Είναι από τους πλέον έμπειρους παράγοντες στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου με τεράστια εμπειρία από πολλές θέσεις. Ο Βασίλης Χατζηαποστόλου ηγείται της ΕΠΣ Κιλκίς και σήμερα μέσα από τη FORZA ξεσπάει κατά εκείνων που συνεχίζουν να δημιουργούν τοξικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ο Χατζηαποστόλου απαντάει σε όλα όσα απασχολούν την ποδοσφαιρική επικαιρότητα, μιλάει για την ΕΠΟ, την ΚΕΔ, το θέμα της πολυϊδιοκτησίας και όλα όσα έχουν στηθεί κατά του ΠΑΟΚ για τον οποίο όπως λέει έχει καταφέρει με την παρουσία του Ιβάν Σαββίδη να ξεπεράσει σε πολλούς τομείς τον Ολυμπιακό.
Ο έμπειρος παράγοντας δεν έχει κρύψει τα αισθήματά του για τον Δικέφαλο του Βορρά για τον οποίο απαντάει και όσον αφορά την αγωνιστική του πορεία μετά και την τελευταία αλλαγή στην τεχνική ηγεσία.
– Πώς βλέπετε το ελληνικό ποδόσφαιρο σε καιρό πανδημίας; Ποιο το μυστικό για να ξεπεραστεί και η οικονομική κρίση για φορείς, ΠΑΕ, ερασιτεχνικές ομάδες;
“Η παγκόσμια επιδημία του COVID 19, επηρέασε, όπως όλο τον κόσμο και την χώρα μας και μάλιστα τελευταία σε μεγάλο βαθμό. Οι επιρροές αυτής της επιδημίας ποικίλουν σε όλη την ανθρωπότητα. Μέσα σε αυτές τις δραστηριότητες που επηρεάζονται είναι και το ποδόσφαιρο.
Για το ελληνικό Ποδόσφαιρο έχω να πω, πως μέσα στις παθογένειες του, οι οποίες το μαστίζουν χρόνια τώρα υπό μορφή επιδημίας, ήρθε να προστεθεί και η παγκόσμια αυτή επιδημία για να το καταρρακώσει-συρρικνώσει ακόμη περισσότερο. Περνάει δύσκολες ημέρες με οικονομικά και άλλου είδους προβλήματα ακόμα και ψυχολογικά. Από το ποδόσφαιρο λείπει ο πιο βασικός παράγοντας. Οι φίλαθλοι που αποτελούν τον πυλώνα της ύπαρξης του. Χωρίς φιλάθλους δεν υπάρχει ποδόσφαιρο.
Όσο για το μυστικό που ενδεχόμενα υπάρχει για να ξεπεραστεί η κρίση στο ποδόσφαιρο, θεωρώ ότι το μόνο μυστικό που υπάρχει είναι η υπομονή και η πειθαρχία στις εντολές των υγειονομικών αρχών της χωράς”.
– Είναι δεδομένο ότι μερικές πλευρές και κυρίως ο Ολυμπιακός, επιδιώκουν την τοξικότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πώς θα σταματήσει αυτό; Τι θα τους σταματήσει;
“Η τοξικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι προϊόν οικονομικών συμφερόντων και όχι μόνο. Στη δημιουργία της συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων όλων των συντελεστών που υπηρετούν το προϊόν του ποδοσφαίρου (παράγοντες – ΜΜΕ – φίλαθλοι – διαιτητές κ.ά).
Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια είναι πρωταθλητής στη τοξικότητα, γιατί έχει μάθει στο παρελθόν να είναι κυρίαρχος σε όλα, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο. Με λίγα λόγια έπαιζε μπάλα μόνος του.
Σήμερα έχει αντίπαλο και μάλιστα πολύ μεγάλο. Έχει αντίπαλο τον ΠΑΟΚ, που όχι μόνο τον συναγωνίζεται σε όλους τους τομείς αλλά τον έχει προσπεράσει. Βασικά έχει έναν Πρόεδρο τον κύριο Ιβάν Σαββίδη που πήρε την ομάδα από το ράφι και την άλλαξε επίπεδο. Την έκανε ομάδα ευρωπαϊκού επιπέδου, αντάξια ομάδων που πρωταγωνιστούν σε προηγμένα πρωταθλήματα, οικονομικά, οργανωτικά με στόχους και οράματα για μια ομάδα αντάξια της ιστορίας της και του κόσμου που εκπροσωπεί.
Η γκρίνια και μιζέρια που εκπέμπει ο Ολυμπιακός τον τελευταίο καιρό συμβάλλει στο να αυξηθεί η τοξικότητα. Κάποτε όμως θα καταλάβουν ότι για να πάει και η δική τους ομάδα καλά πρέπει να υπάρχουν αντίπαλοι, διότι μέσα από τον ανταγωνισμό επιτυγχάνεται η ανάπτυξη. Διαπιστώνω ότι ο Ολυμπιακός με τη γκρίνια του θυμίζει το μικρό παιδάκι που του πήραν το παιχνίδι του”.
– Συμφωνείτε ότι στη διαιτησία και με την παρέμβαση FIFA-UEFA έχουν γίνει βήματα προόδου ειδικά με τη χρήση του VAR;
“Θα ήμουν ο τελευταίος που θα μπορούσε να αρνηθεί ότι έχουν γίνει θετικά βήματα στη διαιτησία και ιδιαίτερα με την καθιέρωση του VAR.
Και βέβαια έχουν γίνει θετικά βήματα. Όμως σαν Έλληνα ερασιτέχνης παράγοντας, πονάω που η ΚΕΔ αποτελείται από ξένους διαιτητές που ορίζει η FIFA-UEFA.
Εμείς που δώσαμε πολιτισμό σ’ όλο τον κόσμο δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το κομμάτι διαιτησίας στη χώρα μας; Πρέπει να ντρεπόμαστε όλοι. Κατά κύριο λόγο οι διαιτητές που δεν προσπαθούν να βελτιωθούν και να γίνουν ισάξιοι των ξένων διαιτητών, οι παράγοντες που αμφισβητούν και δυσπιστούν σε όλες τις αποφάσεις των διαιτητών και όλοι όσοι προσπαθούν (και είναι πολλοί) να ασκήσουν το εθνικό σπορ της παρέμβασης στους διαιτητές.
Και βέβαια επισημαίνω και το οικονομικό μάτωμα που υφίσταται η ΕΠΟ με τους παχυλούς μισθούς των μελών της ΚΕΔ. Κάποια στιγμή πρέπει να μπουν Έλληνες διαιτητές στην ΚΕΔ.
– Η θητεία της νυν διοίκησης στην Ομοσπονδία φθάνει στο τέλος της. Τι πιστεύετε ότι θα γράψει η ιστορία γι’ αυτό το διάστημα του Βαγγέλη Γραμμένου στην ΕΠΟ;
“Η διοίκηση του κ. Βαγγέλη Γραμμένου είχε την ατυχία να διαδεχθεί την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία τους άφησε παρακαταθήκη υποχρεώσεις που φαίνονταν πρόσκαιρες, όμως αποδείχθηκε ότι ήταν διαχρονικές. Ακόμη πληρώνουν Golden Boys που περιττεύουν στην ΕΠΟ και όχι μόνο.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η διοίκηση και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της (φίλος πολύ καλός κατά τα άλλα) Βαγγέλης, υπέστη μεγάλες πιέσεις και ιδιαίτερα από τη μεριά της εκάστοτε πολιτείας.
Ίσως δεν υπήρχαν εκείνες οι αντιστάσεις που θα οδηγούσαν την Ομοσπονδία σε μία αυτόνομη πορεία μέσα στα πλαίσια του Αυτοδιοίκητου του Ποδοσφαίρου. Προσπάθησαν με τον τρόπο τους. Το τι πέτυχαν θα φανεί στην πορεία.
Και μία επισήμανση που δεν μπορώ να αποφύγω, είναι ότι δεν βοήθησαν τις Ενώσεις και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο”.
– Από πέρυσι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια επηρεασμού του ΠΑΟΚ και της πορείας του, με την καταγγελία για την πολυϊδιοκτησία; Πώς βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η υπόθεση;
“Στην Ελλάδα λέμε παροιμιακά ότι το καρποφόρο δέντρο πετροβολούν. Αυτό συνέβη με την περίφημη ανύπαρκτη πολυϊδιοκτησία, όπως καταγγέλθηκε από τον συνήθη ύποπτο Ολυμπιακό. Ψάχνανε τρόπο να σταματήσουν τη μεγάλη πορεία του ΠΑΟΚ και κατήγγειλαν τη δήθεν πολυϊδιοκτησία. Επηρέασαν υπουργούς κάνοντάς τους συνεργούς με την ΕΕΑ, με παραστάσεις στα πειθαρχικά όργανα, με νομοθετήσεις και ένα σορό τερτίπια για να σταματήσουν τον ΠΑΟΚ.
Όμως το CAS καταρχήν, που τους διέταξε να επανέλθει η υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων και να εξεταστεί επί της ουσίας, αλλά και η ίδια η ΕΕΑ που ενέκρινε τη μεταβίβαση των μετοχών των κυρίων Πανόπουλου και Συγγελίδη στον νέο ιδιοκτήτη της Ξάνθης, καταδεικνύουν ότι όλα αυτά είναι μία ενορχηστρωμένη κακόβουλη ενέργεια που θα καταπέσει στην Επιτροπή Εφέσεων σε λίγες μέρες που θα συζητηθεί στην προσδιορισθείσα ήδη συνεδρίασή της”.
– Πώς βλέπετε την φετινή προσπάθεια του ΠΑΟΚ που προσπαθεί να μειώσει τα έξοδά του, να αυξήσει τα έσοδα και θέλει να κάνει πορεία πρωταθλητισμού με τον Πάμπλο Γκαρσία και ένα αρκετά νεανικό ρόστερ;
“Θεωρώ ότι ήταν μία πράξη ενδεδειγμένη από το Financial Fair Play της UEFA. Καλώς έγινε και θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων και την πραγματοποίηση των στόχων της ομάδας.
Με τον αγαπημένο των φιλάθλων του ΠΑΟΚ και επιτυχημένο τόσα χρόνια πρωταθλητή με την Κ19, Πάμπλο Γκαρσία, πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ θα επανέλθει στο θρόνο του.
Αποδείχθηκε και αποδεικνύεται καθημερινά πως η εισδοχή νέων παιδιών από την Κ19 στην πρώτη ομάδα είναι δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες και αποφέρει καρπούς.
Δικαίως, κατά γενική ομολογία οι Ακαδημίες του ΠΑΟΚ φέρονται ως οι καλύτερες των Βαλκανίων”.
– Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα του 2020 βλέπουμε ότι όλες οι μεγάλες ομάδες προσπαθούν έντονα για να φτιάξουν τα νέα τους γήπεδα; Εγγυάται αυτό μία καλύτερη ημέρα γι’ αυτές ή και το ελληνικό ποδόσφαιρο;
“Οι γηπεδικές εγκαταστάσεις και οι υποδομές γενικότερα είναι οι πυλώνες ανάπτυξης του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό και όσες ομάδες μπορούν, προσπαθούν να φτιάξουν νέα σύγχρονα γήπεδα.
Παρακολουθώ με αγωνία τις προσπάθειες που καταβάλει ο πρόεδρος, Ιβάν Σαββίδης, να κατασκευάσει την νέα Τούμπα, αλλά και παράλληλα αυτούς που μεμψιμοιρούν και βάζουν προσχηματικά εμπόδια, κωλυσιεργώντας στη γρήγορη εκτέλεσή του. «Να ψοφήσει η γίδα του γείτονα, επειδή εγώ δεν έχω» δεν πρέπει να ισχύσει στην προκειμένη περίπτωση και να βάλουν στην άκρη τα μικροσυμφέροντά τους, γιατί στο τέλος τέλος υπάρχει και ο ΛΑΟΣ του ΠΑΟΚ, που ξέρει να αντιστέκεται”.
– Ποια η άποψή σας για την πορεία της Εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια; Τι κυρίως περιμένετε να βελτιωθεί;
“Η παρουσία της Εθνικής Ομάδας δυστυχώς τα τελευταία έχει φθίνουσα πορεία. Τελευταία φαίνεται μία μικρή ανάκαμψη, εύχομαι να έχει συνέχεια. Έχουν γίνει πολλά λάθη και θέλει χρόνο να επισημανθούν.
Περιμένω οργανωτική βελτίωση εκ μέρους της ΕΠΟ η οποία προσπαθεί, αλλά αργούν να φανούν τα αποτελέσματα. Επίσης, περιμένω και το πιστεύω ότι θα γίνει σοβαρή βελτίωση στην Εθνική μας Ομάδα με την παρουσία νέων ταλέντων, που φαίνεται να αναδεικνύονται τελευταία.
Μεταφέροντας την εμπειρία του 2004, θέλω να πω ότι μία ομάδα φέρνει επιτυχίες όταν πράγματι γίνεται «ΟΜΑΔΑ». Δηλαδή να αποκτήσει χημεία τέτοια που παράγοντες-προπονητικό team-ποδοσφαιριστές να προσπαθούν αγόγγυστα ο ένας για τον άλλον και όλοι μαζί!”
Πηγή : FORZA