Εθνικές Ομάδες (δηλαδή στις Ομοσπονδίες κάθε χώρας) και ετοιμάζει ένα πλάνο γύρω από την περίφημη “εβδομάδα του ποδοσφαίρου”, όπως την ονόμασε και την παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Πιο αναλυτικά στην εφημερίδα “Goalnews” αναφέρονται τα εξής:

«Οι αλλαγές στο Euro 2016 αποτελούν επανάσταση για τις εθνικές ομάδες. Το όλο πρότζεκτ είναι καταπληκτικό και ευχαριστώ πολύ τις ομοσπονδίες για τη συνεργασία τους. Είμαστε εδώ για να εξετάζουμε τα πάντα και να προωθούμε εκείνες τις αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τις διοργανώσεις μας. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο Champions League, ποδόσφαιρο είναι και αυτό που παίζουν οι εθνικές ομάδες» δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές στη διοργάνωση σε σχέση με τα προηγούμενα Euro που κάνoυν τους ανθρώπους της UEFA να πιστεύουν ότι αναβαθμίζουν το θεσμό των εθνικών ομάδων;

Πρώτον, η διεύρυνση της τελικής φάσης από 16 σε 24 ομάδες. «Υπάρχουν πολλές ομάδες που δεν έχουν ακόμα καταφέρει να βρεθούν σε τελική φάση. Ηταν αίτημα του βρετανικού ποδοσφαίρου, το εξετάσαμε και το κάναμε δεκτό. Μπορεί οι 5-6 κορυφαίες εθνικές να έχουν πλέον πιο εύκολο έργο για να προκριθούν, αλλά μην νομίζετε ότι η 16η ομάδα έχει διαφορές από την 24η που θα διεκδικήσει την πρόκριση στο Euro της Γαλλίας» είπε ο Μισέλ Πλατινί.

Δεύτερον, η περίφημη «week of football» που καθιερώνεται με την προκριματική φάση του Euro 2016 και θα έχει ποδόσφαιρο εθνικών ομάδων συνεχώς από την Πέμπτη μέχρι την Τρίτη κάθε μέρα! «Μία μέρα σας την αφήνουμε για ξεκούραση» είπε χαριτολογώντας ο Τζιάνι Ινφαντίνο. «Μέχρι τώρα μπορούσατε να βλέπατε μόνο την εθνική σας ομάδα αφού η κάθε αγωνιστική γινόταν σε μία μέρα, Παρασκευή ή Τρίτη. Τώρα όλοι θα βλέπουν περισσότερα ματς» παρατήρησε ο Ιταλός παράγοντας. Είναι γεγονός ότι οι πέντε κορυφαίες εθνικές ομάδες (Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία και Ολλανδία) θα παίζουν σε ξεχωριστές μέρες και ποτέ μαζί στα προκριματικά του Euro 2016, ενώ κάθε μέρα από τις τρεις κάθε αγωνιστικής θα περιλαμβάνει 8-10 ματς.

Τρίτον, καθιερώνεται όπως και στο Champions League κοινή ώρα έναρξης των αγώνων των εθνικών ομάδων στις 21.45, εκτός από το Σάββατο και την Κυριακή που θα έχει ματς και στις 21.45 αλλά και στις 19.00. Επίσης το πρόγραμμα κάθε ομίλου δεν θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης των εθνικών ομοσπονδιών που μετέχουν, αλλά θα βγει ενιαίο από την UEFA μετά την κλήρωση της Κυριακής και μετά από αρκετό… μαγείρεμα αφού λόγω κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης είναι πολλές οι παράμετροι που θα μπουν μέσα στο κομπιούτερ.

Τέταρτον, η κεντρική τηλεοπτική διαχείριση σε συνδυασμό με το «week of football» και το μοίρασμα των ματς κάθε αγωνιστικής σε τρεις μέρες δίνει τη δυνατότητα στα κανάλια που θα πάρουν τα δικαιώματα να μεταδίδουν περισσότερα ματς, ενώ βεβαίως αυξάνει και τα έσοδα των εθνικών ομοσπονδιών από την προκριματική φάση σε σύγκριση με τις δικές τους μεμονωμένες συμφωνίες που έκαναν στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Πέμπτον, τα ματς των εθνικών ομάδων επανέρχονται και πάλι Σάββατο και Κυριακή και γίνονται πολύ πιο προσιτά στην οικογένεια σε σχέση με την Παρασκευή και την Τρίτη που είχε καθιερώσει η προηγούμενη αλλαγή της UEFA. Aυτό ήταν ένα ζήτημα που είχε θίξει και προωθήσει στις συζητήσεις της εκτελεστικής επιτροπής ο δικός μας Θεόδωρος Θεοδωρίδης που ανέκαθεν πίστευε ότι η Παρασκευή και η Τρίτη «έκοβαν» κόσμο από τα ματς των εθνικών ομάδων που αποτελούν και πάγια αδυναμία του.

Εκτον, οι οικονομικές παράμετροι των αλλαγών στο Euro 2016 είναι πολύ σημαντικές και για την UEFA (η κάθε διοργάνωση Euro καλύπτει τον προϋπολογισμό της τετραετίας της) αλλά και για τις κατά τόπους ομοσπονδίες. Δεν είναι μόνο η κεντρική τηλεοπτική διαχείριση της προκριματικής φάσης αλλά και τα περισσότερα ματς της τελικής φάσης με 24 ομάδες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μόνο τα εισιτήρια του Euro 2016 θα είναι ακριβώς τα διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας.